Asgreen maakt indruk met eerste profzege in Tour of California, Van Garderen nieuwe leider
foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2019 om 00:56

Asgreen maakt indruk met eerste profzege in Tour of California, Van Garderen nieuwe leider

Kasper Asgreen heeft indruk gemaakt in de Tour of California door de bergachtige tweede etappe op zijn naam te schrijven. De Deen van Deceuninck-Quick Step schudde in de laatste kilometer Tejay van Garderen en Gianni Moscon bergop van zich af en won de etappe met aankomst op South Lake Tahoe. Van Garderen neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Wie even snel in het routeboek van de Tour of California keek naar de tweede etappe, moet gedacht hebben dat de sprinters maandag opnieuw een kans kregen om hun geluk te beproeven. Niets bleek echter minder waar! Het peloton moest in de etappe naar South Lake Tahoe bijna 5000 hoogtemeters overwinnen. En dus vielen er slachtoffers.

Sterke kopgroep wordt snel tot de orde geroepen
Deze slachtoffers vielen nog niet in het begin van de etappe. Een vroege vlucht met daarbij Davide Ballerini, Luke Rowe, Mads Pedersen, Bernas Pawel, Michael Storer, Michael Hernandez en Evan Huffmann reden weg en het peloton keurde het goed. De coureurs reden een voorsprong van vier minuten bij elkaar, maar nog voor halverwege koers besloot EF Education First-Drapac gas te geven.

Morton opent de finale, krijgt steun van dertien anderen
De voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en met nog tachtig kilometer te gaan werd de vroege vlucht weer bijgehaald. Op dit moment werd de koers kritiek: er moest nog heel veel geklommen worden en de topfavorieten meldden zich direct aan het front. Van hen was het Lachlan Morton die als eerste de lont in het kruitvat stak. De Australiër kreeg de ruimte, maar zag zichzelf kort op de huid gezeten worden door een op hol geslagen peloton.

Uit dit peloton ontsnapten vervolgens nog eens dertien man, met daarbij een aantal favorieten: Darwin Atapuma, Matteo Badilatti, Davide Ballerini, Natnael Berhane, Rob Britton, Alex Cataford, Lawson Craddock, David De La Cruz, Rohan Dennis, Felix Grossschartner, Hugo Houle, Evan Huffman, Cristian Camilo Muñoz en Neilson Powless waren de gelukkigen die het verschil wisten te maken.

Luther Pass legt koers in definitieve plooi, Asgreen maakt indruk
De grote afwezigen? Gianni Moscon, Maximilian Schachmann, George Bennett, Richie Porte en Tejay van Garderen. Zij wisten uiteindelijk ook weer de aansluiting te maken: er volgde namelijk een kleine hergroepering nog voor de Luther Pass. De Luther Pass zou vlak daarna de koers in een definitieve plooi leggen.

Van Garderen, Britton, Moscon, Dennis, Jonas Gregaard Wilsly, Kasper Asgreen en Tadej Pogacar vonden elkaar op deze ongecategoriseerde klim en wisten hun voorsprong tot de slotklim naar South Lake Tahoe vast te houden. Op deze 1,3 kilometer lange slotklim leek Gregaard met een sluwe aanval een beslissing te forceren, maar toen Van Garderen aanging, bleek snel dat hij samen met Moscon, Asgreen en Pogacar de beste in de wedstrijd was. Samen stevenden zij op de finish, waarna Asgreen met een machtige demarrage zijn eerste profzege boekte.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.