Lotto Soudal knap tweede na eerste dag Hammer Series Stavanger
foto: Cor Vos
vrijdag 24 mei 2019 om 21:07

Lotto Soudal knap tweede na eerste dag Hammer Series Stavanger

Jumbo-Visma heeft de Hammer Climb-wedstrijd gewonnen tijdens de Hammer Series. Lange tijd werd de koers gedomineerd door BORA-hansgrohe en dan met name Sam Bennett, maar in de tweede helft kwam de Nederlandse formatie sterk opzetten om in de slotronde de winst te grijpen. Lotto Soudal werd verdienstelijk tweede.

Op de route van de Hammer Climb was de klim naar Grisabakken de absolute scherprechter: een korte klim, maar wel met stijgingspercentages tot 20%. Het parcours van 8,9 kilometer moest tien keer worden afgewerkt, goed voor een totale afstand van bijna negentig kilometer. In de eerste koershelft zette BORA-hansgrohe meteen de toon met Oscar Gatto en vooral Sam Bennett, die telkens voor belangrijke punten zorgden bij de Duitse formatie.

Daarna begonnen ook de andere teams zich te roeren, met name Lotto Soudal toonde zich een voorname uitdager. Tijdens de voorlaatste passage van de finish tilden Tim Wellens en Bjorg Lambrecht hun ploeg zelfs voorbij BORA-hansgrohe. Maar met ook Jumbo-Visma op slechts 24 punten achterstand, was er nog alles mogelijk in de slotronde. Zweeds kampioen Lucas Eriksson draaide als eerste de slotklim op, maar het was Mike Teunissen die als eerste de finish passeerde.

foto: Cor Vos

Omdat ook Pascal Eenkhoorn voorin eindigde, ging Jumbo-Visma in extremis naar de top van het klassement. De geel-zwarte formatie behaalde zo 1065 punten en was daarmee Lotto Soudal (928 punten) en BORA-hansgrohe (869 punten) de baas.

Hammer Series
De Hammer Climb was de eerste van drie disciplines, die dit weekend worden afgewerkt tijdens de Hammer Series in het Noorse Stavanger. Daarin staan niet de individuele prestaties van renners centraal, maar juist hun prestaties als ploeg. Morgen rijden de teams een wedstrijd op een vlakke omloop, waar elke ronde punten zijn te verdienen bij de passage van de finish. De Hammer Chase vormt zondag dan de finale: een ploegentijdrit over drie ronden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.