Koersbaas Guillén: “Van der Poel naar Vuelta? Bijna onmogelijk”

Koersbaas Guillén: “Van der Poel naar Vuelta? Bijna onmogelijk”

foto: Cor Vos

maandag 16 december 2019 om 19:00
Interview

Mathieu van der Poel gaf al aan dat hij in 2020 graag zijn grote rondedebuut zou maken in de Vuelta a España. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Vuelta-koersdirecteur Javier Guillén zit er zwaar mee in zijn maag. “Ik heb slechts twee wildcards, terwijl er drie Spaanse ProContinentale teams zijn. Het wordt bijna onmogelijk om Corendon-Circus uit te nodigen”, vertelt Guillén aan WielerFlits.

Eerst een medaille pakken op de mountainbike op de Olympische Spelen, om daarna te focussen op de Vuelta a España, zijn grote rondedebuut. Zo had Mathieu van der Poel het in gedachten. Dat de Spaanse ronde van start gaat in Utrecht, was een extra meevaller. Eén grote voorwaarde: Corendon-Circus – of hoe het team in 2020 ook zal heten – moet rekenen op een wildcard van de organisator. En daar knelt het schoentje.

“Ik ben zeer vereerd dat een wereldtopper als Mathieu van der Poel van start wil gaan in de Vuelta a España”, vertelt koersdirecteur Javier Guillén. “Van der Poel is niet alleen een referentie in het hedendaagse wielrennen, hij brengt ook spektakel. Maar… Het is zeer ingewikkeld.”

22 teams
Guillén legt uit. “Ik heb plaats voor 22 teams in de Vuelta. Dat zijn de negentien WorldTour-teams, aangevuld met Total Direct Energie als beste ProContinentale ploeg. Dat wil zeggen dat ik maar twee wildcards meer over heb, terwijl er al drie Spaanse teams zijn die smeken om deel te nemen aan de Vuelta: Caja Rural-Seguros RGA, Burgos-BH en Fundación Euskadi. Hoe graag ik het zou willen, het wordt dus bijna onmogelijk om ook nog de ploeg van Van der Poel uit te nodigen.”

Dat de Spaanse ProContinentale teams met hun bestaan bedreigd zijn als ze de Ronde van Spanje niet kunnen rijden, voegt Guillén er nog aan toe. “En we moeten een van beide al teleurstellen, terwijl we de filosofie willen handhaven om het Spaanse wielrennen te promoten.” Wie de wildcards krijgt, wordt beslist na de Ronde van het Baskenland (6-11 maart).

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.