KNWU spreekt zich uit tegen doorgaan Olympische Spelen
foto: KNWU
zaterdag 21 maart 2020 om 20:24

KNWU spreekt zich uit tegen doorgaan Olympische Spelen

De KNWU heeft zich uitgesproken tegen het doorgaan van de Olympische Spelen aankomende zomer in Tokio. “Wij achten het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”, aldus KNWU-voorzitter Marcel Wintels tegen persbureau ANP.

De KNWU voelt zich als eerste grote Nederlandse sportbond genoodzaakt om zich uit te spreken tegen de Olympische Spelen. “Ofwel wij begeleiden, faciliteren en beschermen onze topsporters verantwoord op weg naar dat olympisch doel. Ofwel besluiten wij met pijn in het hart dat doorgaan van of deelname aan de Spelen op het geplande moment juli 2020 gegeven de huidige omstandigheden niet langer verantwoord is. Als wielerbond vinden wij het laatste”, laten zij weten.

“Het KNWU-bestuur en directie vinden het nauwelijks verantwoord dat we enerzijds de olympische sporters geen beschermde, veilige trainingsfaciliteiten meer kunnen bieden, maar anderzijds wel de gedachte in stand blijft dat de Spelen in juli gewoon van start gaan. We weten dat sporters er altijd alles aan doen en tot het uiterste gaan om hun grote doel te bereiken. Daarmee komen sporters en begeleiders in de verleiding ieder op hun eigen wijze te blijven trainen waarmee ze mogelijk risico’s nemen ten aanzien van hun gezondheid en die van anderen.”

“Onmogelijke spagaat voor de sporters”
Met het uitspreken wil de KNWU juist de sporters beschermen, die volgens hen voor een onmogelijke spagaat staan. “Er is niets ergers dan sporters en hun begeleidingsteams hun olympische droom af te nemen waaraan ze jaren gewerkt hebben. Wij kunnen als wielerbond de sterkste en meest kansrijke delegatie ooit sturen”, sluit Wintels af. “Zolang de Spelen als doel en perspectief overeind staan, houden we deze onmogelijke spagaat voor de sporters en begeleiders in stand, hetgeen met het voortschrijden van de tijd nauwelijks meer verantwoord is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.