Kettingproblemen stoppen Van der Poel niet in Druivencross
Foto: Marcel Koch
zondag 6 december 2015 om 16:03

Kettingproblemen stoppen Van der Poel niet in Druivencross

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste seizoenszege beet. De wereldkampioen was de beste in de Druivencross van Overijse. In de helft van de wedstrijd leek hij zich al af te kunnen scheiden van de rest, maar dan kreeg hij af te rekenen met kettingproblemen. Van der Poel baande zich echter weer een weg naar voren en liet de rest ook achter. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) en Tom Meeusen (Telenet-Fidea) mochten mee op het podium.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De mannen van Sunweb-Napoleon Games hadden er in afwezigheid van Sven Nys, Wout van Aert en Lars van der Haar zin in, getuige de snelle start van Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. Topfavoriet Mathieu van der Poel schoot minder snel uit de startblokken en dook pas als vijftiende het veld in. Na een ronde koers bedroeg zijn achterstand vijftien seconden. Vooraan besloten Meeusen en Vanthourenhout niet te wachten op de wereldkampioen, die op zijn eigen tempo en samen met Pauwels zijn weg naar voren zocht. Een rondje later was de aansluiting een feit, waardoor de vier leiders aan de kop van de wedstrijd kregen na dertig minuten koers.

Pauwels kwam niet veel later ten val in een gladde bocht en net dan plaatste Van der Poel een eerste versnelling. De rest leek al te breken, maar op het moment dat Van der Poel een vijftal seconden bij elkaar gereden had, kreeg hij – net als zaterdag in Essen – af te rekenen met mechanische problemen. Ditmaal ging zijn ketting eraf en pas twintig seconden later kon de wereldkampioen terug vertrekken. In het gezelschap van Pauwels en ook Tim Merlier maakte hij echter snel weer de sprong naar voor, waar het tempo van Meeusen en Vanthourenhout net niet hoog genoeg lag.

Op drie ronden van het einde ging de wereldkampioen weer naar de kop. Meeusen en co beseften onmiddellijk hoe laat het was en moesten Van der Poel voor de tweede keer laten rijden. Pauwels wist het verschil nog een tijdje op vijftien seconden te houden, maar ook hij moest uiteindelijk weerstaan aan de overmacht van Van der Poel. Meeusen kreeg een grotere tik en strandde op meer dan een halve minuut. De slecht gestarte Klaas Vantornout reed in de achtergrond zijn ploegmaat Vanthourenhout nog voorbij.

Uitslag Druivencross 2015
1. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
2. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
3. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
4. flag-be Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace)
5. flag-be Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
6. flag-be Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games)
7. flag-be Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games)
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-de Marcel Meisen (Kuota-Lotto)
10. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
6 december 2015 16:08
Oef. Wat een baas
6 december 2015 16:38
Mathieu is een groot kampioen!
6 december 2015 16:46
Quote:
Mathieu is een groot kampioen!

Helaas tot nu toe alleen in het veld. Het is belachelijk hoe weinig tegenstand een 20-jarige renner ondervindt op het hoogste niveau. Zo'n jongen moet niet teveel jaar meer gaan verspelen in de modder, want volgend jaar hoeft ie er niks meer te bewijzen.

Het is alleen te hopen dat ie snel bij de juiste ploeg komt.
6 december 2015 16:59
@Rhohan volledig mee eens. Wat een bedenkelijk niveau is deze sport tot afgezakt de laatste jaren... twee tweedejaars profs domineren als ze willen bijna elke wedstrijd zodra ze fit zijn en de grootste concurrent is er volgend jaar niet meer en is op leeftijd.
6 december 2015 17:16
@LG
Wat sporza al aangaf, Mathieu is een atleet en had dit op 18 jaar waarschijnlijk ook al gekund.
Hij heeft gewoon al een gigantische voorsprong op de rest door zijn loopwerk maar vooral een fantastische coach, ploegleider, bewegingswetenschapper, zijn vader, en ook nog een fantastische moeder als voedingsdeskundige. De rest loopt jaren achter.
6 december 2015 17:17
Ja dat is helaas waar, maar het is prachtig om te zien als je Wout en Mathieu en in mindere mate Sven in hun element ziet. Gelukkig heeft Mathieu ook al laten zien dat die op de weg z'n mannetje staat. Hopelijk trekt hij die lijn door.
6 december 2015 17:32
Mooi gebaar met zijn knie
6 december 2015 18:39
@Schipperaar als een broekie als Van der Poel qua begeleiding enz. Zoveel beter is dan de rest volgens Wuyts dan bevind de rest van deze sport zicht toch op een bedenkelijk niveau? Want de methode is wel ter beschikking...
6 december 2015 19:04
@linus
Adri kon en wilde afzien, maar met een spartaanse jeugd gaat dat vanzelf, zie het verschil in bouw met de rest, haal je nooit meer in. Reken maar dat ie op de weg gaat uitblinken en 's winters gewoon blijven crossen om op gewicht te blijven.
6 december 2015 19:09
@Schipperaar. Dat dachten we met zn allen ook van Boom. Eerst maar eens lekker crossen.
6 december 2015 19:16
@mw
Boom is geen klimmer, Mathieu kan alleen aankomen bergop. Adri was geen klimmer, heeft t waarschijnlijk van zn moeder, 's zomers ronden rijden lijkt ook minder monotoon dan alleen maar voorbereiden op t winterseizoen.
6 december 2015 19:19
Wat heeft het feit dat boom geen klimmer is te maken met mijn verhaal. Ik wil alleen maar zeggen dat toen Boom meteen aan de top stond in het veldrijden iedereen (ook ik) dacht dat ie binnen no time Parijs Roubaix ofzo zou winnen. Dus het gaat niet om de specifieke kwaliteiten van Boom of vd Poel maar om het algemene verwachtingspatroon.
6 december 2015 19:30
@matwiel er is wel een ander verschil, kijk naar de prestaties die Mathieu nu al levert op de weg, zelfs al wereldkampioen op de weg bij de junioren geweest. Dat niveau heeft Boom nooit gehaald op die leeftijd. Mathieu is gewoon het grootste talent wat Nederland op dit moment heeft, alleen is het nog afwachten welke keuze hij maakt om zich in te specialiseren. Volgens zijn grootvader zou hij ooit de tour kunnen winnen, toch denk ik dat er meer het type Gilbert in hem zit. Maar de jaren die komen gaan zullen het ons leren.
6 december 2015 19:33
@mw
Bij klassiekers speelt geluk en pech een grote factor en zijn er wel 30 die willen winnen. Mathieu kan een ronde winnen maar ook PR als ie wil met zijn techniek. Dat Boom niet doorbrak lag meer aan hem zelf misschien. Bedoel alleen dat een crosser van veel klimwerk niks hoeft in te boeten maar waarschijnlijk alleen maar sterker wordt en Boom houdt niet van klimmen dacht ik.
6 december 2015 19:36
@Schipperaar, Ik bedoel dit niet lullig, maar ik snap niets van je verhaal. 30 mensen die een klassieker willen winnen??? Er zijn er ook 30 die een ronde willen winnen.
@Rahimns: Mee eens, maar Boom wel wk tijdrijden, maar toe was hij 22 geloof ik... Ik denk, en hoop, ook dat VD Poel completer is dan Boom.
6 december 2015 19:49
@mw
Misschien zijn er wel 200 die een ronde willen winnen, al weten 195 dat ze kansloos zijn. Als Mathieu net als Dumoulin 3 weken voorin stand kan houden dan kan ie daarnaast toch gewoon blijven crossen id winter, heeft een ideaal trainingsgebied dicht bij huis, toch niks mis mee?
6 december 2015 19:52
@schipperaar. Misschien moet je van de alcohol afblijven. Waar in vredesnaam zeg ik dat hij niet meer moet crossen. Echt ik snap het niet meer.
6 december 2015 20:10
@mw
Eerst maar eens lekker crossen zijn je eigen woorden, dus niet op de weg omdat Boom niet doorbrak? Op de weg kan ie juist zijn veelzijdigheid etaleren, klimmen en tijdrijden.
Die twee zijn totaal niet vergelijkbaar en hopelijk mag ie zelf zijn seizoen indelen.
6 december 2015 20:22
Wat is het weer een pareltje. Genieten! En MvdP ook lekker bezig vandaag.
6 december 2015 20:23
Jij zegt eerst dat ik zeg dat hij niet meer moet crossen, daarna dat ik zrg dat ie alleen maar moet crossen. Weet je eigenlijk zelf wel waar je het over hebt. En over eigen indeling gesproken. Dat moet hij idd zelf weten. Maar was jij niet diegene die vond dat een andere nederlandse renner zich MOET gaan richten op rondewerk. Ik zeg toch nergens dat vd poel dat moet doen. Maar lijkt me voor nu wel lekkerder. Minder druk.
6 december 2015 20:46
@mw
Taalverwarring alom, doet me denken aan die Duitse coastguard bij een maday(sos), we are sinking, waarop ie vroeg, what are you thinking about. Sorry voor het misverstand en hopelijk rijdt Mathieu de rest vh seizoen de rest aan flarden, als zn knie heel blijft hopelijk.
6 december 2015 22:07
Schipperaar: ik vind je een cultheld op WF!
6 december 2015 22:11
Mathieu is een supertalent dat word maar een keer 10 jaar geboren dat is boom ook maar hij heeft voor de weg gekozen als ie was blijven crossen was een de 2 Sven Nys geworden
6 december 2015 22:39
King Matthew. Gaat nog een paar jaar crossen voor hij Ronde Vlaanderen pakt.
6 december 2015 23:37
@Polke die echte natuurtalenten zijn in mijn ogen types als Vos en Ferrand Prevot. In meerdere disciplines het hoogst haalbare pakken. Vos op de baan, weg en in het veld. Ferrand Prevot op de weg, mountainbike en in het veld.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.