Julius van den Berg soleert naar overwinning in Profronde van Noord-Holland

Julius van den Berg soleert naar overwinning in Profronde van Noord-Holland

foto: Sebastien Delauney (archief)

zondag 13 mei 2018 om 16:23

Julius van den Berg heeft de Profronde van Noord-Holland, die deel uitmaakt van de Holland Cup, gewonnen. De renner van SEG Racing Academy kwam in Alkmaar solo over de streep, nadat hij enkele kilometers voor de finish demarreerde uit een klein peloton. Cees Bol vergrootte het feest voor SEG Racing Academy door de tweede plek op te eisen in de sprint van de achtervolgers. Hij bleef Wim Stroetinga (Vlasman) nipt voor.

Waaiers
De wedstrijd kende een a-typisch begin. Nadat de neutralisatie vanwege een lekke band werd verlengd, moesten de renners halt houden bij een openstaande brug. Toen het peloton eenmaal op gang kwam, werd al snel het tempo de hoogte ingestuwd en begonnen de eerste waaiers te ontstaan.

Bosman kleurt de koers
Verschillende aanvalspogingen werden echter in de kiem gesmoord, waardoor het lang duurde voordat er een kopgroep weg kon rijden. Gert-Jan Bosman (VolkerWessels-Merckx) probeerde verschillende malen in zijn eentje te ontsnappen, maar het peloton liet hem niet begaan. Ook daarna werden diverse pogingen tenietgedaan.

Regen en wind slaan peloton uit elkaar
Een nieuwe demarrage van Bosman met vijf anderen had wel succes. Het verschil groeide tot twee minuten, maar Vlasman haalde de vlucht snel weer terug. Samen met Metec-TKH trok de gele formatie het peloton in stukken. De regen en de wind hadden een grote invloed op het koersverloop. Een dertigtal had zich aan kop genesteld. Onder meer Piotr Havik, de winnaar van de Ronde van Overijssel, loste de rol.

Van den Berg soleert
Toen de koplopers Alkmaar weer naderden, maakten zeven renners zich los, maar het achtervolgende peloton haalde hen tien kilometer voor het einde bij. In de slotkilometers koos Julius van den Berg zijn moment om weg te springen. Met zijn sterke tijdrijdersbenen wist hij solo over de streep te komen. Voor de 21-jarige hardrijder is het al zijn derde UCI-zege van het seizoen, na ritzeges in de rondes van Normandië en Bretagne.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Dolfy 13 mei 2018 om 17:11

Spannende laatste 30km.. Die regen maakte het ook lastig…

Borsje 13 mei 2018 om 17:22

Heeft Julius of Cees gewonnen?

Dolfy 13 mei 2018 om 17:24

@Borsje De jury had eerst een verkeerde uitslag officieel doorgegeven, zo bleek. Nu wel de goede.. Dus Julius heeft gewonnen…

Borsje 13 mei 2018 om 17:29

Ah. Bedankt.

Celestino 13 mei 2018 om 18:08

SEG Racing erg sterk in de breedte

Verweggistan 13 mei 2018 om 18:48

Goede renner Van den Berg, reed vorig jaar zo’n 30 kilometer op kop voor Jakobsen en maakt het dus nu zelf af. Knap.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.