KNWU ziet opnieuw bondscoach vertrekken: Peter Schep tekent bij EF Education First-Drapac
foto: KNWU
donderdag 4 oktober 2018 om 16:11

KNWU ziet opnieuw bondscoach vertrekken: Peter Schep tekent bij EF Education First-Drapac

De KNWU ziet met Peter Schep opnieuw een bondscoach vertrekken. De Nederlander – die de baanploeg onder zijn hoede heeft – tekent een contract bij de Amerikaanse ploeg EF Education First-Drapac, waar hij aan de slag gaat als Performancemanager.

Schep trad in 2013 in dienst van de KNWU. De eerste jaren was hij talentcoach voor de duuronderdelen in het baanwielrennen. Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was hij actief als assistent-bondscoach. Na de Spelen benoemde de KNWU Schep als bondscoach.

Onder zijn leiding werden er diverse successen behaald. Zo werd Kirsten Wild in 2016 én 2017 op verschillende onderdelen Europees kampioen. Dit jaar volgde de bekroning op het WK in Apeldoorn. De Nederlandse equipe veroverde aan de hand van Wild drie wereldtitels. Daarnaast pakten Jan Willem van Schip en Annemiek van Vleuten brons en zilver.

De KNWU was erg tevreden over het functioneren van Schep: het verlengde in april dan ook zijn contract tot eind 2021. EF Education First-Drapac heeft de 41-jarige Nederlander echter weten te verleiden tot een vroegtijdig afscheid als bondscoach.

Schep: “Kan deze kans niet voorbij laten gaan”
“Het is een bijzondere kans die op mijn pad komt”, legt Schep zijn keuze uit. “Hoewel ik het uitstekend naar mijn zin heb bij de KNWU, kan ik deze kans niet laten liggen. Voor de sporters zal er uiteraard veel veranderen, nu er een nieuwe coach moet komen. Ik heb het programma richting het WK in Polen echter al volledig uitgestippeld.”

“De overgang naar een nieuwe coach kan kortom heel soepel verlopen. Ik zal mijn werk bij de KNWU zo goed mogelijk afsluiten, en de sporters nog begeleiden tijdens de resterende wereldbekers.”

Kirsten Wild veroverde onder de vleugels van Schep drie wereldtitels op het WK in Apeldoorn – foto: WielerFlits/Tim van Hengel

Directeur Thorwald Veneberg: “Zijn bezig om een opvolger aan te trekken”
Directeur Thorwald Veneberg laat weten al bezig te zijn met een opvolger. “Het is een hele mooie mogelijkheid voor Peter om aan de slag te gaan in de WorldTour. Wij hebben daar alle begrip voor. De afgelopen jaren heeft hij een goed fundament gelegd. We zijn momenteel al bezig om een opvolger aan te trekken.”

De KNWU zoekt niet alleen naar een opvolger voor Schep. Eerder moest de wielerunie al afscheid nemen van de Duitser Bill Huck, die in dienst was als bondscoach van de baansprinters. Daarnaast is men – nu Veneberg de functie van directeur vervult – op zoek naar een nieuwe keuzeheer voor de elite vrouwen en heren.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
4 oktober 2018 16:14
Het gaat niet lekker bij de KNWU qua coaches bij zowel het wegwielrenner als baanwielrenner.
  4 oktober 2018 16:21
  De teloorgang van de KNWU is eigenlijk behoorlijk ernstig en er is wat bij betreft veel te weinig aandacht voor:
  - Sponsors zijn amper meer te vinden, waardoor er steeds minder geld is
  - Aantal leden (met name jeugleden) loopt terug
  - Ene na de andere bondscoach vertrekt

  We worden echt verblind door de fantastische generatie Nederlandse wielrenners, maar het verre toekomstperspectief is helemaal niet zo rooskleurig en er is toch vrij dringend actie nodig...
  4 oktober 2018 17:24
  En dat terwijl mondiale successen van landgenoten er bij vrijwel elke sport toe leiden dat er meer jeugd geïnteresseerd is en er daarmee meer leden komen voor de nationale bond van de desbetteffende sport.
  4 oktober 2018 17:59
  De oorzaak zal gezocht moeten worden bij het beleid van de KNWU. Teveel vriendjespolitiek wat leidt tot vertrek van goede coaches. Daarnaast zijn bepaalde keuzes ook niet bevorderlijk geweest voor het behoud van verenigingen en daarmee ook leden
4 oktober 2018 17:32
Oh lachen! Dan moet ie straks tegen Vaughters gaan zeggen dat zijn aankoopbeleid ruk is... :D
4 oktober 2018 19:33
Mooie stap natuurlijk maar wel vreemd dat je in April je contract verlengd tot eind 2021 en nu vertrekt. Heeft mogelijk een clausule in zijn contract die hierin voorziet mocht dit zo zijn dat vind ik dit niet slim van de KNWU.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.