Juliette Labous vloert duo FDJ-SUEZ op Frans kampioenschap, dsm-firmenich PostNL wint ook in Duitsland 
foto: Cor Vos
zaterdag 22 juni 2024 om 14:45

Juliette Labous vloert duo FDJ-SUEZ op Frans kampioenschap, dsm-firmenich PostNL wint ook in Duitsland 

Juliette Labous is Frans kampioene op de weg geworden. In Saint-Martin-de-Landelles was ze Gladys Verhulst-Wild en Jade Wiel van FDJ-SUEZ de baas. Ondertussen had Franziska Koch dsm-firmenich PostNL ook de zege bezorgd op het Duits kampioenschap.

Het 125,8 kilometer lange Frans kampioenschap voor vrouwen werd lange tijd gekleurd door Marion Bunel. De 19-jarige renster van St Michel- Mavic- Auber93 reed kilometerslang alleen voor de meute uit, tot een klein groepje de aansluiting maakte. De samenwerking verliep vervolgens niet al te soepel, waardoor we op een dikke dertig kilometer van de finish een algemene hergroepering kregen. Enkele kilometers later was het Jade Wiel die er vandoor ging.

Twee tegen één
De renster van FDJ-SUEZ pakte bijna een minuut op het uitgedunde peloton, waar Cofidis dan maar het heft in handen besloot te nemen. Richting een venijnig klimmetje op tien kilometer van de streep werd het gat zo kleiner en kleiner. Hier trok Cédrine Kerbaol (CERATIZIT-WNT) door, met als gevolg dat de voorsprong van Wiel verder slonk. Kerbaol kwam zelf niet weg, maar het gat was nu wel overbrugbaar voor Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL). Ze nam wel Wiels ploeggenote Gladys Verhulst-Wild mee. FDJ-SUEZ had zo het overtal vooraan.

Op de Côte des Biards, op zes kilometer van de streep, probeerde Labous haar tegenstanders te lossen. Wiel moest passen, maar Verhulst-Wild kon het wiel van de renster van dsm-firmenich PostNL wel houden. Omdat ze nadien niet meer overnam, kon Wiel nog bijna terugkeren bij de twee koploopsters. Uiteindelijk hield Labous het tempo echter dermate strak dat we een sprint-à-deux kregen. Daarin leek Verhulst-Wild aanvankelijk de bovenhand te hebben, maar Labous gaf zich niet gewonnen en wist alsnog de zege te pakken.

EENDAG

Koch wint in Duitsland
Op het Duits kampioenschap voor vrouwen hadden we in de finale ook een kopgroep van drie. Titelverdediger Liane Lippert zat voorop met Antonio Niedermaier (Canyon//SRAM) en Franziska Koch (dsm-firmenich PostNL). De drie kregen elkaar er niet af en dus zou het na 134 kilometer een sprint worden.

Koch ging die sprint van ver aan en verraste daarmee haar concurrenten. Niedermaier had geen antwoord, maar Lippert deed er nog wel alles aan om op het wiel te komen. De renster van Movistar kreeg het geslagen gaatje echter niet meer dicht. De zege ging zo naar Koch, Lippert moest genoegen nemen met het zilver. Niedermaier vervolledigde het podium in Bad Dürrheim.

EENDAG
+ 16:38

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.