KNWU zoekt bondscoach: dit zijn mogelijke kandidaten
dinsdag 29 mei 2018 om 13:00

KNWU zoekt bondscoach: dit zijn mogelijke kandidaten

Een week geleden maakte de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie bekend dat ze opzoek is naar een nieuwe bondscoach voor de elite heren en de elite vrouwen. De huidige bondscoach Thorwald Veneberg vormt samen met Margo de Vries per 1 juli de directie van de bond. WielerFlits zet een aantal mogelijke kandidaten op een rij.

Stef Clement (renner bij LottoNL-Jumbo)

foto: Marcel Koch

Wanneer de bond een innovatieve, maar alternatieve keuze maakt, komt de naam van Stef Clement naar voren. De 35-jarige Noord-Brabander is bezig aan zijn dertiende seizoen als prof en zou een soort renner/bondscoach-rol kunnen vervullen. De renner van LottoNL-Jumbo is kritisch, beschikt over leiderschap en hij kent de wetenschappelijke benadering van het moderne wielerpeloton. Clement ‘spreekt’ daardoor de taal van de huidige generatie renners. Ook kwam hij meermaals uit op wereldkampioenschappen. In 2007 behaalde hij zelfs brons op de tijdrit in Stuttgart. De Nederlander heeft een aflopend contract bij LottoNL-Jumbo. Of hij zinspeelt op het einde van zijn carrière, is niet bekend. Bij een eventueel afscheid kan hij direct doorpakken binnen de wielerwereld als KNWU-bondscoach.

Michel Cornelisse (ploegleider SEG Racing Academy)

foto: Elisa Haumesser

SEG Racing Academy is bezig aan een formidabel seizoen. Talenten als Cees Bol, Julius van den Berg en recentelijk ook Stephen Williams komen volledig tot wasdom. De opleidingsploeg deed naar eigen zeggen afgelopen winter een meesterzet met het aantrekken van Michel Cornelisse. De 52-jarige Amsterdammer zegt waar het op staat en ex-renners van onder meer Vacansoleil-DCM, MTN-Qhubeka en Roompot-Nederlandse Loterij lopen met hem weg. Een no nonsense-mentaliteit tekent Cornelisse, die als motivator én gangmaker misschien wel over alle capaciteiten beschikt om een hecht team te smeden.

Michiel Elijzen (ploegleider Veranda’s Willems-Crelan)

foto: WielerFlits/Maxim Horssels

Oud-prof Michiel Elijzen is op dit moment werkzaam voor Veranda’s Willems-Crelan. De 35-jarige ploegleider was vijf jaar prof bij Cofidis, Rabobank en het huidige Lotto Soudal. Na 2010 vond hij het welletjes en hing hij zijn fiets aan de haak. Een jaar later ging hij meteen aan de slag als ploegleider bij Lotto-Belisol en later volgde in diezelfde functie een rol bij Belkin, opleidingsploeg SEG Racing Academy en nu dus Veranda’s Willems-Crelan. Hij weet als geen ander hoe teams tegenwoordig omgaan met hun renners, kent de Nederlandse beloften goed en werkt met een wereldtopper als Wout van Aert.

Koos Moerenhout (ploegleider Hagens Berman Axeon)

foto: Sirotti

Koos Moerenhout (44) heeft zijn sporen als ploegleider de laatste jaren verdiend. Hij stopte in 2010 met zijn professionele wielercarrière, die hij doorbracht bij ploegen als Lotto-Domo, Phonak en Rabobank. Na zijn actieve loopbaan werd hij ploegleider bij zijn laatste ploeg. Dat deed Moerenhout bij vrouwenploeg Rabobank-Liv. Onder zijn leiding fietsten Marianne Vos, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Lucinda Brand naar vele successen. Tegenwoordig is de Zuid-Hollander ploegleider bij de Hagens Berman Axeon-formatie van zijn voormalig teamgenoot Axel Merckx, een ploeg met uitsluitend de meest talentvolle U23-renners. Heeft hij daarmee twee streepjes voor?

Grischa Niermann (ploegleider LottoNL-Jumbo)

foto: Marcel Koch

De baanploeg kende de laatste jaren vele successen door de Duitse invloeden van onder andere René Wolf. Wellicht dat dit ook op de weg tot de mogelijkheden behoort, want Grischa Niermann heeft daarvoor de capaciteiten. Hij reed zijn gehele twaalfjarige profcarrière voor Rabobank en spreekt vloeiend Nederlands. Hij was na zijn loopbaan als ploegleider verbonden aan de beloftenploeg van de boerenleenbank én de KNWU. Enig nadeel: De 43-jarige Duitser is in vaste dienst bij LottoNL-Jumbo en daar is men meer dan tevreden over zijn inbreng. In de koersen waar Niermann tactisch verantwoordelijk is, rijdt de Nederlandse WorldTour-formatie in de meeste attractief rond. Maar ziet de Duitser het wel zitten om zijn dagelijkse werkzaamheden bij LottoNL-Jumbo in te ruilen of te combineren met het bondscoachschap?

Adrie van der Poel (eigen bedrijf en ploegleider Iko Enertherm-Beobank)

foto: Marcel Koch

Met de huidige generatie wereldtoppers, is het smeden van een hecht team geen eenvoudige opgave. In hoeverre nemen de Nederlandse coureurs dat aan van ex-renners die niet hetzelfde hebben gepresteerd als hen? Met overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, een wereldtitel veldrijden en gewonnen etappes in de Tour de Frances, behoort Adrie van der Poel tot een van de beste wielrenners die ons land ooit heeft gekend. De 58-jarige Noord-Brabander heeft tactisch koersinzicht, is nederig en straalt rust uit. Als analist drukte hij vorig jaar in drie WielerFlits Live-uitzendingen zijn stempel en bovendien is hij werkzaam binnen de jeugdopleiding van Corendon-Circus. Maakt hem dat geschikt voor de KNWU-functie?

Maarten Tjallingii (eigen bedrijf)

foto: Marcel Koch

In 2016 breide Maarten Tjallingii een einde aan zijn wielercarrière. De 40-jarige Arnhemmer woont op steenworpafstand van Papendal – waar het bondsgebouw van de KNWU staat – en kent het spelletje bij de profs. Jarenlang maakte hij deel uit van het peloton waarin de huidige Nederlandse wereldtoppers thuishoren. Na zijn loopbaan is Tjallingii zijn eigen bedrijf (MiiCoaching) gestart. Zijn positiviteit werkt aanstekelijk en dat gebruikt hij dan ook als motivator, inspirator, speaker en coach in zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij is bovendien als analist werkzaam bij diverse wielerprogramma’s in de media. Zien we Tjallingii straks terug in een KNWU-wagen?

Peter Schep (huidig KNWU-bondscoach baanwielrennen duuronderdelen)

foto: KNWU

Peter Schep verlengde vorige maand zijn KNWU-contract als bondscoach voor de baanwielrenners op de duuronderdelen. De voormalig baanrenner zou echter de combinatie met het wegwielrennen kunnen maken. Hij heeft feeling met beide disciplines. In Rio de Janeiro trok hij bijvoorbeeld met de baanselectie veel op met Tom Dumoulin. Daarnaast kijkt Schep ook verder en heeft hij een heel duidelijke visie wat betreft het opleiden en trainen van jonge coureurs. Hij opteert voor een gezamenlijke aanpak, in plaats van individuele trainingen. “Juist op jonge leeftijd is de prikkel van wedstrijdjes zo lekker. Thuiskomen en je uitslag vertellen. Die onderlinge prestige is er niet als je voor jezelf traint. Maar juist daar word je beter van, leerde ik later. Dát is training. Gelukkig dringt dat besef steeds meer door. Elke trap die je van jongs af aan doet, moet je met plezier doen. Daardoor houd je het uiteindelijk het langst vol”, vertelt hij in een interview op de site van de KNWU. Heeft de bond de bondscoach zelf al in huis?

Aart Vierhouten (eigen bedrijf)

foto: WielerFlits

Als de KNWU visie en ambitie wil binnenhalen, hoeft de bond niet verder te zoeken. Aart Vierhouten heeft dan namelijk serieus oren naar de vacante positie bij de bond. De 48-jarige ex-prof werd na zijn actieve loopbaan in 2010 meteen KNWU-bondscoach voor de junioren en beloften. In die periode maakte hij onder meer kennis met renners als Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Sam Oomen, Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen. In 2013 had de inwoner van Hilversum bovendien de sportieve leiding over Vacansoleil-DCM. Tegenwoordig geeft Vierhouten wielerclinics, lezingen en ook heeft hij verschillende trainingsschema’s en –programma’s uitgeschreven. Maakt dat Vierhouten de geschikte kandidaat?

Eelke van der Wal (huidige bondscoach para-cycling)

foto: KNWU

Gaat er een belletje rinkelen bij de naam Eelke van der Wal? Grote kans van niet. Voor de buitenwereld is Van der Wal misschien een onbekende naam, maar dat is hij bij de KNWU absoluut niet. Bij de nationale bond is de 37-jarige Holwerder al bijna tien jaar bondscoach para-cycling. Onder zijn leiding behaalde de Nederlandse selectie eerder dit jaar twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille op het WK para-cycling op de baan in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Door Van der Wal ook aan te stellen als bondscoach van de mannen en vrouwen, vult de KNWU de vacature met een eigen kandidaat in. Dat deden ze  vorig jaar ook met de wisseling van functies van Johan Lammers (bondscoach) en Veneberg (technisch directeur). Datzelfde is nu opnieuw gebeurd met de overstap van Veneberg als bondscoach naar directeur. Herhaalt de geschiedenis zich?


[poll id=”809″]

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2018 15:27
Karsten Kroon
29 mei 2018 15:33
@skedel bij de KNWU niet ;)
En op de baan lopen ze met Schep weg, voordeel is ook dat veel rensters hem daardoor al kennen en Schep heeft uiteraard ook gewoon wegervaring. vdPoel is ook geen veldrijder
29 mei 2018 15:34
Uit dit lijstje is Niermann verreweg de beste kandidaat, maar die wil natuurlijk niet. Moerenhout zou ik ook geen gekke keuze vinden, de meeste damesrenners kennen hem ook al. Tjallingii was als renner al geen tactisch wonder, als analyticus is het ook geen helder licht. Laat maar zitten dus.
29 mei 2018 15:38
Onder de WF-ers zitten ook vast heel wat geschikte kandidaten.
29 mei 2018 15:39
Danny Nelissen
29 mei 2018 15:40
@girardengo
Ik dacht hetzelfde. Als het echter Sooike wordt dan hoeven de mannen van Jumbo in ieder geval niet op een selectie te rekenen.
29 mei 2018 16:03
@Guushovd In dat geval lijkt mij Sooike een goede kandidaat. Bij iedere TLJ-renner in de selectie halveert direct de kans op succes.
29 mei 2018 16:15
De rol van een bondscoach bij het wielrennen, heb ik altijd nogal van beperkte invloed gevonden. Zorgen dat er geen ruzie is, en een goed contact hebben met je belangrijkste renners. De Kneet deed dat wel aardig.
Ik kan me herinneren dat ze in de jaren 80 eens een hele aparte constructie hadden bedacht. Om het jaar de ploegleider vd drie grote Nederlandse ploegen. Raas, Post, Priem. Mss hadden ze zelfs Gisbers nog wel een jaartje. Dat was een stomme constructie.
29 mei 2018 16:21
@rebellin
Ah, ligt het daaraan dat Niki Terpstra een aantal jaren faalde als kopman: hij had slechte knechten.
29 mei 2018 16:32
@tendam

Ik heb mijn eigen reactie nu al een keer of tien gelezen. En het is voor mij nog steeds een heel groot vraagstuk hoe jij bij deze conclusie bent gekomen.
29 mei 2018 16:39
Don Leo van Vliet natuurlijk!
29 mei 2018 17:13
Vierhouten lijkt me geschikt. Rustige kerel, brengt zaken goed onder woorden, praat geen onzin en straalt op ongedwongen wijze gezag uit. Heeft wel de neiging om zichzelf iets te serieus te nemen.
Moerenhout vind ik ook prima, heeft goed inzicht, relativeringsvermogen, communicatief sterk zonder glijerig te zijn en bezit een droog gevoel voor humor.
Niermann vind ik sympathiek maar heb wat twijfels of hij goed om kan gaan met de wat lastiger jongens.
Adrie van der Poel is misschien nog te veel renner. Past niet in een bobo-omgeving met stropdassen. Is te veel gehecht aan zweet en modder.

Asjeblieft niet de in jip-en-janneke-taal pratende Tjallingii (“jongens, als het warm weer is, goed blijven drinken hè, neem desnoods een bidonnetje extra mee.”).
Ik denk dat een renner niet zit te wachten op het schoolmeestergewauwel van Stef ‘zo-zit-dat-gewoon’ Clement.

Cornelisse is ideaal als tweede man, die ’s avonds op de hotelkamer een renner troostend toespreekt en na de teambespreking nog wat schuine moppen tapt.

Waarom staat Peter Pieters niet in het rijtje?
29 mei 2018 17:19
Roger de Vlaeminck uiteraard.
29 mei 2018 17:23
@JaBo, even ter info: Marijn de Vries heeft totaal niets met Eurosport te maken. Typisch weer zo'n gevalletje klok en klepel. Voortaan even goed nadenken voor je iets uitkraamt.
29 mei 2018 17:42
@ RJV je heb gelijk bedoelde Jose Been. Misschien duo baan van maken. Probleem opgelost.
29 mei 2018 18:56
Steven dalebout. Dan kan ie onderweg coachen
29 mei 2018 19:07
Geen Tjallingii, moeten ze straks eerst allemaal die shakra-cursussen gaan doen. Clement lijkt mij ook geen optie. Cornelisse is, zoals hier gezegd, een ideale tweede man; geldt ook wel voor Van der Poel. Ik vind Vierhouten op de radio altijd wel helder in zijn commentaar en lijkt mij iemand die rustig blijft. En hij heeft goede tips over hoe je een koers kunt winnen, vraag maar aan Lieuwe.
Elijzen, Moerenhout en Niermann lijken mij prima op hun plek bij hun huidige ploegen.
Thijs Zonneveld misschien ;)
29 mei 2018 19:23
Kuiper/De Cauwer
29 mei 2018 19:27
Puck Moonen
29 mei 2018 19:52
Lukt het niet gewoon prima zonder een bondscoach? #durftevragen
29 mei 2018 20:31
Heeft iemand Boogie al naar voren geschoven?
29 mei 2018 20:35
@rebellin
Zo moeilijk is het toch niet? Doorgaans zijn het niet de TLJ-renners die falen op een WK...
29 mei 2018 20:42
Michael Boogerd is de perfecte kandidaat of Erik Breukink, maar Adrie van der Poel/ Maarten Tjallingii ook goed hoor
29 mei 2018 20:57
Een motivator lijkt me de beste, dus Tjallingii! Eventueel samen met Elijzen
29 mei 2018 21:07
Het Wielerflitsforum.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.