Kilian Frankiny (BMC) ondergaat hartoperatie
foto: © Michael Zanghellini
zondag 23 april 2017 om 09:55

Kilian Frankiny (BMC) ondergaat hartoperatie

Kilian Frankiny zal voorlopig niet koersen. De 23-jarige renner van BMC ondergaat binnenkort een operatie die een probleem aan zijn hart moet verhelpen. Dat meldt de ploeg.

Het probleem werd ontdekt tijdens een wedstrijd. Volgens ploegarts Max Testa kent Frankiny soms korte periodes van supraventriculaire tachycardie, waarbij zijn hartslag plots een sprong maakt. “Kilian zal deze week een radiofrequency ablation ondergaan om toekomstige episodes te voorkomen”, aldus Testa. “De hersteltijd voor deze procedure is ongeveer één week tot tien dagen, maar we gaan geen enkele haast maken om hem weer in koers te krijgen voordat hij daadwerkelijk fit genoeg is om ergens te starten.”

De eerste keer dat Frankiny het probleem ervoer was in de Ronde van Catalonië. “Ik kan het gevoel niet echt beschrijven”, zegt hij. “Het is een apart gevoel, maar je weet dat er iets niet helemaal klopt. Toen we mijn gegevens bekeken, zagen we dat mijn hartslag voor tien tot twintig seconden steeg naar 220-230 slagen per minuut. Het is maar goed dat het probleem nu verholpen gaat worden, zodat ik me weer op de koers kan concentreren.”

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
23 april 2017 10:08
Er klopte juist wel wat, maar dat ter zijde. Als de diagnose supraventriculaire tachycardie gebruikt wordt, dan ontbreekt meestal de kennis van wat de precieze oorzaak is (Atriumfibrileren, Atriale flutter, Sinus tachycardie en Re-entry tachycardie is mogelijk) Hierdoor daalt natuurlijk het slagingspercentage van de operatie waar in principe bewust littekenweefsel gemaakt wordt waardoor de stroom geleiding in het hart op sommige plaatsen minder wordt waardoor er niet een willekeurige hartslag kan ontstaan.
Pittige operatie met de nodige risico's.

De behandeling is in principe te doen met radiofrequenties, maar kan ook met cryo gedaan worden, waarbij de hartcellen tijdelijk tot - 70 graden bevroren worden. Voordeel van deze techniek is dat je eerst kunt testen of het werkt en ongedaan gemaakt kan worden. Wel duurt deze behandeling 5x zo lang als de radiofrequentie behandeling.
23 april 2017 10:13
Ik ging net hetzelfde zeggen.
23 april 2017 10:36
Bedankt voor de details, Cipollini. Ik heb totaal geen kennis omtrent hartoperaties.
23 april 2017 10:46
Nu hopen dat het niet aan zijn polar ligt..
23 april 2017 11:23
Ik vermoedde ook al dat het iets met het hart te maken had.

On: wel vervelend voor zo'n talent natuurlijk! Denk dat je flink schrikt en misschien ook wel angst creeert om diep te gaan.
23 april 2017 11:26
Reed hij niet bij een spoorlijn in de buurt? Mijn Polar slaat daar ook wel eens op hol;)
23 april 2017 11:43
Heren heren...

Ik neem toch aan dat het daadwerkelijk bestaan van deze hartklacht in een lab zal zijn onderzocht in een situatie zonder Polar en/of spoorlijn in de buurt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.