Kelderman heeft geen problemen met dienende rol in Giro
foto: Marcel Koch
zaterdag 7 januari 2017 om 10:33

Kelderman heeft geen problemen met dienende rol in Giro

Wilco Kelderman rijdt dit seizoen de Giro in dienst van Tom Dumoulin. Bij de opleidingsploeg van Rabobank waren de rollen nog omgedraaid, toen reed Dumoulin voor Kelderman. Is dat niet gek? “Nee, dat vind ik niet”, stelt Kelderman tegen WielerFlits. “Tom is gewoon een hele sterke renner. Hij kan wat moois laten zien in de Giro.”

“Daar kan ik hem nu mooi bij helpen”, vervolgt de voormalig renner van LottoNL-Jumbo. “Zo maken we elkaar sterker.” Kelderman verwijst daarbij naar de Giro van vorig jaar, toen Steven Kruijswijk soms wat mannetjes tekort kwam in de finale. “Met meer steun had hij wat meer zijn krachten kunnen sparen, en dat kunnen wij nu wel doen.”

Kelderman benadrukt bovendien dat er “zat koersen” zijn waar hij voor zichzelf mag gaan. “Nu is het bijvoorbeeld zo dat ik in de Giro voor Tom rijd, maar er zijn vast koersen waar ik dat terugkrijg, dat hij mij gaat helpen.” Eén van de wedstrijden waar Kelderman voor eigen kansen mag gaan, is de Vuelta. De 25-jarige renner wil daar echter nog geen doelstelling over uitspreken. “Dat is moeilijk te zeggen. Ik ga nog niet over een klassering praten.”

Meer zien? Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2017 10:42
Wilco beetje goedgelovig geweest. Dumoulin zei dat hij kopman was in TA en Giro, dan blijven er alleen rittenkoersen als Abu Dhabi, Suisse en ENECO over waar TD kan knechten. Zijn allemaal koersen waar Kelderman niet rijdt. Na volgend jaar heb ik er een hard hoofd in dat Kelderman nog dezelfde status heeft als Dumoulin.

Sowieso klonk het uit de mond van TD wel heel nobel dat alle kopmannen voor elkaar gaan werken maar buiten MSR, LBL zie ik geen koers waar TD knecht zal zijn voor Barguil of MM.
7 januari 2017 10:53
Wat een slecht interview. En maar blijven doorzagen over de knechtenrol in de Giro. Telegraaf-niveau.
7 januari 2017 11:06
Als er geen druk op hem ligt kan hij misschien beter scoren. In het verleden leek het dat hij niet onder druk kan presteren./
7 januari 2017 11:22
@maklukzat
Dankjewel. Die vergelijking beschouw ik als een compliment.
7 januari 2017 11:35
Ik heb een heel goed gevoel bij het wielerjaar 2017. Ik zou er niet raar van opkijken als er meerdere Nederlanders podiumplekken in grote rondes zullen gaan innemen.
7 januari 2017 11:41
Tsja, het lijkt weer niet over te lopen van de ambitie, maar die jongen is nu eenmaal altijd bedaard van toon. De vragen over de knechtenrol lijken me logisch, sterker nog, als ik hem zo hoor praten over Kruijswijk denk ik: daar had je ook voor kunnen knechten, en die maakt in principe meer kans op het podium.
7 januari 2017 11:51
Voor Kelderman is het prima dat hij zich dit jaar opnieuw kan ontdekken in de schaduw van andere mannen. Alle aandacht zal tijdens de Giro op Dumoulin en Kruijswijk gevestigd zijn waardoor hij misschien minder nerveus zal koersen.
7 januari 2017 12:16
Voor Kelderman het jaar van de waarheid: wat voor rol kan hij waar maken?
Hij zal net zoveel aandacht krijgen als in de afgelopen jaren, maar mogelijk krijgt hij vanuit deze nieuwe ploegleiding minder hoge verwachtingen opgelegd. Of hij percipieert dat zo.
Niks mis met hele goede GC-knechten overigens.
7 januari 2017 12:48
Ik denk, dat Kelderman zich wil laten zien bij zijn nieuwe ploeg. Die neemt echt geen genoegen met een knechtenrol.
7 januari 2017 13:09
Ik verwacht een heel goede Dumoulin in de Giro. Die gaat zich echt richten op het klimmen. Kelderman is toch een niveau lager. Kan prima knecht zijn. Helemaal niet na de ervaringen van vorig jaar. Die knechtrol van Kelderman komt echt niet uit de lucht vallen.
7 januari 2017 13:24
Goede tactiek...geen druk op wilco en voor 2 echte kopmannen is de ploeg niet sterk genoeg...dus gewoon zien waar het schip strandt..
Als wilco hoog in het klassement staat laten ze dat heus niet schieten...

Zie het al helemaal voor me Wilco gaat aan op een steile aankomst....Tom springt in zijn wiel...Wilco en Tom rijden een klimtijdrit samen en niemand komt eraan...
Kan niet wachten tot mei
7 januari 2017 13:45
Kelderman is een renner met een groot potentieel. Alleen geen geboren leider. Vorig jaar kon hij bij Lotto Jumbo als kopman starten in de tour en toen deed hij alles om niet de druk van kopman op zich te krijgen. Goede keuze dat hij nu voor Sunweb Giant rijdt. De begeleiding van deze ploeg kan hem waarschijnlijk wel begeleiden tot kopman.
7 januari 2017 14:29
Dat Kelderman geen problemen heeft met een dienende rol wisten we al, maar dat is nu juist zijn probleem. Hij is geen geboren/natuurlijke leider als Contador, Cancellara of Cavendish, dat is ook niet nodig, maar een beetje leiderschap aanleren mag wel voor iemand van zijn niveau. Ik hoop dat het hem lukt. Kruijswijk is ook geen geboren leider, maar heeft progressie laten zien dat hij deze leiderschapskwaliteiten wel heeft ontwikkeld.
7 januari 2017 16:33
Leuk dit soort interviews, goed bezig WF!
7 januari 2017 16:35
Kelderman zou er goed aan doen zichzelf wat meer druk op te leggen. De talentenstatus ligt al ver achter hem. Ik hoop dat hij nu niet tijdens bijv. de Giro denkt: Ik ben knecht voor Tom, dus als hij goed zit vlak voor de finale dan laat ik mij uitzakken en ben ik fris voor de volgende etappe. Wilco moet zelf uitslagen rijden! Laten zien wat hij waard is en dat hij het topniveau dat we hem allemaal toedichten nog in zich heeft. Knallen tot de laatste meter, strijden voor elke seconde en positie. In zijn geval is 14e i.p.v. 15e worden echt belangrijk! Door de lat voor zichzelf hoog te leggen, gaat hij er zelf ook weer in geloven en komen de prestaties van weleer weer terug. De talentstatus ligt ver achter hem, maar het talent zit er natuurlijk nog steeds wel in. Aan hem om het er weer uit te persen, de ambitie lijkt ver weg momenteel. Uiteraard baseer ik dit enkel op de interviews, zoals deze, ik weet niet hoe hij in het echt is en hoe hoog hij zelf al de lat legt. Op basis van de uitspraken hier op WF lijkt dat niet bijzonder hoog. Niveau: ik zie wel waar ik uitkom (zodat ik mezelf - en anderen - niet kan teleurstellen) en dat is nou net niet de weg!
8 januari 2017 23:27
Wordt hier weer voor gedaan alsof ie zich niet moet af laten schepen, die jongen heeft alle baat bij een knecht als Td die misschien een keer de puntjes op de i kan zetten voor hem. In een echt team knecht je samen en zoals Pools Froome bovenbracht versterkt de teamgeest alleen maar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.