Jumbo-Visma scherpt regels aan rond dopingbeleid
foto: Cor Vos
zaterdag 6 april 2019 om 13:40

Jumbo-Visma scherpt regels aan rond dopingbeleid

Jumbo-Visma weert voortaan sporters die medicatie moeten gebruiken om te presteren. Dat meldt De Volkskrant. Ook gaat de Nederlandse formatie nieuwe renners voortaan onderwerpen aan een haaranalyse. Zo kan de ploeg vaststellen of ze in het verleden doping hebben gebruikt.

Jumbo-Visma wil voortaan alleen nog maar werken met gezonde sporters, die geen medicijnen nodig hebben om te kunnen presteren. Aanleiding was het toenemende medicijngebruik in de schaatssport, waarin de ploeg eveneens actief is. Denk hierbij aan middelen tegen astma, pijnstillers en schildkliermedicatie. Daarop werd besloten om deze medicijnen in de ban te doen.

De aanpak geldt vooral voor nieuwkomers. Volgens Gee van Enst, die als arts aan het team verbonden is, hoeft een ziekte namelijk niet meteen te leiden tot het vertrek van een huidig lid van de ploeg.

Discussie
De aangescherpte lijn was al meteen voer voor discussie. Sportbond NOC*NSF reageerde al ‘verrast’ te zijn door het idee van Jumbo-Visma en belangenorganisatie NL Sporter is kritisch. “De dopingregels zijn al streng genoeg. En dan zou deze ploeg sporters willen weren die niks verkeerd doen, om zo een signaal tegen een medicijn af te geven. Dat gaat best ver.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.