Kittel verslaat Cavendish en Greipel in Scheldeprijs en vestigt record
© Tim De Waele/Etixx-Quick-Step
woensdag 6 april 2016 om 17:34

Kittel verslaat Cavendish en Greipel in Scheldeprijs en vestigt record

De Scheldeprijs 2016 schrijft de naam van Marcel Kittel op in de geschiedenisboeken. De 27-jarige Duitser van Etixx-Quick-Step was op de vernieuwde aankomststrook in Schoten sneller dan Mark Cavendish en André Greipel. Danny van Poppel was de beste Nederlander op plek zes. Ook Wouter Wippert (achtste) en Dylan Groenewegen (negende) eindigden in de top-10.

Westra en De Vries kiezen het hazenpad
In de eerste wedstrijdkilometers schoten direct zes renners weg uit het peloton. Met Lieuwe Westra (Astana) en Berden de Vries (Roompot-Oranje Peloton) zaten er twee landgenoten mee vooraan. Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise), Frans kampioen Steven Tronet (Fortuneo-Vital Concept), Nico Denz (AG2R La Mondiale) en Tomasz Kiendys (CCC Sprandi Polkowice) waren de andere vier namen. Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) zat daarachter een hele lange tijd in de chasse patat en zou nooit aansluiting vinden vooraan. De voorsprong van de andere zes bedroeg maximaal vier minuten.

Van Goethem en Backaert proberen het
In deze natte en winderige editie haalde het peloton de zes al snel terug. Na 140 kilometer koers zat hun vlucht erop. Op de lokale rondes in Schoten waren het vervolgens Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton) die er vandoor gingen met het oog op televisie-aandacht. De twee reden enige kilometers voor het peloton uit, maar ook hun avontuur was gedoemd te mislukken. In het peloton namen grote kleppers als Tom Boonen, Fabian Cancellara en wereldkampioen Peter Sagan geen risico’s. Ook Lars Boom zat voornamelijk te freewheelen in de staart van het pak.

Nerveuze slotfase
Sagan reed zijn kastje leeg in dienst van zijn jonge landgenoot Erik Baška. Niet veel later had hij genoeg kilometers in de benen en besloot hij op twintig kilometer van het einde uit de wedstrijd te stappen, net als Ian Stannard even daarvoor. In de stressvolle finale bepaalden Etixx-Quick-Step (Kittel), Cannondale (Wippert) en Dimension Data (Cavendish) het tempo. Alle sprintersploegen formeerden zich rond hun snelle mannen. Uiteindelijk timede Etixx-Quick-Step het beste en leverde het een lead out op maat voor Kittel, die het werk vakkundig afmaakte. De Duitser is daarmee in de geschiedenis van de Scheldeprijs de renner met de meeste gewonnen edities achter zijn naam. Hij deelde het record van drie zeges tot vandaag met Cavendish en Piet Olliebrandt.

06-04-2016 Scheldeprijs; 2016, Dimension Data; 2016, Etixx - Quick Step; 2016, Lotto Soudal; Cavendish, Mark; Kittel, Marcel; Greipel, Andre; Schoten;

Een podium met grote sprinters: Cavendish, Kittel, Greipel – foto: Sirotti

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
6 april 2016 17:36
Wat een top drie, koninklijke sprint!
6 april 2016 17:37
Heerlijke sprint tussen Kittel en Cavendish! Drie Nederlanders in de toptien ook niet onaardig. Zat bij Wippert en Groenewegen in de sprint (en bij die laatste reeds daarvoor) alleen niet zo veel meer op aan het eind.
6 april 2016 17:38
Mooi zo'n sprint met alle kanonnen. Nederlanders prima, laten we niet vergeten dat het het eerste jaar WT is voor deze mannen!
6 april 2016 17:40
Wat een geweldige wedstrijd. Mooie sprint tussen Kittel en Cavendish. Cav ongeloofelijk sterk ook, ben benieuwd zondag!

Lotto-Jumbo heeft ook heel sterk gereden tot opnieuw de laatste km, Groenewegen en Van Asbroeck zaten te prutsen, het leek erop dat Groenewegen de sterkste was van LTJ maar hij reed voor van Asbroeck. Wagner zat gewoon in het wiel van Cavendish, jammer dat hij het niet zelf probeerde ;). Van Poppel ook weer op niveau! Tjallingi ook echt bezig aan een heeeeel goed laatste voorseizoen.
6 april 2016 17:40
Drie landgenoten in de top 10. Prima gedaan!

Maar pfoe wat een abominabel commentaar weer bij Sporza. Tenenkrommend
6 april 2016 17:41
Quote:
Groenewegen en Van Asbroeck zaten te prutsen, het leek erop dat Groenewegen de sterkste was van LTJ maar hij reed voor van Asbroeck.

???
6 april 2016 17:41
Helaas niet kunnen zien, maar was is Viviani ?!
6 april 2016 17:41
Als van Poppel nog bij Trek gereden had was het een mooi lijstje met Theuns en Bonifazio voor zich. Mooi dat hij van voren zat, is klaar voor Roubaix.
6 april 2016 17:43
@AZH. Ik vond het commentaar gewoon goed hoor!
6 april 2016 17:43
@LyndaLid: wellicht voor Van Poppel gereden? Die is zesde geworden in de uitslag.
6 april 2016 17:43
@Daan

Geweldige wedstrijd?? Wat heb jij gezien wat ik niet heb gezien?
6 april 2016 17:45
Leuk interview met Cav, had Dimension Data nog wel een tweede zege gegund vandaag.
6 april 2016 17:45
Het lijkt alsof Lotto-Jumbo gestaag ontwikkelt, zoals Tjallingii in WF al aangaf. Tot aan 2 kilometer voor de meet reden ze al treintje nog keurig bij elkaar. Even dacht ik dat ze echt voor een dichte ereplaats zouden sprinten, tot min of meer ineens, de trein ontspoorde.
6 april 2016 17:46
lol ik kan nog steeds stemmen op de poll wie wint de scheldeprijs. weet ik zeker dat ik het goed heb :)
6 april 2016 17:51
Wat een machtige sprint tussen Kittel en Cavendish! Die laatste ook weer eerlijk en to the point in zijn interview. Benieuwd hoe hij het er zondag vanaf brengt!
6 april 2016 17:53
Wagner zat perfect bij Cavendish in het wiel, dus de plaatsing gaat vooruit. Nu nog het juiste poppetje ;)
6 april 2016 17:57
Iemand al een verdere uitslag. Bv. hoeveelste Petit,Van Staeyen, Baska en Sarreau geworden zijn?
6 april 2016 18:01
Kunnen lang of kort praten, maar uiteindelijk verpest groenewegen het hier zelf door het wiel niet te houden, want zowel wagner als van asbroeck zaten op kop. Al leek bij groenewegen ook wel het beste er vanaf.
6 april 2016 18:07
Toch ook even op dit forum attenderen dat er vandaag wel gestemd moet worden ;d.
6 april 2016 18:18
Wat een veredelde kermiskoers.
6 april 2016 18:21
@azh. In jouw heb ik weer een medestander i.z. afschuwelijk commentaar
van commentator (Wuyts) bij Sporza.
6 april 2016 18:21
Mooie sprint, en de uitslag liegt niet.
Cav. Zegt in het interview dat hij er niet van uitgaat dat P.R. voor hem wordt. Mocht hij bij de eersten op de baan komen dan pakt hij P.R, maar laten we daar niet van uitgaan.
6 april 2016 18:33
Hey Boum wat blink je toch weer uit met positieve commentaren! Doe volgende keer zoals de rest: kijk gewoon de laatste 10 km en geniet van een hele mooie sprint. Ik ben alvast blij dat de finale niet ontsierd werd door een zware valpartij en dat we de grote kanonnen een mooie strijd konden zien uitvechten!
6 april 2016 18:36
@lancethegreat4 Die staat op PCS
6 april 2016 18:43
Het lijkt er op dat Team Sky er compleet afgewaaid is aan de boorden van de Schelde? Viviani op 23 seconden binnen, de rest op meer dan een minuut. Duidelijk de beentjes gespaard voor PR, of toch wat weinig ervaring in deze contreien waar hard fietsen alleen in bepaald weer niet voldoende is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.