Kittel na moeilijk seizoen: “Ik leef weer als een monnik”
foto: LaPresse/Fabio Ferrari
dinsdag 4 december 2018 om 17:07

Kittel na moeilijk seizoen: “Ik leef weer als een monnik”

Marcel Kittel werd eind 2017 met veel tromgeroffel binnengehaald door Katusha-Alpecin, maar de Duitse sprinter stelde dit seizoen hevig teleur met slechts twee overwinningen. De 30-jarige Kittel is er echter op gebrand om in 2019 weer te presteren. “Ik probeer weer als een monnik te leven”, zo laat hij weten aan Cyclingnews.

In 2017 was Kittel nog de beste sprinter ter wereld. Dit liet hij zien door maar liefst vijf keer te winnen in de Tour de France. Hoe anders was dat afgelopen seizoen, toen hij slechts twee keer het zegegebaar mocht maken in Tirreno-Adriatico. Inmiddels staat veelwinnaar Kittel al bijna negen maanden droog.

Er is al veel gezegd en geschreven over de plotselinge terugval van de spurter. Een niet functionerende sprinttrein, ziekte en mindere vorm: verschillende verklaringen waarom de Duitse spurtbom in 2018 zo tegenvallend presteerde. Maar Kittel zelf denkt te weten wat er mis ging. “Ik besef dat ik me weer moet focussen op de simpele dingen.”

Marcel Kittel wint in Tirreno-Adriatico – foto: LaPresse-D’Alberto / Ferrari

Juiste balans 
“Als topsporter moet je in een soort bubbel leven. Je moet vergeten wat er om je heen gebeurt, en je focussen op drie dingen: eten, rusten en trainen. Het is niet zo dat ik dat niet gedaan heb de afgelopen maanden, maar je moet de juiste balans vinden.”

Volgens Kittel was die balans er niet aan het einde van 2017. “Ten eerste begon ik te vroeg met trainen en koersen na mijn crash in de Tour. Daarnaast had ik een drukke winter. Het is nooit gemakkelijk om van ploeg te veranderen: het slurpt energie. Je wilt namelijk zoveel mogelijk investeren in een nieuw project. Het is bovendien moeilijk om je draai te vinden in een nieuwe ploeg.”

Randzaken 
Als we Kittel mogen geloven, dan laat hij zich nu niet meer afleiden door randzaken. “Ik wil me weer volledig focussen op de sport. Ik probeer opnieuw als een monnik te leven. Ik voel me na een rustperiode ook weer een stuk beter. Ik herstel opnieuw goed. Ik ga dan ook met het nodige vertrouwen de winter in. Ik wil absoluut weer terugkeren op topniveau.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.