Julius Johansen stelt eindzege veilig in 66e Olympia’s Tour
zondag 16 september 2018 om 16:36

Julius Johansen heeft de 66e editie van Olympia’s Tour op zijn naam geschreven. De pas 19-jarige Deen, die vorig jaar de wegwedstrijd won tijdens het WK wielrennen voor junioren, was in de slotrit naar Beneden-Leeuwen bij de pinken en liet zich niet verrassen. Op de erelijst van de Nederlandse rittenkoers volgt hij Pascal Eenkhoorn op. Het dagsucces was een prooi voor Marijn van den Berg, die in de sprint Dennis van der Horst en Rasmus Bøgh Wallin klopte.

Julius Johansen heroverde gisteren in de individuele tijdrit de gele leiderstrui en vastberaden gaf hij aan dat hij de eindzege wilde terugbrengen naar Denemarken. Dat was echter nog geen uitgemaakte zaak in de slotrit over 182 kilometer van Dreumel naar Beneden-Leeuwen. De eerste tien renners stonden namelijk binnen 35 seconden, waardoor Johansen nog allerminst zeker was van zijn zaak.

Max Kanter valt
Al vroeg in de rit brak het peloton, de wind speelde daarin een belangrijke rol. Max Kanter, tweevoudig ritwinnaar en vierde in het klassement, kwam in de eerste twintig kilometer al in de problemen door een val. De Duitse sprinter kon weer opkrabbelen, maar was aangewezen op achtervolgen. Pas na veertig kilometer koers kon de groep waarin Kanter was teruggevallen, weer terugkeren.

De boel was nog niet samengeklonterd of zeventien renners slopen er weer tussenuit. Daarbij waren ook Julius Johansen en Marten Kooistra, de nummers één en twee van het klassement. Even daarvoor had Johansen Kooistra al twee seconden aangesmeerd bij de eerste tussensprint. Bij de tweede sprint na 96,9 kilometer pakte de Deen nog eens twee seconden op zijn Nederlandse rivaal, waardoor die dus zeventien seconden moest goedmaken.

Van den Berg sprint naar de winst
Na 100 kilometer was de voorsprong van de kopgroep gegroeid tot 1’25” en deze nam alleen maar verder toe. Met nog 45 kilometer te gaan en een voorsprong van 3’35” zat de winnaar vooraan. De onrust nam dan toe en Sjoerd Bax versnelde op 35 kilometer van de streep. De renner van Delta Cycling Rotterdam kreeg echter weinig ruimte. Een uitval van Jordi Meeus hield stand tot de laatste drie kilometer, waarna er werd gesprint. Daarin was Van den Berg de beste.

De aankomst werd tijdens de koers verlegd door een ernstig ongeluk in de finishstraat. Een overstekende toeschouwer werd geschept door een politiemotor, waardoor er technisch onderzoek moest worden gedaan en de straat moest worden afgezet. De koers is niet geneutraliseerd geweest, maar door het ongeluk zou de huldiging zeer zakelijk en formeel plaatsvinden.