Klimmers kunnen zich uitleven in Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Lenny Martinez is een van de favorieten - foto: Cor Vos
woensdag 29 mei 2024 om 07:45

Klimmers kunnen zich uitleven in Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes

De Giro d’Italia is nog maar net voorbij, maar er is geen tijd om in een zwart wielergat te vallen. In aanloop naar de Tour de France volgen de koersen elkaar in een rap tempo op. Zo staan er woensdag enkele toppers aan de start van de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes. WielerFlits blikt kort vooruit.

De Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes is een nog bijzonder jonge wedstrijd op de wielerkalender, want dit jaar staat pas de vierde editie op het programma. De eerste uitgave – in 2021 – leverde wel meteen een mooie winnaar op. Guillaume Martin stond namelijk op het hoogste schavotje van een volledig Frans podium, met ook Aurélien Paret-Peintre (2e) en Bruno Armirail (3e). Daarna volgden er zeges voor Jakob Fuglsang (’22) en Richard Carapaz (’23).

Parcours
Martin, Fuglsang en Carapaz: het zijn de klimmers die de dienst uitmaken in de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes. Ook dit jaar moeten we weer kijken naar de lichtgewichten in het peloton, want de 1.1-koers kent ook nu weer de nodige hoogtemeters en pittige beklimmingen. De renners verzamelen zich voor de start in Puget-Théniers, een klein plaatsje in het departement Alpes-Maritimes in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, voor een wedstrijd van 168,2 kilometer.

Eenmaal op de fiets koerst het peloton eerst over relatief vlakke wegen richting een eerste tussensprint in Le Suquet. Hier begint ook meteen het zwaardere klimwerk naar een hoogte van bijna 1.500 meter. Via de ongecategoriseerde Col de Porte (7 km aan 7,1%) gaat het naar de bergsprint in Baisse de la Cabanette en vervolgens de top van de Col de Turini. Daarna volgt een behoorlijk snelle afdaling naar de volgende scherprechter.

Met de volgende scherprechter doelen we op de beklimming richting skigebied La Colmiane. De renners klimmen voor een kilometer of zestien aan ruim 5%. Eenmaal op de top wordt de duik naar beneden weer ingezet richting Saint Sauveur Sur Tinée, wat het beginpunt is van de Col de la Couillole (15,8 km aan 7,3%), de laatste klim op de route. Hier zal het kaf van het koren worden gescheiden, al ligt de top wel op 14 kilometer van de oplopende finish in Valberg.

Favorieten
De organisatie heeft ook dit jaar zeker niet te klagen over het deelnemersveld. De grootste kanshebbers moeten we zoeken bij de Franse WorldTeams. Groupama-FDJ brengt met David Gaudu en toptalent Lenny Martinez twee favorieten aan het vertrek. Cofidis zal dan weer hopen op een goede prestatie van Guillaume Martin, die drie jaar geleden nog de allereerste editie van deze klimkoers wist te winnen.

Guillaume Martin – foto: Cor Vos

Verder is het uitkijken naar onder meer Iván Ramiro Sosa, Davide Formolo (Movistar), Cristian Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels), Clément Berthet (Decathlon AG2R), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Archie Ryan (EF Education-EasyPost), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Harm Vanhoucke (Lotto Dstny) en Pierre Latour (TotalEnergies).

Nog een opvallende deelnemer: Chris Froome. Het is voor de viervoudig Tourwinnaar zijn eerste wedstrijd sinds Tirreno-Adriatico, waar hij vanwege een val vroegtijdig op moest geven. De inmiddels 39-jarige Brit van Israel-Premier Tech liep bij die val een scaphoïdfractuur op.

Deelnemerslijst

Weer en TV
De deelnemers aan de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes mogen zich opmaken voor een grauwe en grijze koersmiddag. De zon krijgt woensdag nauwelijks de ruimte om door te breken, maar het blijft wel overwegend droog. In startplaats Puget-Théniers is het een graad of twintig, aan de finish in Valberg (vijftien graden) is het een stuk koeler. De zwakke tot matige wind zal geen rol van betekenis spelen.

Voor de wielerliefhebbers die woensdag willen inschakelen voor de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes, is er goed nieuws. De wedstrijd is live te volgen via de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.