Jumbo-Visma bevestigt gebruik ‘wondermiddel’ ketonen

maandag 15 juli 2019 om 09:18
Jumbo-Visma bevestigt gebruik ‘wondermiddel’ ketonen

foto: Cor Vos

Bij Jumbo-Visma wordt gebruikgemaakt van ketonen. Dat bevestigde Richard Plugge, manager van de Nederlandse WorldTour-ploeg. En volgens de teambaas is zijn formatie niet de enige, waar het wonderdrankje wordt ingenomen.

“Ketonen zijn een voedingssupplement. Je mag dit net als vitamines gewoon gebruiken. Het middel staat niet op de verboden lijst”, licht manager Richard Plugge het gebruik ervan toe in De Telegraaf. “Het is ook bekend dat andere teams ketonen gebruiken.”

Over de baten van het gebruik van ketonen doen wisselende verhalen de ronde. Universitair onderzoek van de KU Leuven toonde aan dat het middel voor duursporters ongeveer vijftien procent prestatiebevorderend kan zijn. Volgens de uitvindster van het middel wendden vorig jaar al zes ploegen ketonen aan gedurende de Tour de France. Eerder werden ook de Britse Olympische ploeg van 2012 en Team Sky aan het middel gelinkt.

Toch doen er ook onderzoeken de ronde die aantonen dat het gebruik ervan vrijwel verwaarloosbaar is. Sunweb laat de ketonen links liggen; primaire reden daarvoor is dat de gezondheidseffecten op lange termijn niet bekend zijn.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair