Kelderman: “Meekomen over de Cauberg en dan sprinten naar een mooi resultaat”
zondag 17 april 2016 om 09:05

Kelderman: “Meekomen over de Cauberg en dan sprinten naar een mooi resultaat”

Een relaxte en opgetogen Wilco Kelderman leeft ontspannen toe naar de Amstel Gold Race. Hij voegde de klassieker op het laatste moment toe aan zijn koersprogramma, om extra wedstrijdkilometers te maken. “Ik kijk heel erg uit naar zondag en heb er veel zin in”, vertelt hij aan WielerFlits.

Goede vorm
Kelderman etaleerde in de Ronde van het Baskenland een goede vorm. Op de steile muur naar de Garrastatxu-kapel, met stijgingspercentages tot wel 20%, hoefde de 25-jarige klassementsrenner alleen Mikel Landa voor zich te laten. Daarnaast mocht hij na de vierde etappe de leiderstrui aantrekken, die hij in de koninginnenrit een dag later helaas weer moest prijsgeven. Hij werd uiteindelijk tiende in het eindklassement. “In het Baskenland was ik eigenlijk heel erg goed. Daar haalde ik een heel hoog niveau. Dat merk ik nu nog. Zeker omdat ik zo goed in vorm ben, kijk ik met veel vertrouwen uit naar de Amstel Gold Race. Ik heb er ook écht zin in! Ik ben beter in orde dan vorig jaar rond deze tijd, dus ik ben benieuwd wat er zondag mogelijk is.” Toen eindigde hij – mede door een valpartij – als 67ste. Drie dagen later in de Waalse Pijl was hij tiende.

Mooie ereplaats als mikpunt
Het strijdplan dat Kelderman voor ogen heeft aankomende zondag, is helder. “Het is moeilijk om te zeggen wat ik precies kan klaarspelen. Ik denk en hoop met de betere renners mee over de Cauberg te komen. Als dat lukt, dan is het mogelijk om er vervolgens een mooie ereplaats uit te slepen. Zeker in het Baskenland op die korte en steile klimmetjes, was ik heel erg goed. Een klassieker is natuurlijk heel iets anders, maar ik heb er zeker vertrouwen in en hoop dat ik in de finale mee kan doen. Het is even afwachten wat voor koers het is, want er is niet één uitgesproken topfavoriet. Het is dus de vraag wie de wedstrijd gaat controleren. Maar ik denk wel dat ik in de finale heel ver kan komen en een goede uitslag kan rijden.”

Alles draait om de Cauberg
Het idee om te anticiperen en eerder aan te vallen, ziet Kelderman niet zitten. “Ik denk dat het best lastig is om dat te doen. Roman Kreuziger deed het al wel eens succesvol, maar dat was de eerste keer met de nieuwe finale (in 2013, red.). Het rondje in de finale is echter dodelijk. Kom je met twintig seconden voorsprong onderaan de Cauberg, dan maak je nog weinig kans. Ik zie met dit parcours weinig mogelijkheden om met een aanval al voor de Cauberg een korte uitslag te rijden. Je weet het natuurlijk nooit. Vandaag (vrijdag, red.) stond er ook best wel veel wind, dat gaat ook zeker een rol spelen zondag. Als er dan wind tegen staat op de Bemelerberg, dan heeft vroegtijdig aanvallen ook weinig zin. Normaal gesproken ga ik dus wachten tot aan de Cauberg.”

Geklopt door Landa in het Baskenland - foto: © 2016 Zikliamatore

Geklopt door Landa in het Baskenland – foto: © 2016 Zikliamatore

Amstel toegevoegd aan programma
Dat hij met zo veel vertrouwen naar komende zondag uitkijkt, is relatief verrassend. Het was namelijk aanvankelijk het plan om deze koers niet te rijden. “Ik ben ziek geworden in de Ronde van Catalonië (waar hij tijdens de eerste rit opgaf, red.). Daardoor heb ik best wat koersdagen gemist. En je bent nu eenmaal wielrenner om te koersen. Dat maakt je sterker. Bovendien ben je op een gegeven moment ook wel een beetje klaar met trainen en moet er een keer gekoerst worden. Daarom hebben de ploeg en ik er voor gekozen om ook de Ronde van het Baskenland al toe te voegen en de Amstel eveneens mee te pakken. Ik mis daardoor wel een hoogtestage, maar met wedstrijdkilometers kan ik ook een heel hoog niveau halen. Dus daarom hebben we voor deze optie gekozen.”

‘Thuiswedstrijd’
De geboren Amersfoorter groeide op in Barneveld, maar woont inmiddels in het vermeende wielerstadje Lanaken. Dat ligt net over de grens in België, hemelsbreed op zo’n twaalf kilometer van de Cauberg. “Ik ken de wegen daar nu echt goed. Vroeger trainde ik weleens in Zuid-Limburg, maar nu kom ik wekelijks of soms wel dagelijks in die buurt. Je rijdt dus veel over de wegen daar en dat scheelt enorm. Je weet waar je rijdt en waar je naartoe gaat. Dat is ideaal”, aldus Kelderman, die Luik-Bastenaken-Luik zoals gepland overslaat met het oog op de Ronde van Romandië. “Luik rij ik sowieso niet, ook niet bij een goed resultaat in de Amstel en de Waalse Pijl. Daar ben ik ook niet echt heel erg rouwig om. Luik is namelijk altijd van een super hoog niveau. Daar staan nog weer meer sterke renners aan de start en moet ik een super-super dag hebben om een goede uitslag te rijden.”

“Geruchten rondom Vanmarcke lachen we weg”
Het weekend begon voor LottoNL-Jumbo goed met het nieuws dat kopman Robert Gesink zijn aflopende contract tot en met 2018 heeft verlengd. De geruchten rondom de andere kopman, Sep Vanmarcke, kwamen na Parijs-Roubaix in een stroomversnelling. De Belg zou de ploeg gaan verlaten, maar dat werd al snel ontkracht. Het lijkt niet de meest ideale voorbereiding op de enige Nederlandse WorldTour-klassieker. “Het zorgt zeker niet voor onrust in de ploeg. We hadden het er daarstraks nog over aan tafel. Het is gewoon dikke onzin”, onderstreept Kelderman. “Ik weet ook nooit waarom media het zo opschrijven, maar vind het altijd wel leuk. Dan heeft Sep in ieder geval goed gepresteerd, omdat er dan allemaal belangstelling voor hem is. Maar een vertrek is zeker nog niet ter sprake. Hij heeft zelf volgens mij ook nog niet met andere partijen gesproken, dat moet allemaal nog. Die geruchten lachen wij dus weg.” Of Kelderman zelf bij de ploeg blijft, is nog niet bekend. Ook zijn contract loopt aan het einde van dit jaar af.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
16 april 2016 14:58
In ieder geval één Nederlander in vorm. Heel goed.
16 april 2016 14:59
Kunnen de Amstel Gold Race beter inkorten met een rondje rond de Cauberg en daarna een sprint naar de streep, Kelderman moet eerst zorgen dat hij er de laatste keer nog bijzit en weer niet ergens in een akker beland.
16 april 2016 15:04
Ik denk dat Leo van Vliet na deze editie eens goed om de tafel moet gaan zitten met zijn mensen en voor de komende jaren naar een ander parcours moeten denken. Dan kan hij meteen het zo aanpassen dat ook de vrouwen er voor kunnen rijden. 4x cauberg is echt overdreven.
16 april 2016 15:04
@robotour: een sprint zonder al die heuvels er voor is natuurlijk wel wat anders. Prima als Lotto-Jumbo trouwens Kelderman achter de hand wil houden, maar ik hoop toch wel dat ze ook eerder vuurwerk willen maken. Top 5 zie ik Kelderman niet zo snel sprinten, zeker niet als de koers niet eerst zwaar is gemaakt.
16 april 2016 15:12
In een groepje zoals vorig jaar kan Kelderman best wel eens top 5 rijden. Hij was in Baskenland natuurlijk écht goed, en van die val zal ie geen last meer hebben.
16 april 2016 15:20
@rahims Er waren begin jaren 2000 ook al vrouwen wedstrijden tijdens de AGR (helaas maar 3). Dus de problemen waar hij het over heeft zijn zwaar overtrokken.
16 april 2016 15:38
Als alles meezit kan hij morgen heel ver komen. In de Ronde van het Baskenland kon hij uitstekend meekomen op de klimmetjes en hij heeft bovendien ook een goede sprint in huis. Hopelijk maken zijn ploeggenoten de wedstrijd hard genoeg om mannen als Matthews vermoeid te maken.
16 april 2016 15:45
Ah ja gaan we mee sprinten op de Cauberg en hopen op top 10.

Laten we vooral niet proberen te winnen.
16 april 2016 15:45
Bij de AGR hoef je, helaas, de laatste jaren pas 30 km voor de finish je tv aan te zetten. Als je lef hebt, dan wacht je tot 5 km voor de finish, als de Cauberg eraan komt. Het parcours leidt niet tot grote daden. Jammer!!!
16 april 2016 16:03
Terwijl hij vorig jaar (met stukje veldrijden) nog de koers kleurde. Jammer dat die paar WT-kruimels zo belangrijk zijn.
16 april 2016 16:19
Ze hebben al uitgesproken dat Martens moet anticiperen, zoals Kelderman vorig jaar deed. Met Gesink en Battaglin hebben ze ook nog 2 mannen die voor de Cauberg iets kunnen ondernemen. Dan is het wel begrijpelijk dat Kelderman moet wachten op de Cauberg. Lijkt mij ook de meest geschikte voor de Cauberg en de sprint bovenop.
16 april 2016 16:26
Tsja, daar gaat mijn hoop op een vroege aanval vanuit TLJ. Alhoewel ik er nog steeds stiekum op hoop natuurlijk, mooi de koers kleuren zonder het peleton te moeten dragen.

Voor de rest: Zullen we nu ook maar gaan speculeren over wilco ;D nog niks bekend over volgend jaar.
16 april 2016 16:27
Lijkt me toch de ideale strategie. Anticipatie door Battaglin, Gesink en Martens. En Kelderman overhouden voor de finale. Al was het maar zodat Gesink alvast de rol van rittenkaper kan oefenen. :-) en inderdaad, Kelderman was van de maand goed op de muurtjes....
16 april 2016 16:34
Waarom niet Vanmarcke juist de koers laten openbreken, laten ze daar maar lekker achteraan gaan rijden. Dan kan je Robert en Wilco juist voor de finale bewaren.
16 april 2016 16:34
Ik zie Kelderman van de Nederlanders als de grootste kanshebber. Slagter en Mollema zouden zo'n sprintje op de Cauberg ook moeten kunnen, maar Mollema was niet bepaald goed in Pais Vasco en Slagter vond ik woensdag ook 'n beetje tegenvallen. Kelderman hoorde in de heuvels van Pais Vasco bij de 4 of 5 beste renners, dat zegt toch wel wat.
16 april 2016 16:41
Wat een mentaliteit.. Er zijn minstens 15 renners die makkelijker die Cauberg verteren dan Kelderman en bovendien heeft hij geen sprint. Kansloos dus, maar dat past dan weer goed bij het team waarvoor hij rijdt.
16 april 2016 16:42
Quote:
Tsja, daar gaat mijn hoop op een vroege aanval vanuit TLJ.

Rijden ze morgen niet met acht renners? Kelderman was vorig jaar dan wel degene die vroeg in de aanval ging (na Roosen in de kopgroep), maar dat was vooral omdat hij twijfels had over zijn benen wegens ziekte in de week vooraf. Nu reed Kelderman in Baskenland vorige week nog goed genoeg om zondag te kunnen wachten op de Cauberg. Een groepje van een renner van vijftien kan bovenop tenslotte ook kansen bieden voor een late uitval. Genoeg andere in de ploeg die zijn rol van vorig jaar over kunnen nemen.
16 april 2016 17:14
Lotto BE wil er een harde koers van maken en vroeg de aanval zoeken om de controle van BMC en Orica pijn te doen; dus TLJ moet niet alleen Martens of Vanmarcke inzetten. Lindeman is toch de man van de aanval.
16 april 2016 17:40
Hoe kan het trouwens dat Kelderman niet meer zo'n sprint heeft. In de beloften kon hij nog weleens de sprint van een groep van een man of 20, 30 winnen.
16 april 2016 17:50
Gedurfd plan hoor...

Neem toch eens een voorbeeld aan een renner als Wellens.
16 april 2016 17:53
@DaveEvans
Laat 'm tegen diezelfde 20-30 beloften sprinten en het zal 'm weer lukken.

Quote van matti:
Er zijn minstens 15 renners die makkelijker die Cauberg verteren dan Kelderman en bovendien heeft hij geen sprint.

Laat 'm met precies die 15 naar de meet rijden, dan zou hij zomaar op het podium kunnen staan.
16 april 2016 19:25
Best wel veel ploegen die op een sprint rekenen zo. Parcours zou toch echt anders moeten. Vooral die laatste ronde. Je krijgt een te groot peloton achter je aan bij een ontsnapping. Kelderman geeft het ook al aan dat het bijna een kansloze missie is.
16 april 2016 23:53
Maklukzat;
Als je niks probeert ben je zeker kansloos
17 april 2016 09:16
Kelderman is nou net het type renner die op zijn Kreuzigers de Agr zou moeten kunnen aanvliegen. In een sprint bergop tegen types als Gilbert, kwiatkowski etc. Is ie m.i. niet goed genoeg
17 april 2016 09:53
inspiratieloos

Om te reageren moet je ingelogd zijn.