Kan Mathieu van der Poel de eerste gele trui veroveren? Tom Dumoulin ziet het somber in
foto: Cor Vos (archief)
maandag 24 juni 2024 om 16:43

Kan Mathieu van der Poel de eerste gele trui veroveren? Tom Dumoulin ziet het somber in

Komende zaterdag begint in Florence de 111e editie van de Tour de France. De renners mogen zich meteen opmaken voor een zeer pittige openingsrit naar Rimini, met onderweg liefst 3.800 hoogtemeters. Een interessante vraag: maken klassieke coureurs als Mathieu van der Poel kans op de eerste gele trui?

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 206 kilometer lange openingsetappe vanuit Florence trekt via het prachtige Toscaanse landschap en dwergstaat San Marino richting finish- en kustplaats Rimini. De eerste rit van deze Tour telt maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen. Vier heuvels van derde categorie en drie klimmen van tweede categorie, goed voor een slordige 3.800 hoogtemeters: het belooft een pittige opener te worden.

De klassementsrenners zijn kortom gewaarschuwd, maar is het ook een rit voor iemand als Mathieu van der Poel? “Nee”, is Dumoulin stellig in de podcast In Het Wiel voor het Algemeen Dagblad. “De klassementsploegen zullen zo nerveus zijn en zo hard rijden door die nervositeit. De rit is zo automatisch té slopend voor Van der Poel”, is de oud-renner van mening. “Ik denk ook niet dat hij zijn zinnen daar op heeft gezet. Het is te zwaar.”

Dagen uitzoeken
Dumoulin komt met een welgemeend advies voor de wereldkampioen. “Ik zou mijn dagen uitzoeken, maar de laatste week me er niet meer mee bemoeien. Lekker de grupetto opzoeken en herstellen. Ik denk dat dit de weg is om te knallen op de Olympische Spelen. Mathieu is zich meer gaan specialiseren op het klassieke werk. Hij is de laatste jaren niet per se een betere klimmer geworden. Het is vaak alles of niets. Dat vind ik geweldig. Hij kan zo uithalen en zo mooi winnen, maar soms ook zo onzichtbaar zijn.”

“Als hij een etappe wint, het liefst die in Troyes, en vervolgens twee of drie keer een bijdrage levert aan een ritwinst van Jasper Philipsen, de rest van de Tour onzichtbaar meerijdt en dan glorieus olympisch kampioen wordt, dan lijkt me dat een fantastisch scenario”, aldus Dumoulin. “En een Tour zonder etappe? Als hij dan alsnog olympisch kampioen wordt, zal hij daar dubbel en dwars voor tekenen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.