Kopecky en Wiebes gunnen Tour of Britain-ritzege aan Majerus, maar zij juicht te vroeg en wordt geklopt
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2024 om 15:23

Kopecky en Wiebes gunnen Tour of Britain-ritzege aan Majerus, maar zij juicht te vroeg en wordt geklopt

Drama in de slotrit van de Tour of Britain voor vrouwen. Kopvrouwen Lotte Kopecky en Lorena Wiebes wilden namelijk SD Worx-Protime-ploeggenote Christine Majerus de zege gunnen, maar de Luxemburgse juichte te vroeg waardoor Ruby Roseman-Gannon (Liv AlUla Jayco) de overwinning met een late jump wist af te snoepen. De eindzege ging wel naar Kopecky.

Na twee ritzeges van Lotte Kopecky en een overwinning voor Lorena Wiebes kon de Tour of Britain Women al niet meer stuk voor SD Worx-Protime, maar in de slotrit rond Manchester kon de kers nog wel op de taart gezet worden. De etappe was net geen 100 kilometer lang, maar bevatte wel 1.616 hoogtemeters. Het grootste deel van die hoogtemeters lagen in de eerste tachtig kilometer, waarna de finale opnieuw vlak was.

Kopecky begon met een voorsprong van 17 seconden op Anna Henderson aan de laatste etappe, en had op nummer drie Letizia Paternoster een voorsprong van 32 seconden. De eindzege lag dus voor het oprapen voor de Belgische wereldkampioene.

Lizzie Deignan liet dat niet zomaar gebeuren. In de regen koos de kopvrouw van de Britse nationale selectie de aanval op de klim van Grains Bar, al vroeg in de rit. Meer dan een minuut voorsprong kreeg zij niet van SD Worx-Protime, dat Deignan op 50 kilometer van de meet weer inrekende.

Plannetje van SD Worx-Protime draait helemaal verkeerd uit
In de slotfase lagen nog enkele verraderlijke heuveltjes. Op een van die klimmetjes reden een kleine 20 kilometer voor de finish vier rensters weg: Kopecky, Henderson, Paternoster en Pfeiffer Georgi. Zij pakten een kleine halve minuut, maar zagen de achtervolgers terugkomen. Lorena Wiebes maakte in haar eentje nog de oversteek, maar nam de rest van de elitegroep mee in haar kielzog.

Een late uitvalspoging werd in de kiem gesmoord, waardoor de koers uitdraaide op een sprint van de elitegroep. SD Worx-Protime had een sterke trein en bleek trouwe helper Christine Majerus de zege te willen gunnen. Kopecky had in de laatste bocht een voorsprong te pakken, maar zij kneep in de remmen, terwijl Wiebes het wiel van Majerus beschermde.

De Luxemburgse dacht de sprint te winnen en juichte ruim voor de lijn, maar Ruby Roseman-Gannon kwam nog opzetten. De fotofinish moest er daardoor aan te pas komen, en daaruit bleek dat de Australische kampioene de rit had gewonnen. Zij wist daarmee drie rensters van SD Worx-Protime te verslaan. Een doekje voor het bloeden: de eindzege van Kopecky in de Tour of Britain Women kwam niet meer in gevaar.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.