KNWU zoekt bondscoach: dit zijn mogelijke kandidaten
dinsdag 29 mei 2018 om 13:00

KNWU zoekt bondscoach: dit zijn mogelijke kandidaten

Een week geleden maakte de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie bekend dat ze opzoek is naar een nieuwe bondscoach voor de elite heren en de elite vrouwen. De huidige bondscoach Thorwald Veneberg vormt samen met Margo de Vries per 1 juli de directie van de bond. WielerFlits zet een aantal mogelijke kandidaten op een rij.

Stef Clement (renner bij LottoNL-Jumbo)

foto: Marcel Koch

Wanneer de bond een innovatieve, maar alternatieve keuze maakt, komt de naam van Stef Clement naar voren. De 35-jarige Noord-Brabander is bezig aan zijn dertiende seizoen als prof en zou een soort renner/bondscoach-rol kunnen vervullen. De renner van LottoNL-Jumbo is kritisch, beschikt over leiderschap en hij kent de wetenschappelijke benadering van het moderne wielerpeloton. Clement ‘spreekt’ daardoor de taal van de huidige generatie renners. Ook kwam hij meermaals uit op wereldkampioenschappen. In 2007 behaalde hij zelfs brons op de tijdrit in Stuttgart. De Nederlander heeft een aflopend contract bij LottoNL-Jumbo. Of hij zinspeelt op het einde van zijn carrière, is niet bekend. Bij een eventueel afscheid kan hij direct doorpakken binnen de wielerwereld als KNWU-bondscoach.

Michel Cornelisse (ploegleider SEG Racing Academy)

foto: Elisa Haumesser

SEG Racing Academy is bezig aan een formidabel seizoen. Talenten als Cees Bol, Julius van den Berg en recentelijk ook Stephen Williams komen volledig tot wasdom. De opleidingsploeg deed naar eigen zeggen afgelopen winter een meesterzet met het aantrekken van Michel Cornelisse. De 52-jarige Amsterdammer zegt waar het op staat en ex-renners van onder meer Vacansoleil-DCM, MTN-Qhubeka en Roompot-Nederlandse Loterij lopen met hem weg. Een no nonsense-mentaliteit tekent Cornelisse, die als motivator én gangmaker misschien wel over alle capaciteiten beschikt om een hecht team te smeden.

Michiel Elijzen (ploegleider Veranda’s Willems-Crelan)

foto: WielerFlits/Maxim Horssels

Oud-prof Michiel Elijzen is op dit moment werkzaam voor Veranda’s Willems-Crelan. De 35-jarige ploegleider was vijf jaar prof bij Cofidis, Rabobank en het huidige Lotto Soudal. Na 2010 vond hij het welletjes en hing hij zijn fiets aan de haak. Een jaar later ging hij meteen aan de slag als ploegleider bij Lotto-Belisol en later volgde in diezelfde functie een rol bij Belkin, opleidingsploeg SEG Racing Academy en nu dus Veranda’s Willems-Crelan. Hij weet als geen ander hoe teams tegenwoordig omgaan met hun renners, kent de Nederlandse beloften goed en werkt met een wereldtopper als Wout van Aert.

Koos Moerenhout (ploegleider Hagens Berman Axeon)

foto: Sirotti

Koos Moerenhout (44) heeft zijn sporen als ploegleider de laatste jaren verdiend. Hij stopte in 2010 met zijn professionele wielercarrière, die hij doorbracht bij ploegen als Lotto-Domo, Phonak en Rabobank. Na zijn actieve loopbaan werd hij ploegleider bij zijn laatste ploeg. Dat deed Moerenhout bij vrouwenploeg Rabobank-Liv. Onder zijn leiding fietsten Marianne Vos, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Lucinda Brand naar vele successen. Tegenwoordig is de Zuid-Hollander ploegleider bij de Hagens Berman Axeon-formatie van zijn voormalig teamgenoot Axel Merckx, een ploeg met uitsluitend de meest talentvolle U23-renners. Heeft hij daarmee twee streepjes voor?

Grischa Niermann (ploegleider LottoNL-Jumbo)

foto: Marcel Koch

De baanploeg kende de laatste jaren vele successen door de Duitse invloeden van onder andere René Wolf. Wellicht dat dit ook op de weg tot de mogelijkheden behoort, want Grischa Niermann heeft daarvoor de capaciteiten. Hij reed zijn gehele twaalfjarige profcarrière voor Rabobank en spreekt vloeiend Nederlands. Hij was na zijn loopbaan als ploegleider verbonden aan de beloftenploeg van de boerenleenbank én de KNWU. Enig nadeel: De 43-jarige Duitser is in vaste dienst bij LottoNL-Jumbo en daar is men meer dan tevreden over zijn inbreng. In de koersen waar Niermann tactisch verantwoordelijk is, rijdt de Nederlandse WorldTour-formatie in de meeste attractief rond. Maar ziet de Duitser het wel zitten om zijn dagelijkse werkzaamheden bij LottoNL-Jumbo in te ruilen of te combineren met het bondscoachschap?

Adrie van der Poel (eigen bedrijf en ploegleider Iko Enertherm-Beobank)

foto: Marcel Koch

Met de huidige generatie wereldtoppers, is het smeden van een hecht team geen eenvoudige opgave. In hoeverre nemen de Nederlandse coureurs dat aan van ex-renners die niet hetzelfde hebben gepresteerd als hen? Met overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, een wereldtitel veldrijden en gewonnen etappes in de Tour de Frances, behoort Adrie van der Poel tot een van de beste wielrenners die ons land ooit heeft gekend. De 58-jarige Noord-Brabander heeft tactisch koersinzicht, is nederig en straalt rust uit. Als analist drukte hij vorig jaar in drie WielerFlits Live-uitzendingen zijn stempel en bovendien is hij werkzaam binnen de jeugdopleiding van Corendon-Circus. Maakt hem dat geschikt voor de KNWU-functie?

Maarten Tjallingii (eigen bedrijf)

foto: Marcel Koch

In 2016 breide Maarten Tjallingii een einde aan zijn wielercarrière. De 40-jarige Arnhemmer woont op steenworpafstand van Papendal – waar het bondsgebouw van de KNWU staat – en kent het spelletje bij de profs. Jarenlang maakte hij deel uit van het peloton waarin de huidige Nederlandse wereldtoppers thuishoren. Na zijn loopbaan is Tjallingii zijn eigen bedrijf (MiiCoaching) gestart. Zijn positiviteit werkt aanstekelijk en dat gebruikt hij dan ook als motivator, inspirator, speaker en coach in zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij is bovendien als analist werkzaam bij diverse wielerprogramma’s in de media. Zien we Tjallingii straks terug in een KNWU-wagen?

Peter Schep (huidig KNWU-bondscoach baanwielrennen duuronderdelen)

foto: KNWU

Peter Schep verlengde vorige maand zijn KNWU-contract als bondscoach voor de baanwielrenners op de duuronderdelen. De voormalig baanrenner zou echter de combinatie met het wegwielrennen kunnen maken. Hij heeft feeling met beide disciplines. In Rio de Janeiro trok hij bijvoorbeeld met de baanselectie veel op met Tom Dumoulin. Daarnaast kijkt Schep ook verder en heeft hij een heel duidelijke visie wat betreft het opleiden en trainen van jonge coureurs. Hij opteert voor een gezamenlijke aanpak, in plaats van individuele trainingen. “Juist op jonge leeftijd is de prikkel van wedstrijdjes zo lekker. Thuiskomen en je uitslag vertellen. Die onderlinge prestige is er niet als je voor jezelf traint. Maar juist daar word je beter van, leerde ik later. Dát is training. Gelukkig dringt dat besef steeds meer door. Elke trap die je van jongs af aan doet, moet je met plezier doen. Daardoor houd je het uiteindelijk het langst vol”, vertelt hij in een interview op de site van de KNWU. Heeft de bond de bondscoach zelf al in huis?

Aart Vierhouten (eigen bedrijf)

foto: WielerFlits

Als de KNWU visie en ambitie wil binnenhalen, hoeft de bond niet verder te zoeken. Aart Vierhouten heeft dan namelijk serieus oren naar de vacante positie bij de bond. De 48-jarige ex-prof werd na zijn actieve loopbaan in 2010 meteen KNWU-bondscoach voor de junioren en beloften. In die periode maakte hij onder meer kennis met renners als Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Sam Oomen, Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen. In 2013 had de inwoner van Hilversum bovendien de sportieve leiding over Vacansoleil-DCM. Tegenwoordig geeft Vierhouten wielerclinics, lezingen en ook heeft hij verschillende trainingsschema’s en –programma’s uitgeschreven. Maakt dat Vierhouten de geschikte kandidaat?

Eelke van der Wal (huidige bondscoach para-cycling)

foto: KNWU

Gaat er een belletje rinkelen bij de naam Eelke van der Wal? Grote kans van niet. Voor de buitenwereld is Van der Wal misschien een onbekende naam, maar dat is hij bij de KNWU absoluut niet. Bij de nationale bond is de 37-jarige Holwerder al bijna tien jaar bondscoach para-cycling. Onder zijn leiding behaalde de Nederlandse selectie eerder dit jaar twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille op het WK para-cycling op de baan in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Door Van der Wal ook aan te stellen als bondscoach van de mannen en vrouwen, vult de KNWU de vacature met een eigen kandidaat in. Dat deden ze  vorig jaar ook met de wisseling van functies van Johan Lammers (bondscoach) en Veneberg (technisch directeur). Datzelfde is nu opnieuw gebeurd met de overstap van Veneberg als bondscoach naar directeur. Herhaalt de geschiedenis zich?


[poll id=”809″]

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2018 21:15
Een goede motivator, maar ook wel een oud wijf natuurlijk: rob harmeling, beetje zoals de kneet.
29 mei 2018 21:22
Elijzen
29 mei 2018 21:42
hahaha goed gelachen met de reacties hier, sommige namen zijn echt niet serieus te nemen.
@Jacco van Stierop doet m.i. goede evaluatie van de kandidaten.
Ik denk sowieso, met de huidige generatie topwielrenners die NL rijk is hoef je niet eens een perfect profiel te hebben. Gewoon iemand die de renners, als het moet, even uit de wind kan zetten en zichzelf niet al te belangrijk maakt.
29 mei 2018 21:49
Ok ik doe het wel dan
29 mei 2018 21:50
Maar alleen om van t gezeur af te zijn he
29 mei 2018 23:10
Albert Timmer; betrouwbaar, draagvlak, verstandig, klein ego. En stiekem nog een aanvoerder waar naar geluisterd wordt.
30 mei 2018 00:01
Wat een hoop uiteenzettingen mbt een relatief verwaarloosbare functie. De coach gaat echt het verschil niet maken hier.
30 mei 2018 00:33
Willem Dielemans !
30 mei 2018 00:54
Niermann
30 mei 2018 00:57
Tom Veelers zou ook niet de slechtste keuze zijn m.i.
30 mei 2018 01:10
Schep zou goed zijn in training en opleiding. Maar bondscoach bij de profs houd zich daar totaal niet mee bezig. Lijkt me mismatch
30 mei 2018 01:11
Luizenbaantje, stelt niets voor, zeker als je alleen maar voor de heren en dames profs verantwoordelijk bent.
De selectie voor Innsbruck heb ik zo gemaakt, voor een vlak parcours ook. Bij de mannen nog wel even goed overleggen wie hoeveel over heeft om wereldkampioen te worden. Voor niets gaat de zon op. Dan wijs ik de 2-3 kopmannen aan, de wegkapitein, wat beschermde renners en de mannen die in de traditionele vroege vlucht mee moeten gaan cq de gaten dicht moeten rijden. In de koers gewoon je verstand gebruiken, beslissing valt altijd in de laatste of voorlaatste ronde.

Koers strategie of tactiek, allemaal kul, bepalen de renners zelf wel. Toen "we" in de jaren 70 en 80 (Kuiper, Kneteman, Raas, Zoetemelk) nog wel eens wereldkampioen werden waren het de renners zelf ook die de koers bepaalden en goed konden lezen.

Over de dames wil ik helemaal geen woorden vuil maken, Anna gaat winnen en daar moet iedereen voor rijden.

Mijn CV + motivatie inmiddels opgestuurd, ik ben nu in blijde verwachting :)!
30 mei 2018 09:51
@baswallet,ik mis naast Remco Evenepoel, Mathieu van der Poel,die zou weg,veld en mountainbike kunnen combineren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.