Kirsten Wild sprint naar zege in Gent-Wevelgem voor vrouwen
foto: Cor Vos
zondag 31 maart 2019 om 13:57

Kirsten Wild sprint naar zege in Gent-Wevelgem voor vrouwen

Kirsten Wild heeft Gent-Wevelgem voor vrouwen op haar naam geschreven. De 36-jarige renster van WNT-Rotor Pro Cycling won na een wedstrijd van 136,8 kilometer tussen Ieper en Wevelgem de massasprint. Lorena Wiebes legde beslag op de tweede plek.

De dames kregen in deze vijfde wedstrijd in de UCI Women’s World Tour een route voorgeschoteld die een stuk korter was dan bij de mannen, maar wel vertrouwde elementen als een passage door de Moeren, de Plugstreets en de Kemmelberg bevatte. Al direct na de start werd de wedstrijd verstoord door een grote valpartij. De koers werd kort geneutraliseerd. Jessica Allen (Mitchelton-Scott) was een van de slachtoffers en moest de strijd staken. Even later smakte Sunweb-renster Coryn Rivera hard tegen het asfalt, maar de Amerikaanse kon haar weg vervolgen.

Waaiers
De koers bleef lang gesloten. In de open vlaktes van West-Vlaanderen stuwde CCC-Liv na ongeveer dertig kilometer koers het tempo de hoogte in. Het peloton brak vervolgens in meerdere waaiers uiteen, maar voor het bereiken van de heuvelzone kwam er al een hergroepering. De Kemmelberg zorgde voor een verdere schifting, maar nog steeds raakte er geen kopgroep weg. De zware afvallingskoers zorgde er echter wel voor dat het peloton steeds verder uitdunde.

Gesloten wedstrijd
De Duitse Romy Kasper (Alé Cipollini) ging vervolgens solo in de aanval. Zij reed een voorsprong van een halve minuut bij elkaar passeerde als eerste de top van de Baneberg. Haar vluchtpoging was echter kortstondig en op 42 kilometer van het einde volgde een hergroepering. Een peloton van ongeveer veertig rensters begon gegroepeerd aan de Kemmelberg.

Een sterke Bastianelli voerde het tempo op, maar kon niet voorkomen dat ongeveer dertig rensters gezamenlijk aan de Monteberg begonnen. Daar probeerde Bastianelli het opnieuw, maar de Italiaanse slaagde er niet in om weg te geraken. Op weg naar Wevelgem wist er een tweede groep – met onder meer Chantal Blaak en Amalie Dideriksen (beiden Boels-Dolmans) – aan te sluiten.

Dat was voor Sofia Bertizzolo (Virtu) het teken om ten aanval te trekken. Zij kreeg gezelschap van de Portugese Daniela Reis (Doltcini-Van Eyck). In de straten van Ieper werden zij met 22 kilometer te gaan opgeslokt door het peloton.

Massasprint
De dames reden met tegenwind richting Wevelgem, wat het voor aanvalsters lastig maakte om nog weg te geraken. Demi de Jong (Lotto Soudal Ladies), Jip van den Bos (Boels Dolmans) en Sarah Roy (Mitchelton-Scott) probeerden het nog even in de finale, maar slaagden er niet in om weg te blijven.

Een groot peloton stevende af op een massasprint in Wevelgem. Het peloton bleef breed over de weg rijden, waarna een chaotische sprint volgde. Daarin bleek Wild na een lange sprint over de sterkste benen te beschikken. Drie dagen na haar zege in Driedaagse Brugge-De Panne, schrijft zij daardoor wederom een zege bij op haar palmares.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.