Koppenberg-revelatie Toon Vandebosch klaar voor EK: “Klimparcoursen liggen mij”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
donderdag 4 november 2021 om 19:30

Koppenberg-revelatie Toon Vandebosch klaar voor EK: “Klimparcoursen liggen mij”

Interview Toon Vandebosch heeft zijn seizoensstart niet gemist. Een vijfde plaats in de lastige Koppenbergcross bracht de bevestiging dat hij niet misstaat in de EK-selectie van Sven Vanthourenhout. “Extra leuk is het dat we op de VAM-berg weer een klimparcours voorgeschoteld zullen krijgen. Dat soort omlopen ligt me normaal het best, dus misschien is top 10 wel haalbaar”, aldus het 22-jarige talent.

Misschien even opvallend als zijn prestatie op de fiets, waren de aanmoedigingen waarop Toon Vandebosch maandag kon rekenen. Volgens onze man ter plekke was Vandebosch op de altijd sfeervolle Koppenberg zowaar de meest toegejuichte renner van het veld. “Dat zou zomaar kunnen”, lacht hij.

“Mijn supportersclub was daar met drie bussen, in totaal zo’n 130 man. In het begin zorgden vooral zij voor de aanmoedigingen, maar ik merkte dat het aantal kreten met mijn naam ronde na ronde toenam. Bleek achteraf dat mijn supporters iedereen rondom hen hadden aangezet om ook voor mij te supporteren. Tegen het einde van de cross was het echt een gekke boel.”

Achter die supportersclub zit bovendien een leuk verhaal, aldus de Antwerpenaar. “Alles is begonnen met een vijftal jonge gasten uit Stabroek, die graag een reden wilden hebben om naar de cross te gaan: iemand om voor de volle honderd procent voor te supporteren. Ze zochten een renner die goed was, maar niet écht top, en dan zijn ze bij mij uitgekomen (lacht). Dat groepje is door de jaren heen alleen maar gegroeid, en de ‘harde kern’ is ook uitgegroeid tot een bende goede vrienden. Bij klassiekers als Loenhout, Lille of Boom komt vaak de hele groep.”

Nog geen topgevoel
De vele supporters kregen waar voor hun geld. Vandebosch klom in de klassieker naar een knappe vijfde plaats, weliswaar op drie minuten van winnaar Eli Iserbyt. Goed voor zijn beste resultaat ooit bij de profs. “Heel plezant natuurlijk. Jammer van mijn grote achterstand, maar dat is misschien ook niet onlogisch na zo’n zwaar weekend met én Overijse én de Koppenberg.”

Vandebosch op de Koppenberg – foto: Cor Vos

Vandebosch zoekt nu naar bevestiging en regelmaat. Iets wat vorig jaar niet lukte, nadat hij opende met een zesde plek op diezelfde Koppenberg. “Dat wijt ik vooral aan een gescheurde meniscus, die ik in Niel opliep. Vooral bij het lopen zorgde dat voor de nodige hinder. Maar dit seizoen moet ik gewoon constant op de top tien mikken, met misschien hier en daar een uitschieter. Na de wereldbeker in Besançon ga ik op stage met de ploeg en daar hoop ik mijn topgevoel écht te pakken te krijgen. Niet dat ik slecht ben, maar zeker geen honderd procent. Eerder 90 à 95.”

De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal mist naar eigen zeggen ook nog wat ‘killersinstinct’. Normaal had hij vorig jaar tussen de beloften moeten rijden, maar door de coronaregels – die alleen profsport toelieten – moesten de U23-renners quasi altijd al met de profs meedoen. “Voor mij persoonlijk jammer, want ik voelde me klaar om voor overwinningen mee te doen. Ik had door klierkoorts een paar moeilijke jaren gehad bij de beloften en na mijn Belgische titel in Antwerpen dacht ik dat de trein weer vertrokken was.

Maar bij de profs start je plots vanop rij vier op vijf en mag je goede resultaten dus in veel gevallen vergeten. Je merkt dat dat killersinstinct en het gevoel om voor het podium mee te doen verkleint. En dat zou ik graag terug ervaren, want het doel is om ooit de aansluiting met de top te maken.”

EK-omloop op maat
Vandebosch’ sterk seizoensbegin, met naast een voortreffelijke Koppenbergcross ook een zevende plek in Gieten, een zesde in Ruddervoorde en een negende in de wereldbekers van Fayetteville en Zonhoven, ging ook bij bondscoach Sven Vanthourenhout niet onopgemerkt voorbij. De West-Vlaming riep de eerstejaarsprof meteen op voor het EK op de VAM-berg.

Vandebosch is Belgisch kampioen bij de beloften – foto: Cor Vos

“Een leuke verrassing”, aldus de sympathieke crosser. “Voor het seizoen had ik er geen doel van gemaakt. Ik wilde het allemaal een beetje op mij laten afkomen. Maar na het Amerikaans drieluik voelde ik dat de selectie erin zat en ben ik er naar toe beginnen werken. Extra leuk is het dat we op de VAM-berg een klimparcours voorgeschoteld zullen krijgen. Dat soort omlopen ligt me normaal gezien het best, dus misschien is top 10 wel haalbaar.”

Voor Vandebosch is het allemaal nog redelijk spannend. “De meeste jongens, en dan zeker mijn ploegmaats bij Pauwels Sauzen-Bingoal, die ken ik natuurlijk. Quinten Hermans ken ik het minst, maar dat loopt wel los. Het wordt sowieso heel speciaal. Normaal zit je ’s avonds aan tafel bij de beloften, en dan kijk je stiekem toch een beetje op naar de tafel van de profs. Nu zit je daar zelf, iets waar ik altijd van heb gedroomd. Hopelijk kan ik iets tonen, wie weet zit er dan ook een WK-selectie in.”

Contractverlenging?
Tot slot nog dit: in maart 2022 loopt het contract van Vandebosch – die ook een voorgeschiedenis heeft bij de broertjes Roodhooft – af bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Zal hij dat met zekerheid verlengen, of mogen er ook andere ploegen een seintje geven? “Ik heb Jurgen Mettepenningen al even gehoord en binnenkort zitten we om de tafel. We gaan samen kijken wat er mogelijk is.”

“Ik vind zelf een uitgebreid wegprogramma heel belangrijk. Dat Jurgen erover nadenkt om het wegprogramma van de ploeg nog iets meer uit te breiden, bevalt me. Als ik zie welke progressie Quinten Hermans heeft gemaakt… Ik heb er ook altijd van gedroomd om ooit de Tour de France te rijden. Die droom heb ik nog steeds, maar veel hangt natuurlijk af van hoe ik de komende jaren op de weg presteer. Trouwens, er wordt nu ook prima gewerkt in de ploeg. Dat lijkt me duidelijk als je onze resultaten van de eerste anderhalve maand bekijkt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.