Knaven over valpartijen bij Sky: “Kan zijn dat ze overenthousiast waren”
foto: Marcel Koch
zondag 15 juli 2018 om 18:39

Knaven over valpartijen bij Sky: “Kan zijn dat ze overenthousiast waren”

Sky is zonder twijfel een van de sterkste ploegen tijdens deze Tour de France. De Britse formatie nam in de kasseienrit het initiatief, maar het raakte onderweg enkele sterke pionnen kwijt in de voorste gelederen door valpartijen. Desondanks kijkt ploegleider Servais Knaven met tevredenheid terug. “Chris Froome en Geraint Thomas hebben het goed gedaan”, vertelt hij na afloop aan WielerFlits.

“Ik denk dat we als ploeg heel sterk waren”, gaat hij onze landgenoot verder. “We hebben ook onze tegenslag gehad. Michał Kwiatkowski, Gianni Moscon, Egan Arley Bernal, Froome en Thomas zijn allemaal onderuitgegaan. Gelukkig konden die laatste twee weer snel aansluiten, maar we verliezen wel twee andere mannen (Kwiatkowski en Moscon, red.) door die valpartijen. Bernal viel uiteindelijk weg door een lekke band. Daardoor zaten alleen Chris en G mee in de eerste groep. Zonder hulp van anderen hebben ze dat denk ik heel goed opgelost. Zij zijn netjes bij de specialisten gebleven.”

Het was een opvallend feit: veel valpartijen van Sky-renners op kop van het peloton. Volgens Knaven is de oorzaak daarvan niet direct aan te wijzen. “Ik heb zelf de beelden niet gezien”, erkent de voormalig winnaar van Parijs-Roubaix. “Het kan zijn dat ze overenthousiast waren, waardoor ze misschien net iets te veel risico’s hebben genomen. Maar door het vele publiek is het ook moeilijk om de bochten in te schatten, waardoor renners fouten maken. En diegenen die dat doen, rijden vaak op kop. Dat zie je wel vaker.”

Conclusie na eerste Tour-week: “Goed doorgekomen”
Met Thomas op plek twee en Froome op de achtste stek heeft Sky twee pionnen om uit te spelen in het klassement. “We staan er goed voor”, beaamt Knaven. “Chris mag tevreden zijn met de positie waarop hij nu staat. Door een stomme valpartij aan het begin van de Tour, verliest hij vijftig seconden. Anders had hij nu tweede in het klassement gestaan. Hij zei zelf dat het zijn eigen schuld was. Hij wilde passeren in een flauwe bocht, maar toen ze naar buiten waaiden had hij geen kans meer. Geraint Thomas blijft wel op zijn fiets en staat tweede. Al bij al zijn we de eerste week goed doorgekomen.”

De hamvraag die overblijft: wie van de twee is op dit moment beter? “Dat zullen we in de bergen wel zien”, reageert de ploegleider ietwat geïrriteerd. “We hebben vooraf heel duidelijk gezegd: Chris is onze kopman. Dat hebben we tijdens de Tour al meerdere keren herhaald. Hij is ook daadwerkelijk beter, denk ik. Chris is ook altijd de betere klassementsrenner geweest, toch? Na negen vlakke etappes kun je gewoon nog niet zeggen wie de beste is. Maar nogmaals: Chris heeft zes grote rondes gewonnen. Hij is de kopman. En wie weet kan Thomas wel podium rijden. Dat weet niemand. Wij ook niet. Hij heeft het nog nooit laten zien dat hij dat kan. Het is voor ons heel duidelijk wie de kopman is en wie niet. Misschien kun je het na dinsdag beter vragen, maar dan weet je het misschien nog niet.”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2018 18:45
SKY een beetje gebluft? Toch niet zo goed op de kasseien als vooraf beweerd? Of gewoon pech?
15 juli 2018 19:06
Die mannen zagen scheel van al die tramadol. Hopelijk volgend jaar op de lijst van verboden producten.
15 juli 2018 19:15
Pech meende ik te horen op de radio. Radiolieden lijken trouwens WEL onmiddelijk te herkennen om wie het gaat. Die Eleijzen (toekomstig bondscoach?) leek alles meteen te zien.
15 juli 2018 19:21
Froome viel eigenlijk niet, heeft niet op grond gelegen.
15 juli 2018 19:55
Froome lag wel degelijk op de grond, Thomas ging er net naast.
15 juli 2018 21:06
Ik ben ook wel eens overenthousiast, vooral als ik teveel uit het medicijnkastje heb gesnoept. Die jongens stonden best strak
15 juli 2018 21:24
@Lutsenkofan, knap als hij dit nog weet op te vangen zonder op de grond te liggen..

https://www.facebook.com/groups/wielrennenANEKDOTES/permalink/2259023004122713/
15 juli 2018 21:33
Froome en Thomas zijn gewoon bij de eerste groep klassementsrenners gefinisht dus ze hebben het meer dan prima gedaan.

Thomas is ook zo'n breekebeentje die al heel vaak viel in het verleden. Hij heeft kwaliteiten maar of hij straks in het hooggebergte de echte kopman van Sky Froome en Quintana en consorten kan bijhouden.... twijfelachtig hoor.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.