Jury diskwalificeert Gianni Moscon voor aan de auto hangen
zondag 24 september 2017 om 20:48

Jury diskwalificeert Gianni Moscon voor aan de auto hangen

Gianni Moscon is door de wedstrijdjury geschrapt uit de uitslag van het WK wielrennen. De Italiaan was samen met Julian Alaphilippe een van de smaakmakers in de finale van het wegwedstrijd in Bergen, maar aan zijn aanvalspoging ging een ongeoorloofd manoeuvre vooraf.

In de voorlaatste ronde raakte Moscon betrokken bij een val. Hij wist, op 34 kilometer van de finish, met hulp van een volgwagen terug te keren in het peloton. Op videobeelden is te zien hoe de renner van Sky blijft plakken aan een bidon die hem wordt aangereikt. Hoewel de beelden live op televisie te zien waren, greep de wedstrijdjury pas na afloop in.

[poll id=”612″]

In een tweet neemt de Italiaanse bondscoach Davide Cassani alle verantwoordelijkheid op zich. De 56-jarige ex-prof biedt daarin ook zijn verontschuldigingen aan, met name aan Moscon.

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
24 september 2017 21:45
Betere straf dan een geldboete in ieder geval. Nu alleen nog meteen optreden.
24 september 2017 21:55
Vindt het wel enigzins overtrokken, ja hij houdt vast, maar er wordt nu gedaan alsof hij zich kilometers lang aan een plakbidon heeft laten terugbrengen naar het peloton.

Een paar types als Moscon en Bouhanni zijn wel een mooie toevoeging in het wielrennen, ik hou wel van een beetje reuring op zijn tijd.
24 september 2017 21:55
Ik heb hetzelfde als Greenday. Terwijl ik echt vaak fan ben van Italianen. Maar Moscon? Klopt ergens niks van zegt mijn gevoel.
24 september 2017 22:21
Cassani. Voormalig lid van de Gewiss ploeg. De man die de zaak Rasmussen aanhangig maakte. De man achter de suggestieve “motortje” filmpjes over Cancellara. De man die vandaag Moscon even op sleeptouw nam.
Wat een hypocriet. Levenslang bannen uit de wielersport graag.
24 september 2017 22:22
Hmm.. Dit gebeurt uiteraard enorm veel.. Maarja, zolang het op camera staat ben je de lul.

Geloof me , ploegleiders, motoren en juryleden zien dit heel de koers. Het gebeurd bij de nieuwelingen, junioren en beloften ook. Niemand doet er iets tegen omdat het niet gezien wordt door het grote publiek. Daarom worden alleen gevallen waarvan anders de kijkers van de koers gaan klagen en eisen om diskwalificatie, zeker in geval van grote renners.

Ik vind het persoonlijk onzin.. liever dit dan wachten op iemand die mechanische pech heeft of valt..
24 september 2017 22:23
En ja Nederlanders doen dit ook. Zelfs ik doe het en mijn "collega's" ook. Niemand die er raar van op kijkt tenzij het natuurlijk extreem is. Maar dat was dit geval niet.
24 september 2017 22:25
Op een bepaald moment zitten er 4 een eindje voor, 3 Quicksteps en Moscon. Waarna Alaphilippe blijft doorgeven om Moscon er toch maar af te rijden...

Zonder Moscon acht ik het realistisch dat Alaphilippe wacht en de 3 niet-ploegmaats die toch ploegmaats zijn als gekken gaan samenwerken om het aan de streep onder elkaar te regelen.
24 september 2017 22:35
Dat 'hele grote worden' - riedeltje, in 2017 vind ik dat eigenlijk alleen op Moscon van toepassing. Daar zit denk ik even veel in als een bepaalde Limburger.
24 september 2017 22:37
Dit valt toch wel mee, zoals Lutsenkofan ook al zegt, dit gebeurt overal.

Maar het lijkt wel of het merendeel hier allemaal voorouders hebben die slavendrijvers waren en nu de drang hebben om dat te extra compenseren door de racistische Moscon keihard aan te pakken.
24 september 2017 22:50
Dit is toch dezelfde renner die van racisme werd bericht? Lekker bezig die gozer. Hoort wat dat betreft wel bij Sky qua onsympathiek voorkomen.
24 september 2017 22:59
Wat als een ploegmaat van de latere winnaar zoiets doet? Stel moscon rijdt voor trentin het gat dicht en trentin wint de sprint. Dan moet trentin eigenlijk ook op zn minst terug gezet in uitslag.
Meteen in de koers reageren is verreweg de beste optie. Maar dan wel alleen bij echte overtredingen. Niet dat gelul over sagan in de tour bijvoorbeeld. Dat kun je nooit in 2 seconden goed beoordelen
24 september 2017 23:01
Waarom alleen diskwalificatie voor Moscon, waarom geen schorsing
voor hem en Cassani , de verbeteraar alleen als het hem niet treft, flink
aanpakken.
24 september 2017 23:03
@piet want je moet zelf in je familie slavernij hebben meegemaakt om je over racisme druk te maken?
Wat een bagatelliserende opmerking zeg. Gênant on te lezen
24 september 2017 23:14
@RV
Marc Lotz?
24 september 2017 23:20
Ik heb in 't begin van 't seizoen nog een interview gelezen met een Vlaamse renner die zei dat Moscon binnen het peloton grotendeels als "vervelend" (om geen krachtterm te gebruiken) wordt gezien en dat was nog voor hij racistisch begon te doen.

Lijkt me een renner die nog een hoop koersen gaat verliezen omdat niemand hem wat gunt.
24 september 2017 23:28
Typisch dat een Lutsenkofan er een dergelijke mening op na houdt. Over vervelende types gesproken...
24 september 2017 23:43
@Stenalic,

Wat is vervelend aan Lutsenko?
24 september 2017 23:49
Ook ik kan wel genieten van Moscon als renner! Reza incident daargelaten. Deze actie vond ik minder erg. Het gebeurt gewoon met regelmaat. Enige reden dat hij gediskwalificeerd wordt is omdat het op live televisie in beeld kwam anders was er niets aan de hand.
25 september 2017 00:03
@Chaba
Dat is met alles hè. Als je doping gebruikt zonder gepakt te worden is er ook niks aan de hand. Of als je iemand van de fiets slaat en niemand anders ziet het, dan is er ook niets aan de hand...

Had je het ook niet/minder erg gevonden wanneer Moscon nog wereldkampioen was geworden ook?
25 september 2017 01:46
@moa

Wat heeft hij dan gezegd? Niemand weet het. Dat racisme roepen is een behoorlijk holle term geworden. Tegenwoordig is iedere blanke hetero man een fascist, sexist of wat dan ook. Dat gejank kan me aan mijn reet roesten.

Hij heeft spijt betuigd. Klaar zand erover.
25 september 2017 02:44
UCI, jury's en geloofwaardigheid ... blijft een lastige combinatie ... met of zonder gele/rode kaarten.
Het moet objectief in regels vastgelegd en vast te stellen zijn wat wel en niet mag in een koers. En dan moet er ook in alle gevallen op toegezien en naar gehandeld worden. Niet publieke verontwaardiging moet reden zijn voor de ene keer wel een straf en de andere keer niet.
In dit geval blijkt er ontoelaatbaar gedrag te zijn geconstateerd en had Moscon meteen uit de wedstrijd gehaald moeten worden. Nu heeft de jury gezorgd voor een zekere vorm van koersvervalsing.
25 september 2017 08:10
Ik wil ook even benoemen dat deze regel er niet alleen is vanwege de sportiviteit, het is ook voor de veiligheid van de renners (dus in die zin 100% vergelijkbaar met doping). Als er bij zo'n actie iets fout gaat.... Niet alleen de betreffende renner, maar ook de snelheid, de aandacht van de chauffeur voor verschillende zaken en het snelheidsverschil met anderen dat ontstaat. Allemaal een extra risico.
25 september 2017 08:35
Voor hetzelfde geld wint Alaphilippe door de hulp van Moscon, dan heb je gewoon pure koersvervalsing.
Ik begrijp dit ook niet dat je dit in volle finale durft te doen met zoveel mensen/camera's
25 september 2017 09:01
@LutsenkoFan
+1

Dit gebeurt zo enorm vaak. Door alle ploegen en alle nationaliteiten. Alleen staat het nu op film. Ik zeg: gegokt en verloren.
25 september 2017 09:40
Die verdomde gelletjes ook altijd.. waarschijnlijk was er 1 gescheurd dat ie zo bleef plakken. ;-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.