Kelderman en Groenewegen zetten in op ritsucces in Tour de France
foto: LottoNL-Jumbo
Nick Doup woensdag 22 juni 2016 om 15:20

Kelderman en Groenewegen zetten in op ritsucces in Tour de France

Geen Robert Gesink, en dus zijn Wilco Kelderman en Dylan Groenewegen de ‘kopmannen’ in de selectie van LottoNL-Jumbo voor de Tour de France. Beide renners kiezen voor een tactiek gericht op etappezeges, zeggen zij op de ploegwebsite.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Kelderman in vrije rol
De focus van Wilco Kelderman ligt niet op het algemeen klassement. Wel zegt hij met een goed gevoel naar Frankrijk af te reizen. “Ik heb goed getraind en in de Ronde van Zwitserland ging het de meeste dagen prima. Ik heb er veel zin in, we gaan naar Frankrijk om goede resultaten te rijden”, aldus de 25-jarige coureur.

“Door mijn vrije rol kan ik etappes uitkiezen waarop ik mij richt. In de bergen liggen mijn kansen. Het is goed dat de sprinttrein erbij is. Die mannen zitten in een flow en zijn erg gemotiveerd. Met die flow gaan we samen de Tour in!”

Groenewegen: “Mag er niet vanuit gaan dat ik hier meteen een etappe win
Aan het begin van het seizoen lag het niet in de lijn der verwachting, maar sprinter Dylan Groenewegen maakt zijn Tourdebuut in zijn eerste jaar bij de geel-zwarte formatie. “We zitten in een traject waarin we ernaar streven om in 2018 een Touretappe te winnen”, reageert hij op zijn selectie. “Het is dit seizoen snel gegaan met de ontwikkeling van de sprinttrein. Natuurlijk gaan we ervoor om iets moois neer te zetten in de Tour en als het aan mij ligt, wordt het iets heel moois, maar ik mag er niet vanuit gaan dat ik hier meteen een etappe win.”

Wanneer de meeste kansen liggen, weet de 23-jarige spurter al. “In de eerste week wordt er veel gesprint, dus daar focus ik me in eerste instantie op. Daarna moeten we kijken hoe het gaat. Het zou mooi zijn als ik de Tour kan uitrijden en die ervaring mee kan nemen naar de komende seizoenen.”

Verhoeven: “We willen een etappe winnen”
Technisch directeur Nico Verhoeven is duidelijk in zijn doelen voor La Grande Boucle. “We willen een etappe winnen. In de bergen kan dat met Wilco Kelderman en we hebben een aantal mannen die vanuit een ontsnapping om de dagzege kunnen strijden op de dagen die te zwaar zijn voor de sprinters”, zegt Verhoeven, die op het laatste moment George Bennett opriep als vervanger van de geblesseerde Robert Gesink. “De afwezigheid van Gesink verandert niets aan de rol van Kelderman. Wilco gaat in een vrije rol naar de Tour de France. Ook nu Gesink wegvalt, houdt hij de positie die we met hem voor ogen hadden.”

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2016 15:22
Wellicht handig om dit artikel te plaatsen onder de team samenstelling. Anders krijg je 2 losse discussies?
22 juni 2016 15:27
Succes!
22 juni 2016 15:34
Bescheiden ambities, al kan ik die met deze selectie wel plaatsen.
22 juni 2016 15:37
ben benieuwd hoe het uitpakt. Gaat Wilco daadwerkelijk voor een etappe dan zal hij zich uit laten zakken, of toch stiekum voor de witte trui dan wel een klassement?

En als hij echt voor een etappe gaat en dus niet kapot uit de tour komt, is dan het idee om wilco, gesink en steven in de vuelta te laten rijden?
22 juni 2016 15:43
Ik ben vooral benieuwd wat deze instelling gaat brengen voor Kelderman. Vorig jaar was hij er met een lichaam dat eigenlijk niet meer meewerkte nog akelig dichtbij. Wanneer hij enkele dagen heeft met de beste benen uit Baskenland of Zwitserland, dan moet er toch een mooie Tour inzitten voor hem. Verwacht dat daar dan uiteindelijk ook nog een behoorlijk klassement uit zal rollen, topvijf tien ofzo, wat mogelijk zelfs nog in de buurt van de witte trui gaat zijn.

Groenewegen mag de wereld verrassen. Ik verwacht dat hij er een paar keer goed bij gaat zitten en dan weet je het in een sprint maar nooit. Vraag dat maar aan Wim....

Kansen op dagsucces verder misschien nog in typische overgangsritten met Vanmarcke. Al worden die ritten de laatste jaren ook volop gecontroleerd voor de Sagans en Degenkolben van het peloton. Lindeman, Bennett, Martens en Roosen kunnen we waarschijnlijk ook wel in kopgroepen verwachten, maar dat zal dan eerder zijn als ondersteuning van Kelderman of om niet volledig buiten beeld de dag door te komen. Zelfs met dat soort renners weet je het echter nooit.
22 juni 2016 15:47
Groenewegen heeft dit jaar sowieso Greipel, Bouhanni en Coquard al in een 1 op 1 geklopt dus de snelheid om hoge ogen te gooien is er, die worden immers ook allemaal in staat geacht om een etappe te winnen. Vraag is vooral of hij goed in de positie kan komen in de nog hardere finales in de Tour, Groenewegen is wel een echte sprinter die het geweld in een finale aankan en kan knokken voor zijn plekje. Hoe dan ook zal hij een enorme bak ervaring op gaan doen waar hij de komende jaren veel profijt van gaat hebben.
Meest waarschijnlijk lijkt me echter dat Kittel weer met een half dozijn ritzeges naar huis gaat.

Uiteindelijk hebben ze met Groenewegen, Kelderman en ook Vanmarcke en Lindeman toch in ieder geval 4 renners die intrinsiek zeker goed genoeg zijn om een etappe te winnen. Kelderman was er vorig jaar al enorm dicht bij in de rit naar Rodez, Groenewegen is snel, Vanmarcke kan onbeschoft hard fietsen (hoewel hij niet de slimste afwerker is) en Lindeman heeft het in de Vuelta al laten zien.
22 juni 2016 15:50
Toch verbaast het me wel hoe vaak het credo 'inzetten op ritsucces' overal langskomt. Uiteraard snap ik dat een overwinning in een etappe erg mooi is (en met Groenewegen richt je je hier uiteraard op), maar de ervaring leert dat de media-aandacht en daarmee de waarde voor de sponsor toch echt groter is als je in het klassement iets kan neerzetten. Zie de aandacht voor Kruijswijk en Dumoulin die beduidend groter was dan voor pakweg Lindeman. Tijdens de afgelopen Giro ging het de eerste weken ook veel meer over het klassement (en natuurlijk de roze trui) van Dumoulin dan over zijn ritoverwinning in de eerste rit.
Een eventuele witte trui voor Kelderman, zelfs al zou hij hem dan niet tot het einde houden, zou in die zin in Nederland denk ik zeer veel aandacht krijgen. Voor de media is volgens mij een verhaal over meerdere dagen, dat daarmee ook enigszins is voor te bereiden, veel interessanter dan een etappeoverwinning op één dag. Wel natuurlijk een nadeel voor Keldermand dat de eerste tijdrit al na de Pyreneeën komt.
22 juni 2016 15:51
Vanuit het perspectief van een TLJ fan wordt dit een leukere Tour, denk ik; niet rijden voor een plaats tussen 5-10, maar in veel etappes meedoen voor de overwinning. Tenminste, dat hoop ik ...

Voor het klassement hebben we dan alleen nog Bauke? Hopelijk is ie hersteld van zijn ziekte!

Gaat Slagter nog de Tour rijden?
Wordt dit een Tour met het minste aantal Nederlandse deelnemers sinds jaren?
22 juni 2016 15:52
Kelderman als rittenkaper? Die heeft op dat punt nog niet veel bewezen.
22 juni 2016 15:53
Jammer, zie Kelderman liever voor een degelijke top 10 klassering gaan.
22 juni 2016 15:57
Ik geloof niet zo in de kansen van Groenewegen. Hij heeft nul WT-wedstrijden gereden dit seizoen en in bijvoorbeeld de Ronde van Californië moest hij ook steeds vroeg lossen. Hij is zeker snel, maar mist de inhoud om mee te doen in de Tour. Wel een goede leerschool voor de toekomst uiteraard.
22 juni 2016 15:58
Stel je voor: Groenewegen die wint op de Champs Elysees. Het lijkt me wat onwaarschijnlijk, maar het zou wel echt fantastisch zijn.
22 juni 2016 16:06
Winnen op de champs elysees zou geweldig zijn maar ik denk dat hij met zijn jonge sprinters lijf en weinig ervaring in grote rondes dan allang thuis zit voor de buis.
22 juni 2016 16:07
Logische ambitie als je naar de selectie kijkt, ze willen Kelderman nog niet de druk van een doelstelling top10 opleggen. Waarschijnlijk hopen ze daar wel op.
Ben benieuwd wat Groenewegen kan, maar het lijkt mij wat vroeg voor hem. Wat Mathieu zegt, waarom niet beginnen met een worldtour wedstrijd van een wat lager niveau? Komt toch druk op het ventje met die sprinttrein die hij mee krijgt.
22 juni 2016 16:15
Halleluja! Ik hoopte al dat ze Kelderman niet drie weken achter de feiten aan gingen laten rijden, en dat lijken ze ook niet te laten gebeuren. Ik denk dat ze in Zwitserland zagen dat een AK met Kelderman gezien zijn slechte dagen onbegonnen werk is. Ben wel benieuwd hoe de ploeg dit oppakt. In andere jaren hadden ze altijd een kopman en nu zijn ze ineens een stuk vrijer. Kan tot mooie dingen leiden.
22 juni 2016 16:21
Nou ik ben benieuwd, ik geef Vanmarcke en Lindeman net zo goed kans op een ritzege als Kelderman en Groenewegen maar denk dat het bij alle vier vanuit een ontsnapping zal moeten plaatsvinden.
22 juni 2016 16:25
Ik sta niet bekend als een groot optimist waar het de prestaties van TLJ betreft. Het zij zo, jammer is dan wel voor mijn tegenstanders dat de feiten mij gelijk geven. Als ik nu weer allerlei reacties lees over de te verwachten etappewinst van Groenewegen en Kelderman , en zelfs de kansen op de witte trui voor Kelderman, vraag ik mij opnieuw af waarop dat optimisme is gebaseerd. Groenewegen is een goede, jonge sprinter, maar een sprint in de ZLM-Toer is helaas niet te vergelijken met een sprint in de Ronde van Frankrijk, waar alle grote ploeg met treinen en individueel sprinttalent aanwezig zijn. Deze "gevechten" zijn compleet nieuw voor hem, dus teveel verwachtingen scheppen lijkt me ongepast. En hetzelfde geldt voor Kelderman. Als hij goede benen heeft kan hij een heel eind mee met goede klimmers, maar laten we hem in godsnaam niet in het rijtje van Froome, Quintana, Landa en Poels een plaats geven, want daar hoort hij niet thuis. Als hij echt een goede dag heeft kan hij wellicht aan de aandacht ontsnappen; na twee slechte dagen is het met zijn moraal gedaan. Onze nationale trots lijkt me meer gebaseerd op de knechtenrol van Poels, de klasse van Dumoulin en een eventuele uitschieter van Mollema. Maar ik hoop natuurlijk voor TLJ dat ze een klein graantje uit de grote ruif kunnen meepikken, maar ik vrees...
22 juni 2016 16:28
Afgezien van zijn tijdrit overwinning bij het NK kan ik me geen recentelijk rit succes van Kelderman heugen. Denemarken 2013 de laatste keer? Dan lijkt me ritsucces in de Tour wel heel optimistisch ingeschat.
22 juni 2016 16:30
@sooike

Poels hoort natuurlijk ook totaal niet in dat rijtje thuis
22 juni 2016 16:31
Ik heb het gevoel dat Kelderman zich enigszins focust op het klassement als ie week 1 doorkomt. Om teleurstelling en een hoop kritiek van de pers/supporters op deze nogal vaak bekritiseerde renner te voorkomen wordt er naar buiten wellicht anders gecommuniceerd.
22 juni 2016 16:33
Dit heb ik al honderd keer gelezen, van deze ploegleiders maar het is nog nooit uitgekomen.
22 juni 2016 16:36
Volgens mij denkt niemand dat de kansen op rit succes groot zijn. De kans is groot dat ze zonder overwinning zitten aan het eind van de Tour de France. Ik denk echter dat de meeste mensen hier wel inzien dat er tussen volstrekt kansloos en 'daar kun je wel een overwinning van verwachten' nog een breed scala aan inschattingen mogelijk is. Inschattingen die hier ook voldoende met 'feiten' kunnen worden gestaafd trouwens.
22 juni 2016 16:41
Kelderman gaat gewoon voor de witte trui lijkt me. Dit is immers zijn laatste kans en gezien zijn concurrentie daarin is alles mogelijk.
22 juni 2016 16:42
Quote:

Pédaleur de charme - 22 juni 2016 om 15:52

Kelderman als rittenkaper? Die heeft op dat punt nog niet veel bewezen.


Kelderman heeft nog nooit een rit in lijn gewonnen.
22 juni 2016 16:44
Lekker voor de bergtrui gaan en sowieso elke dag met een mannetje mee proberen te zitten in de ontsnapping. Voor deze opdracht zijn de renners wel sterk genoeg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.