Kamiel Bonneu: “Er is nog marge om een betere klimmer te worden”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
dinsdag 9 augustus 2022 om 13:52

Kamiel Bonneu: “Er is nog marge om een betere klimmer te worden”

Interview Weinig ploegen die eind vorig jaar aan Kamiel Bonneu dachten. Maar kijk, het 23-jarige klimtalent van Sport Vlaanderen heeft na nog geen acht maanden al zijn eerste overwinning bij de profs op zak. In de Sazka Tour won hij de zware derde rit. “Door de hitte mocht ik vrijdag mijn klassement al vergeten, maar ik wist dat ik conditioneel in orde was, dus wilde ik nog één keer alles uit de kast halen. Met succes”, lacht Bonneu bij WielerFlits.

Het meest gekke aan dit verhaal, is dat Bonneu tot vorige week nog maar amper bergop had gekoerst bij de profs. “Alleen in de Ronde van Noorwegen zat er één heel lange klim, maar nog voor we daar aan begonnen, was het peloton al helemaal in waaiers uit elkaar gespat. Daardoor is mijn eerste test uitgebleven. In de Ronde van Hongarije ging het ook soms wat langer bergop en dat ging goed, maar niet op de manier zoals nu.”

“Ik rijd nochtans graag bergop, ik zit graag in de bergen. En ik weet dat, als ik bergop getraind heb, ik een lange klim zou moeten aankunnen. Misschien nog niet in het hooggebergte, maar op dit moment lukt alles tot de 1500 meter. Zeker als ik, zoals vlak voor deze koers, op hoogtestage ben geweest. Dat probeer ik zo vaak mogelijk te doen als ik een paar weken geen koers heb. Als je je als klimmer wil ontwikkelen, moet je zo veel mogelijk bergop trainen en dat gaat thuis niet.”

Wat dat betreft, ziet Bonneu nog progressiemarge bij zichzelf. “Ook bij de jeugd heb ik nooit vaak in het buitenland gereden wat misschien nefast was voor mijn ontwikkeling. Pas in mijn laatste jaar kreeg ik de kans om meer rittenkoersen te rijden en toen voelde ik: hoe meer bergop, hoe beter. In die periode heb ik ook de klik gemaakt om serieus te beginnen trainen zoals het moet. Nu denk ik dat de grootste marge nog in mijn voeding zit, daar ben ik totaal nog niet mee bezig.”

Sport Vlaanderen-Baloise
Bij Sport Vlaanderen-Baloise krijgt Bonneu alleszins de kans om zich rustig te ontwikkelen, in een ploeg die nochtans niet bekend staat om de vele klimkoersen op haar programma. “Oh, maar dat vind ik niet erg. Natuurlijk wil ik graag aan mijn klimcapaciteiten werken, maar ik wil me breed ontwikkelen en ook de Ardense klassiekers niet uit het oog verliezen. Ik ben heel blij dat ik van deze ploeg een kans heb gekregen. Toen ze mij eind september belden, heb ik geen seconde getwijfeld.”

Nu de Limburger, eerder dit jaar ook al vijfde in de Volta Limburg Classic, goed presteert, kan het vervolg van het seizoen alleen nog maar meevallen. “Voor mij is het seizoen al geslaagd. Alles wat er nu nog bijkomt, is mooi meegenomen. Dat geeft een vrij gevoel voor de koersen die nog komen, zoals de Ronde van Denemarken, Druivenkoers en de Tour of Britain.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.