Koksijde niet langer in Wereldbeker veldrijden
Eli Iserbyt won deze winter de Wereldbeker van Koksijde - foto: Cor Vos
vrijdag 11 februari 2022 om 19:01

Koksijde niet langer in Wereldbeker veldrijden

De Duinencross Koksijde verdwijnt uit de Wereldbeker veldrijden. Volgens de kustgemeente is het financieel niet meer te onderbouwen om een manche te organiseren met gemeenschapsgeld. Ook wil de gemeente weer meer controle over de wedstrijd. De gemeenteraad moet de beslissing nog wel goedkeuren.

Het is Het Nieuwsblad dat het nieuws rond de Duinencross Koksijde meldt. In gesprek met deze krant laat schepen van Sport Dirk Dawyndt weten dat de veldrit ook volgende winter plaatsvindt, maar niet langer als Wereldbeker. “Het is financieel niet meer verdedigbaar om een manche te organiseren met gemeenschapsgeld”, vertelt hij. “Bovendien krijgen we van Flanders Classics te veel beperkingen opgelegd, bijvoorbeeld inzake sponsoring. Wij willen terug meer controle over onze wedstrijd, ook over het deelnemersveld.”

Volgens Dawyndt is de Wereldbeker te groot geworden. “Waarom zouden we veel meer betalen voor een plaats in de Wereldbeker als het elders goedkoper kan en er veel meer tegenover staat? Jeugdwedstrijden, bijvoorbeeld. Daarvoor hebben we dit jaar nog zelf bijbetaald. Ja, u mag weten dat wij met de mensen van Golazo hebben gesproken. Meer dan waarschijnlijk komen we in de X²O Badkamers Trofee terecht. En ook die wedstrijden worden op televisie uitgezonden dus qua visibiliteit verandert er niets.”

Behalve Koksijde, maakt ook Namen volgend jaar geen deel uit van de Wereldbeker want Golazo organiseert daar het Europees kampioenschap. Dawyndt waarschuwt dat nog meer Belgische crossen uit de Wereldbeker verdwijnen. “Er worden te veel eisen gesteld. De Wereldbeker is niet meer zoals het hoort te zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.