Kenneth Vanbilsen wint in eigen streek Dwars door het Hageland
foto: Cor Vos
vrijdag 21 juni 2019 om 17:33

Kenneth Vanbilsen wint in eigen streek Dwars door het Hageland

Kenneth Vanbilsen heeft de winst gepakt in Dwars door het Hageland. In de slotfase reed hij weg bij een pak medevluchters en hield stand tot aan de finish. Niki Terpstra klopte Quinten Hermans in de strijd om de tweede plaats. Vanbilsen volgt op de erelijst Krists Neilands op.

In de aanloop naar de eerste passage van de Citadel van Diest na 33 kilometer proberen enkele renners al meteen weg te geraken, maar aanvankelijk kreeg niemand vrijspel. Vervolgens ontstond door het hoge tempo een breuk in het peloton en de voorsprong van de omvangrijke voorste groep liep spoedig op tot rond de minuut. Daarbij waren onder meer Jasper Philipsen, Niki Terpstra, Jan-Willem van Schip, Martijn Budding, Quinten Hermans en Kenneth Vanbilsen.

Titelverdediger Krists Neilands geeft op
Gianni Vermeersch, de tweede van Dwars door het Hageland van vorig jaar en eveneens vooraan koersend, vond het niet snel genoeg gaan en reed weg uit de voorste groep. Zijn collega’s grepen hem echter weer bij de kraag, maar de Belg had zijn signaal afgegeven. Bij de tweede passage van de Citadel werd duidelijk dat Krists Neilands zichzelf niet zou opvolgen als winnaar. De Let, die al op achterstand reed, hield het namelijk al voor bekeken.

Al op ruim 75 kilometer van de finish begonnen enkele renners zich te roeren in de kopgroep. Zo probeerden Terpstra, Hermans en opnieuw Vermeersch al het verschil te maken, maar keer op keer werden ze weer gegrepen en op veertig kilometer was alles weer mogelijk. De Gouden Kilometer op ruim dertig kilometer van de streep was voor Jan-Willem van Schip het sein om aan te vallen. De Nederlander raapte er de punten op voor het klassement van de Bingoal Cup.

Ook daarna zat hij niet stil en bleef hij alles geven. Op de voorlaatste passage van de Citadel konden Niki Terpstra en Jasper Philipsen aansluiten bij de renner van Roompot-Charles en in de afdaling voegden nog eens zes renners zich daarbij: Loïc Vliegen, Quinten Hermans, Piet Allegaert, Tim Merlier, Lionel Taiminiaux en Kenneth Vanbilsen. Daardoor gingen we met negen renners de finale in.

Kenneth Vanbilsen ruikt zijn kans
Voor Allegaert ging het op de laatste passage van de onverharde strook van het Prinsenbos te hard en de Belg, vorig jaar nog zeventiende in Parijs-Roubaix, zou niet meedoen om de winst. Op 7,5 kilometer van de meet maakte Vanbilsen dan gebruik van een moment van windstilte. Terpstra wilde zijn kansen niet opofferen, waarna ook de andere renners elkaar het wit uit de ogen keken. Zo kon de Belg van Cofidis twintig seconden bij elkaar rijden.

Zijn voorsprong bleef in het vervolg broos, maar ook dat telt en met een voorgift van veertien tellen begon hij aan de slotkilometer. Vanbilsen viel nooit meer stil en dus kon de Limburger in eigen streek de winst pakken in Dwars door het Hageland. Niki Terpstra won de sprint om de tweede plaats voor een verrassende Quinten Hermans. De veldrijder eindigde op de derde plek. Loïc Vliegen en Jasper Philipsen completeerden de top-5.

In het tussenklassement om de Bingoal Cycling Cup nam Niki Terpstra de koppositie over van Baptiste Planckaert. Terpstra verdiende met zijn tweede plek veertien punten en samen met de negentien punten die hij eerder verzamelde, komt hij op een totaal van 33 punten. Dat is er een meer dan Planckaert die nu tweede staat. In het klassement om de Bingoal Cycling Cup is Halle-Ingooigem komende woensdag de volgende wedstrijd op de kalender.


Bekijk hier nog eens de live-blog van Dwars door het Hageland voor het wedstrijdverloop, voorbeschouwingen, foto’s en impressies bij de start, etc…

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.