KBWB maakt komaf met leeftijdgrens voor ploegleiders
foto: Sirotti
donderdag 29 november 2018 om 19:07

KBWB maakt komaf met leeftijdgrens voor ploegleiders

Hilaire Van der Schueren en Walter Planckaert kunnen opgelucht ademhalen: ook volgend seizoen mag het tweetal achter het stuur van de ploegleiderswagen zitten. De KBWB maakt namelijk komaf met de leeftijdsgrens van zeventig jaar voor bestuurders van een voertuig, zo laat de bond weten in een persbericht.

De KBWB was al bezig met het wijzigen van de regels. Donderdag ging de reglementswijzing langs de raad van bestuur van de wielerbond. De bond maakt echter wel een paar uitzonderingen. Voor het eerste openingsvoertuig, het sluitingsvoertuig én de voertuigen van de politie- en hulpdiensten blijft de leeftijdsgrens van zeventig jaar wel gelden.

Eerder liet Van der Schueren al weten een leeftijdgrens een belachelijk idee te vinden. “In de Ronde van Wallonië zag ik iemand met maar één been aan het stuur zitten. Is dat dan veiliger dan een alert en gezond iemand zoals ik, die in januari toevallig 71 jaar wordt?”

Verdere maatregelen 
In plaats van een leeftijdsgrens, moeten de ploegleiders nu beschikken over een attest van rijgeschiktheid. Dit attest moet tegelijkertijd worden ingeleverd met de vergunningsaanvraag. De maatregel gaat in vanaf het nieuwe jaar, en geldt ook voor alle sportdirecteurs en ploegleiders van UCI-teams en clubploegen.

Om de verkeersveiligheid nog verder te verbeteren, worden nieuwe ploegleiders onderworpen aan een theoretische test én een verplichte stageperiode. Gedurende deze periode worden ploegleiders – onder de begeleiding van een ervaren persoon – voorbereid op de vaak onverwachte bewegingen in de karavaan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.