Knaven blijft bij Sky ondanks opgehaalde rapporten uit TVM-tijd
foto: Marcel Koch
zondag 8 maart 2015 om 09:10

Knaven blijft bij Sky ondanks opgehaalde rapporten uit TVM-tijd

Servais Knaven heeft in 1998 de verboden middelen EPO, cortisonen en Naftidrofuryl gebruikt. Dat meldt Mail on Sunday. De Britse krant is achter de TVM-rapporten van destijds aangegaan. De uitkomsten zijn voorgelegd aan Sky, waar de 44-jarige Knaven nu werkzaam is. Ondanks haar zero tolerance-beleid houdt Sky vertrouwen in de Nederlandse ploegleider. “Hij blijft een gewaardeerd teamlid”, reageert de ploeg.

Knaven: “Dit heb ik altijd gezegd en ik herhaal het vandaag”
In de Tour de France van 1998 kwam de TVM-ploeg in opspraak wegens dopinggebruik. In de wagens van de ploeg werden doping- en maskeringsmiddelen gevonden. Uiteindelijk kregen ploegleider Cees Priem, dokter Andrei Mikhailov en soigneur Jan Moors een gevangenisstraf en een boete. De renners van de ploeg – waarvan ondertussen enkelen bekend hebben ooit doping te hebben gebruikt – bleven ongestraft.

Knaven heeft altijd volgehouden niet gebruikt te hebben. “Tal van beschuldigingen zijn tegen mij gedaan over mijn tijd als prof. Veel gaan vijftien jaar terug en werden in die tijd betwist. Ik wil het duidelijk maken: ik heb nooit prestatiebevorderende middelen gebruikt tijdens mijn carrière. Dit heb ik altijd gezegd en ik herhaal het vandaag.”

De Britse krant heeft echter inzage gekregen in documenten van destijds. Hieruit komt naar voren dat er EPO in het bloed van Knaven was gevonden en dat cortisonen en Naftidrofuryl in zijn urine aanwezig waren. Ook werd het middel Persantin gevonden op Knavens kamer. “Over de Persantin en Naftidrofuryl, geen van beide was illegaal of op de verboden middelen-lijst. Ik gebruikte dit zeldzaam om over krampen heen te komen in lange ritten”, verklaart Knaven.

Sky: “Wat ons is voorgelegd laat geen bewijs van doping zien”
De Britse formatie Sky hanteert een zero tolerance-beleid. Er is geen plaats voor iemand die in zijn voorbije leven prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt. Steven de Jongh is hierdoor in 2012 vertrokken bij Sky. “We hebben altijd gezegd dat als ons duidelijk bewijs voorgelegd zou worden, wij het door ons anti-doping proces laten gaan om de feiten vast te stellen”, klinkt het vanuit Sky.

“Deze beschuldigingen hebben wij zeer serieus genomen”, gaat het verder vanuit de ploeg. “In de beperkte tijd die we hadden, hebben we alles gedaan om deze te onderzoeken. We hebben onze informatie doorgespeeld naar drie onafhankelijke anti-doping-experts. Wat ons door hun is voorgelegd laat geen bewijs van doping bij Servais zien en Servais houdt vol dat hij onschuldig is.”

“Het is belangrijk te onthouden dat er tegen Servais nooit een klacht is ingediend. Het gaat vijftien jaar terug en er is meerdere keren naar gekeken in die periode. Servais heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van Sky de voorbije vijf jaren. Hij blijft een gewaardeerd teamlid.”

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2015 09:24
Twee stellingen.
1. Servais heeft een stapel boter op z'n hoofd.
2. Dat zero-tolerance beleid is niet houdbaar.

1 is namelijk een direct gevolg van 2. Servais moet wel volhouden dat er niets aan de hand was, want dan vliegt hij eruit. Sky dwingt met dat kansloze beleid dus impliciet mensen om te blijven liegen.

Ik vind het al jaren: Een moment bieden om volledige openheid te geven, desnoods achter gesloten deuren. Dan weten alle insiders het en kun je verder met je werk. Als er dan een krant komt met een publicatie; zeg je: klopt, is al bekend bij ons sinds 201x
8 maart 2015 09:25
Oeps..

Quote:
“Wat ons is voorgelegd laat geen bewijs van doping zien”


Het artikel gelezen, maar als men dit bij Sky nog geen bewijs vindt, dan weet ik het ook niet meer.
Bizar!
8 maart 2015 09:33
Statistisch gezien is er een vrij grote kans dat hij/iemand in die periode doping gebruikt heeft.
Daarom maar iedereen die in die tijd gefietst heeft verbieden begeleider / trainer / chauffeur / mechanicien te zijn.
Volgens mij heeft dit onderzoek weinig nieuws boven gehaald.
8 maart 2015 09:34
@Fondriest: Zolang er nog steeds geen hard bewijs is, is het voor Sky ook moeilijk om Servais te ontslaan. Op grond van wat? Zo'n onderzoek is nauwelijks waterdicht te noemen en het spoortje epo minimaal
8 maart 2015 09:37
@Fondriest
100% mee eens. Dan voorkom je nieuwsberichten die de wielersport een slechter imago geven.
8 maart 2015 09:47
@Fondriest mooi verwoord! En zouden ze echt serieus erin geloven dat Servais nooit gebruikt heeft? Dat maak je mij niet wijs.
8 maart 2015 09:57
Ben je eerlijk, dan kun je vertrekken bij Sky (de Jongh). Blijf je liegen, dan zit je gebeiteld.
8 maart 2015 10:06
Tsja, ook Knaven, Kroon en Erik Dekker zullen wel af en toe uit de verboden pot gesnoept hebben. Maar goed, onschuldig totdat het tegendeel is bewezen, en de Mail on Sunday vind ik nou niet de meest betrouwbare bron. Heb je hun voetbaltransferverhalen wel eens gelezen? Gaat helemaal nergens over.
8 maart 2015 10:09
@tendam
Ik mag toch aannemen dat ze een rapport van de rechtbank van Reims niet uit hun duim zuigen.
Sterker nog, Sky ontkent niks van wat geschreven is, maar zegt het geen bewijs te vinden.
8 maart 2015 10:30
Dit zijn oude koeien, allemaal al lang bekend. TVM 1998. Tja.
Ga eens graven bij Astana, er zijn echt wel ex-renners die daar een boekje open over willen doen.
8 maart 2015 10:43
@Ivo

Kennelijk is het bij Sky allemaal nog niet bekend. Sterker nog, ze ontkennen die oude koeien ook nog eens.

Maar ja goed, die ploeg is niet voor niets geen lid van de MPCC. Daarvoor gaat het beleid 'Als jij zegt dat je onschuldig bent en nooit doping gebruikt/hebt gebruikt, dan geloven we je op je woord en gaan we verder met de orde van de dag' niet ver genoeg uiteraard. Komt op mij meer over als een cultuur van 'je mag alles doen, als je maar niet gepakt wordt.'
8 maart 2015 10:44
@Rhohan, mijn punt is ook helemaal niet dat Servais ontslagen moet worden. Mijn punt is dat je geen leugenaars in je team wilt. En zero-tolerance-beleid leidt ertoe dat Servais moet kiezen: Eerlijk zijn en ontslagen worden of doorgaan met liegen.

Gek genoeg kiest Servais voor zijn baan...

Sky werkt het zelf in de hand. Bij Garmin kwam er een publicatie over Hesjedal. De hele wereld geschokt maar het team kon met droge ogen zeggen: wisten we al, fijn dat iedereen het nu weet maar Ryder heeft dat in 2008 al aan ons gemeld en vorig jaar aan USADA. Storm. Glas water. Houdoe. Bij Sky blijft het dooretteren en dat is juist slecht voor de wielersport, ondanks het sympathiek klinkende zero-tolerance beleid.
8 maart 2015 10:49
Het enige mooie aan dit nieuws is dat ze Knaven enorm waarderen als ploegleider. Dat vind ik dan wel weer erg leuk om te lezen.
8 maart 2015 10:50
De Jongh waardeerden ze ook heel erg, maar daar viel niets meer aan te ontkennen.
8 maart 2015 10:51
@Wheely
Natuurlijk, Knaven kent de kneepjes van het vak.. ;)
8 maart 2015 10:59
Dit zal toch niet goed zijn voor zijn positie binnen de ploeg. Het zou me niets verbazen als ze binnen een jaar een Sean Yates-achtige oplossing zoeken.
8 maart 2015 11:04
@fondriest: De hele prof wielerwereld heeft boter op z'n hoofd. Het is dweilen met de kraan open. Het is een illusie om te denken dat een moment van volledige openheid de praktijk zal veranderen. Want een moment is, idd maar een moment. Vervolgens gaat iedereen gewoon door waar die mee bezig was. En ik zou wel eens willen weten of er nog mensen zijn die echt geloven dat topprestaties in topsport schoon worden geleverd...take the red pill zou ik zeggen. Maar het is voor iedereen, de sponsors voorop, veel prettiger en lucratiever om de huidige praktijk te laten voortbestaan. Daarom zullen ze Servais bij Sky niet wegsturen tenzij het niet anders kan (lees: hard bewijs).
8 maart 2015 11:26
Goede discussie fleche. Maar niet relevant voor Servais want terwijl je over het 'nu' nog kunt discussieren, is dat over de periode van Knavens carriere niet zo interessant. Wat daar gebeurde weten we inmiddels wel met 100% zekerheid.
8 maart 2015 11:33
We weten inderdaad wat er in 1998 in de Tour gebeurde en wat TVM uitspookte. Ook Knaven ja..
Maar het feit dat er nog steeds over gelogen wordt en hem de hand nog boven het hoofd gehouden wordt, geeft aan dat er nog niet veel veranderd is.
Sky kan nu ook wel stoppen met zich te presenteren als "cleanest team in cycling"!
8 maart 2015 11:52
het is een welles nietes spel over een kwestie uit een ver verleden met als inzet Knavens baan als ploegleider. een zero tolerance is leuk als ploeg zijnde maar het werkt dus wel de omerta in de hand. de opstelling van Sky is opmerkelijk en natuurlijk voer voor discussie, maar ik ben toch meer geinteresseerd in het rapport dat morgen wordt vrijgegeven, over de rol van de UCI in die tijd.
8 maart 2015 12:03
@achtpuntzes. Goed "gesproken" . Waar de meeste personen zich verliezen in "eigen rechter spelen" is het prettig te lezen dat iemand eerst nadenkt, dan hoofdzaken en bijzaken scheidt en daarna pas een reactie geeft.

Beschouwen en beoordelen is een betere handelswijze dan reageren en veroordelen! Ik vergelijk dit wel eens met hoe "blik op de weg" en "wegmisbruikers" met eenzelfde soort materiaal (zelfde productiebedrijf) een ander soort programma maakt!
8 maart 2015 12:45
Dit zal toch aan hem knaven.
8 maart 2015 12:54
Slecht voor de geloofwaardigheid van de sport weer. Maar nog slechter voor die van SKY en Knaven. Gemiste kans voor Servais, maar natuurlijk ook kans gegrepen want hij houdt zijn baantje. Past vanaf nu in het rijtje van Erik Dekker. Vertel gewoon wat al lang iedereen weet..
8 maart 2015 12:56
Hoe vaak ik het schijnheilige hoofd van Knaven al dopingbeschuldingen naast zich neer heb zien leggen is te triest voor woorden.
8 maart 2015 13:31
@8.6

Er zijn in het verleden meer initiatieven geweest voor (oud-)wielrenners om openheid van zaken te geven. De commissie Sorgdrager initieerde ondermeer de verklaring omtrent (doping) gedrag. (Ik weet overigens niet of Servais deze ooit ondertekend heeft). Al deze iniatieven maken het voor een renner natuurlijk steeds moeilijker om nadien op eerdere verklaringen terug te komen. Mijn inschatting is dat de overgrote meerderheid alleen bekend met het mes op de keel (net als Michael Boogerd).

Over Sorgdrager gesproken. Adiveerde zij ook al niet dat dopingbeleid en - bestrijding beter weggehaald konden bij de UCI.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.