zondag 24 februari 2019 om 13:45

Jumbo-Visma begint UAE Tour met winst in de ploegentijdrit, Roglic leider

Jumbo-Visma is de UAE Tour uitstekend begonnen. De Nederlandse formatie won namelijk de ploegentijdrit in Abu Dhabi. Tom Dumoulin eindigde met zijn Team Sunweb-ploeggenoten als tweede, terwijl Bahrain Merida derde werd. Primož Roglič mag de eerste leiderstrui aantrekken.

Wereldkampioen Alejandro Valverde, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Fernando Gaviria… flink wat toppers hadden zich vandaag verzameld in Abu Dhabi, voor de openingsrit van de gloednieuwe UAE Tour. Op het programma stond een zestien kilometer lange – vlakke – ploegentijdrit.

UAE Emirates laat thuispubliek even juichen 
De favorieten voor de eindzege moesten kortom al meteen bij de les zijn. Gazprom-Rusvelo had de eer om als eerste ploeg te vertrekken. De Russische ProContinentale formatie klokte een eindtijd van 17:46, niet snel genoeg voor de dagwinst. UAE Emirates wist namelijk met 21 seconden onder de tijd te duiken.

De thuisploeg zou de tijdrit ook niet winnen, want verschillende teams doken onder de 17:25 van Fernando Gaviria en co. EF Education First bijvoorbeeld, dat met 17:15 een uitstekende tijd wist neer te zetten. BORA-hansgrohe, Katusha-Alpecin, AG2R La Mondiale… ze beten allemaal hun tanden stuk op de nieuwe toptijd.

Jumbo-Visma met een knaltijd 
Bahrain Merida moest echter nog komen. Kopman Vincenzo Nibali twijfelde voor de start aan zijn vorm, maar zijn ploeggenoten bleken in orde. De sterrenformatie wist met 16:58 als eerste onder de zeventien minuten te duiken. Was dit de winnende tijd? Jumbo-Visma dacht daar duidelijk anders over.

De Nederlandse ploeg van kopman Primož Roglič was aan het eerste tussenpunt zeven seconden sneller dan Bahrain Merida, en wist in het tweede gedeelte nog twee seconden uit te lopen. De geel-zwarte brigade klokte dan ook af na 16:49. Het bleek een knaltijd, want daaropvolgende formaties als Movistar en Trek-Segafredo waren een stuk langzamer.

Team Sunweb eindigde op zeven seconden van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Team Sky en Team Sunweb maken het nog spannend
Het gevaar kwam nog van drie ploegen: Team Sky, Team Sunweb én Deceuninck-Quick-Step. Het werd nog razendspannend, aangezien de Britse ploeg in de buurt wist te komen (vier seconden trager) aan het tussenpunt, terwijl Team Sunweb daar zelfs twee seconden sneller was!

De Duitse formatie verloor echter van zijn pluimen in het tweede gedeelte, waardoor ze uiteindelijk zeven seconden moest toegeven. Ook Team Sky gaf terrein prijs, waardoor Jumbo-Visma zich winnaar van de ploegentijdrit mag noemen. Kopman Roglič begint als leider aan de tweede etappe.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.