Kelderman: “Ik kijk echt uit naar Parijs-Nice”
foto: Sirotti
woensdag 2 maart 2016 om 15:05

Kelderman: “Ik kijk echt uit naar Parijs-Nice”

LottoNL-Jumbo gaat vol ambitie naar Parijs-Nice, waar Wilco Kelderman hoge ogen hoopt te gooien. “Na de Ruta del Sol heb ik veel moraal getankt en ik ga voor een top-10-klassering”, vertelt de 24-jarige klassementsrenner in een persbericht.

Mont Ventoux
Er wacht het peloton een zware editie van De Koers naar de Zon. “Ik heb het parcours bekeken en gezien dat het een lastige koers is”, gaat Kelderman verder. “Ik heb de afgelopen week ook nog op de tijdritfiets gezeten want we beginnen met een proloog. Later in de week rijden we over de Mont Ventoux. Dat is best spannend, want die ben ik nog nooit opgereden. Ik kan me die berg nog wel herinneren uit 2008. Toen keek ik op televisie naar Robert Gesink die met Cadel Evans wegreed uit het peloton.”

Iedereen in dienst
“We hebben een goede ploeg aan de start staan”, vindt Kelderman. “Sep Vanmarcke legt er de laatste hand aan zijn klassiekervorm. Met Steven Kruijswijk en George Bennett heb ik twee belangrijke mannen mee voor de bergen in het lastige slotweekend. Ik kijk echt uit naar deze koers. Na de Ruta del Sol heb ik veel moraal getankt en ik ga voor een top 10-klassering.”

Ook ploegleider Frans Maassen is duidelijk in het doel van LottoNL-Jumbo. “We verwachten een goede Wilco in Parijs-Nice. De eerste etappe kan Sep zich uitleven en voor zijn eigen kans gaan. Maar daarna wordt het serieus lastig met de Mont Ventoux en op de voorlaatste dag bergop finish op de La Madonne d’Utelle. Dan moet iedereen van het klassement vol aan de bak. De ploeg is gebouwd rond Wilco en we moeten hem in de top van het klassement krijgen en daar houden. Maar één ding is zeker, deze Parijs-Nice is heel erg lastig.”

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
2 maart 2016 15:13
Hij werd al eens 15de en 13de. Top 10 moet dan zeker kunnen.
2 maart 2016 15:25
Ik kijk er naar uit en ik hoop op een goed resultaat.
2 maart 2016 15:25
Durf ik het te zeggen?.......de groei van Kelderman lijkt wat te stagneren. Ik hoop van niet, en dat hij de echte stap naar de top maken kan. Dit jaar zal de bevestiging dichterbij moeten komen. Daar horen ook ambities bij, en dan is naar top tien streven eigenlijk te voorzichtig...
2 maart 2016 15:41
Het jaar dat hij samen met Slagter ten val kwam was hij op weg naar een top-5 plaats. Nu is het dit jaar wel een ander parkoers maar wat mij betreft mag de lat ook wel wat hoger liggen.
2 maart 2016 15:52
Heb je gezien wie er aan de start staan?

Kelderman is (nog maar) 24, vorig jaar was (voor het eerst in de carrière) een slecht jaar.

Wat mij betreft een van de favorieten voor de proloog.
2 maart 2016 15:56
@bartje, laten we het er op houden dat hij vooral vorig jaar een minder jaar had. Dit jaar is het vooral zaak om progressie te boeken, maar mag gezien zijn status toch wel wat van hem verwacht worden.

Ach ja, wordt hij dit jaar 9de, heeft hij het dan goed gedaan? Ik weet het niet. Ik zou zeggen:
Top 3: (meer dan) uitstekend
Top 6: gewoon goed
Top 10: voldoende
Top 15: matig

@kader, leeftijden zeggen niet zoveel, dit is zijn 5de profjaar en het 6de jaar dat hij WT-koersen rijdt.
2 maart 2016 17:23
Top 10, top 10, top 10.

Top 10 is geen vaststaande graadmeter, verschillen qua tijd, wijze van koersen zeggen veel meer.
2 maart 2016 17:31
Zeg gewoon dat je wilt winnen hier. Iemand die voor een top 10 gaat, is tevreden met top 10. Een echte winnaar is dat niet. Dit wordt een belangrijk jaar voor Kelderman na een inderdaad wat minder vorig jaar. Erop of eronder. Een top 3 in zo'n koers zou hem goed doen voor zijn moraal. Laten we het hopen.
2 maart 2016 17:33
Vorig jaar begon het bij PN tegen te vallen. Hoop echt dat hij daar nu doorheen weet te bijten en een goed klassement rijdt!
2 maart 2016 17:37
Ik heb er ook zin in! Hopelijk een mooie strijd met Contador als eindwinnaar !
2 maart 2016 17:41
Als je 5 jaar wt wedstrijden rijdt ben je geen jonge renner meer. Wel in leeftijd maar niet in ervaring.
2 maart 2016 17:48
@RV, het zegt in elk geval dat er, mits geen onfortuinlijkheden, 9 renners een betere PN hebben gefietst.
2 maart 2016 18:05
Ervaren, maar jong, dat klopt. En wie zegt dat Kelderman niet denkt te willen winnen. Er zijn misschien wel veel meer renners die dat denken.

Er kan er ten slotte maar een winnen.

Daarnaast welke renner spreekt letterlijk uit te willen winnen? Zelfs een Contador Froome doen dat niet, neemt niet weg dat van hen wel (echt) verwacht word.

Ps. Als je met je kaarten open op tafel speelt, is het tactisch veel moeilijker spelen. Boonen of Terpstra hoor je van te voren ook niet...
2 maart 2016 18:10
@Scotty: qua tijd wel. Het kan zijn dat er anderen beter hebben gereden maar bij een alles of niets aanval zijn gestrand en daardoor uit de top 10 zijn gezakt. Het kan ook zijn dat je 10e wordt door bij de beste 5 in koers te horen maar zelf zo'n aanval te doen.

Ook kan pech (maar dat noemde je al) of een vroege aanval invloed hebben op de uitslag. Iemand die minuten wint door in een vroege vlucht te zitten, hoeft geen betere ronde te rijden om voor je te eindigen.

En ik ben blij dat er daar en hier niet het onrealisme van 'we zijn alleen tevreden met een overwinning' leeft. Contador, Porte, Thomas en Bardet zijn normaal een maat te groot. En Talansky, Dumoulin, Costa en Zakarin zijn zeker niet slechter dan Kelderman. Top 10 lijkt me gewoon een prima resultaat.
2 maart 2016 18:39
Eens met bartje en Scotty. Vorig jaar ging het wat minder en dat zegt niet alles. Kelderman zit wel al in zijn vijfde profjaar en hij heeft toch geen echt ontwrichtende tegenslag gekend.

Deze maand wordt hij 25 en als hij dit jaar goed aan koersen toekomt zien we zijn niveau als volwassen renner. Is dat geen topniveau dat zal de hoop daarop verschuiven van 'hij is nog jong' naar 'zijn beste jaren komen (mogelijk) nog' zoals wel wordt gezegd van renners die nog geen 30 zijn. Dat laatste geldt in de praktijk natuurlijk slechts voor een deel van de renners maar voor renners die heel jong al opvallend goed zijn is dat niet anders.
2 maart 2016 18:39
Ik hoop niet dat het weer achter de feiten aan hobbelen wordt. Het moet dit jaar gebeuren voor hem, maar ik vrees er voor.
2 maart 2016 19:08
Ben groot fan van hem maar het lijkt me niet iemand met 'het mes tussen zijn tanden' . Hoop oprecht dat ie dit jaar weer stappen zet!
2 maart 2016 19:43
Typisch gevalletje van te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken.
Vijf jaar prof, en dan het stagnerende niveau van de laatste jaren, belooft niet veel goeds.
2 maart 2016 19:59
@een aantal bekende uitgesproken wielerflitsers - waarom moet het dit jaar gebeuren? Hij is 24.... Het kan in principe in de komende 5 jaar nog gebeuren. Bedoelen jullie niet "het zou leuk zijn als het nu zou gebeuren"
2 maart 2016 20:07
Gezien het deelnemersveld is er niets mis met zijn ambitie. Ik hoop dat het lukt. Het moet kunnen.
2 maart 2016 20:26
Ben bang dat hij weer niet mee kan met de grote namen.
2 maart 2016 21:26
Ik denk ook, dat gezien het deelnemersveld hij ook zo maar top 5 kan rijden.
Hij lijkt mij wel weer toe aan een stap naar boven. Kelderman heeft nu hulp van Kruijswijk en Bennett voor de bergritten. Het ontbreken van voldoende ondersteuning heeft hem parten gespeeld.
2 maart 2016 21:33
Ik zou overigens Kruijswijk niet helemaal 100% 'in dienst stellen'. Ik heb zo 3 ritten gezien waar je hem rustig vooruit op kaaptocht kan sturen met de DeMarchi's & Riblon's van deze wereld.

Wat Kelderman aangaat vind ik dat deze periode van best wel wat goede ronderenners (Mollema/Gesink/Poels/Kruijswijk/Dumoulin) de lat op een bij tijd en wijlen vrij vervelende manier (te ver) omhoog gaat waarbij 1 kutjaar of wat mindere prestaties gelijk tot afschrijving leiden en kwijlend doen uitijken naar the next best thing (mvdp bijv.) … Gast is hartstikke jong en heeft hopelijk niet het nare gevoel in zich dat hij eenzelfde ambitie als enige flisters hiero erop na moet houden. En daar heb ik alle vertrouwen in want het is een goed joch.
2 maart 2016 21:39
Kruijswijk wil later in vorm zijn maar ik zou hem als schaduw kopman/vrije rol laten rijden en niet als knecht.

Kelderman kan best wat leuks laten zolang hij niet braaf achter Porte en Contador aanrijdt.
2 maart 2016 21:54
@klassementsrenner, vind Kelderman niet een typische "braaf achter anderen aan"- renner. Als hij de macht heeft, dan probeert hij toch regelmatig aan te vallen. Alleen in 2015 lukte dat nauwelijks door zijn blessures. Hopelijk is hij daar helemaal van af, en kan hij zijn progressie die hij tot en met 2014 inzette, weer continueren.

Overigens vind ik top 10 reëel gezien het deelnemersveld, en had het toch ambitieuzer gevonden als hij top-5 of podium had gezegd. Zoiets als "gezien het deelnemersveld is het lastig om te bepalen hoe ver ik kan komen. Maar als mijn vorm al daar is, en de kansen er zijn, zal ik er alles aan doen om het podium te behalen".

Om te reageren moet je ingelogd zijn.