Jumbo-Visma stuurt voorjaarskopmannen op hoogtestage in februari
Wout van Aert en Mike Teunissen - foto: Cor Vos
vrijdag 22 november 2019 om 09:31

Jumbo-Visma stuurt voorjaarskopmannen op hoogtestage in februari

Jumbo-Visma stuurt deze winter voor het eerst de kopmannen voor het klassieke voorjaar op hoogtestage. Wout van Aert (mits fit), Mike Teunissen en Amund Grøndahl Jansen reizen in februari naar Tenerife. “Vorig jaar reden we een degelijke voorjaarscampagne, maar we denken dat het beter kan met een hoogtestage in de benen”, zegt sportief manager Merijn Zeeman tegen Het Nieuwsblad.

De klassementsrenners gaan al enkele jaren in aanloop naar de grote rondes op hoogte. Het wordt steeds populairder om met voorjaarsrenners op hoogtestage te gaan. “De evolutie van de klassiekers leert ons dat er elk jaar sneller gekoerst wordt in de finales”, aldus Zeeman. “Zo’n klassieker van 260 kilometer wordt elke jaar zwaarder, het is een extreme duurprestatie. Dat vergt dus ook een speciale voorbereiding.”

Het is nog de vraag of Jumbo-Visma dan kan rekenen op Van Aert, die herstellende is van zijn beenblessure uit de voorbije Tour de France. De Tourritwinnaar van Albi ging vorig jaar ook al eens op hoogtestage. Toen was dat in mei voor het Criterium du Dauphiné. “Als een testcase voor het voorjaar van 2020 wilden we weten hoe hij zo’n hoogtestage zou verteren. Zijn prestaties in de Dauphiné en later de Tour zeiden genoeg”, zegt de ploegleider van Jumbo-Visma.

Risico op terugslag
“Een hoogtestage is altijd een risico. Op hoogte gebeurt er van alles met ons lichaam. Als je lichaam daar te diep gaat, riskeer je een enorme terugslag. Onze ploeg heeft inmiddels veel ervaring met hoogtestages. We monitoren er onze renners constant, maar het risico op achteruitgang in plaats van vooruitgang blijft. Maar áls het lukt, is de winst groot genoeg om het risico te wagen”, vertelt Zeeman over het fenomeen hoogtestages.

Eerder gaf ook Greg Van Avermaet al aan om op hoogtestage te gaan in de winter en ook Jasper Stuyven kiest voor die aanpak. Lotto Soudal laat aan Het Nieuwsblad weten dat nieuwe kopmannen John Degenkolb en Philippe Gilbert niet van plan zijn om op hoogte te gaan. Deceuninck-Quick-Step kiest er mogelijk voor om enkele kopmannen naar de Ronde van Colombia te sturen, waar constant op hoogte gereden wordt. ” Niet vergeten dat er in februari ook flink wat koersen op de kalender staan. We willen die ook graag rijden”, aldus ploegleider Wilfried Peeters.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.