Klaas Vantornout luidt de noodklok: “Sfeer op de cross is helemaal anders”
foto: PhotoPress.be
dinsdag 18 december 2018 om 17:04

Klaas Vantornout luidt de noodklok: “Sfeer op de cross is helemaal anders”

“De sfeer is nu helemaal anders in de cross. Ik vind het jammer. Ik hoop dat de betrokken partijen wakker worden.” Klaas Vantornout luidt tegenover Sporza de noodklok. Volgens de ex-renner neemt de populariteit van de cross af, mede door de overmacht van Mathieu van der Poel.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vantornout plaatste maandag een foto op Twitter. Op de afbeelding zijn twee edities van de Superprestigecross van Zonhoven te zien. Links de editie van 2013, toen het volk massaal naar de cross was afgezakt. Rechts de editie van afgelopen zondag, die vanaf het begin werd gedomineerd door Van der Poel. Op het oog staan er een stuk minder toeschouwers langs de kant.

Volgens Vantornout is dit het bewijs dat de publieke belangstelling afneemt. “De mensen spreken me er constant over aan”, zo begint hij. “Ik hoor vaak: ik kijk niet meer, het is maar een saai gedoe. Het zijn niet mijn woorden, maar het wordt wel vaak tegen me gezegd.”

“En dat is erg jammer. Niels Albert zegt ook dat de toeschouwers al in de laatste ronde weggaan. Dat soort taferelen had je vroeger niet, en dat doet pijn.” Het is iets wat je de laatste tijd vaker hoort: het veldrijden is door de suprematie van Van der Poel een stuk saaier. Vantornout kan zich hierin vinden. “Maar daar kan Mathieu niets aan doen.”

Klaas Vantornout als Belgisch kampioen – foto: Gauthier

“Vroeger was je na een cross bijna doof”
“Ik zou hetzelfde hebben gedaan. Het lijkt me heerlijk om zo te kunnen rondfietsen. Maar ik merk wel de sfeer helemaal anders is. Vroeger was je bijna doof na een cross vanwege al het geschreeuw. Nu passeert Mathieu en hoor je slechts links en rechts iemand wat roepen. Daarnaast waren er vroeger weleens uitspraken. De cross heeft ook nood aan figuren.”

Maar wat zijn nu mogelijke oplossingen? Vantornout kijkt naar het aanbod. “Er zijn tegenwoordig zoveel crossen op televisie. Ik weet zelf ook niet meer wanneer welke cross op welke zender is. Wellicht moet je daarin schipperen. Verder is het aan de UCI om conclusies te trekken. Ik heb zelf geen oplossing, maar ik wil de partijen gewoon wakker maken. Het zou goed zijn mochten die de handen eens in elkaar slaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.