Kreder grijpt de macht in Tour of Hainan, Mäder boekt ritzege

Kreder grijpt de macht in Tour of Hainan, Mäder boekt ritzege

foto: SEG Cycling

zondag 28 oktober 2018 om 07:49

Raymond Kreder mag zich de nieuwe leider noemen van de Tour of Hainan. Onze landgenoot van UKYO eindigde als vijfde in de lastige etappe naar Wuzhishan, wat voldoende bleek om de leiderstrui over te nemen van de Italiaan Manuel Belletti. De ritzege ging naar de jonge Zwitser Gino Mäder.

Na vijf sprintetappes was het vandaag eindelijk de beurt aan de klimmende types in het peloton. De zesde rit van Lingshui naar Wuzhishan voerde het peloton namelijk over vier beklimmingen: twee van derde én twee van eerste categorie. De top van de laatste klim (6,8 km aan 5,8%) lag op veertien kilometer van de aankomst, wat kansen bood voor de puncheurs. 

Drietal kleurt etappe 
Gatis Smukulis, Stefan Bissenger en Itamar Einhorn: dit drietal reed vrijwel de hele dag voorop. Het peloton volgde op een gegeven moment op ruim zes minuten, wat het sein was om het tempo te verhogen. Hierdoor daalde de voorsprong van de kopgroep zienderogen. Dit was het moment voor Smukulis om er alleen vandoor te gaan.

Titelverdediger Jacopo Mosca haakt af
De 31-jarige Letse hardrijder – in het verleden actief voor Katusha en Astana – werd echter op twintig kilometer van de meet ingerekend. Eenmaal op de slotklim versnelde de onbekende Roland Thalmann. De 25-jarige Zwitser van Voralberg Santic wist als eerste de top te ronden, niet veel later gevolgd door een achtervolgende groep.

Jacopo Mosca – de eindwinnaar van vorig jaar – bleek er vooraan niet meer bij te zitten. De Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia was niet bij machte om het tempo te volgen, net als zijn landgenoot Belletti, die hierdoor zijn leiderstrui moest afstaan. Maar aan wie precies?

Kreder overleeft en pakt leiderstrui 
Aan onze landgenoot Raymond Kreder, zo bleek aan de finish. Kreder – die als nummer twee begon aan de etappe – wist de lastige finale wél te overleven. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde, wat ruim voldoende bleek om de koppositie over te nemen. De 28-jarige renner kon echter geen dubbelslag slaan, aangezien hij zijn meerdere moest erkennen in Mäder.

De 21-jarige Zwitser wist uiteindelijk naar de ritzege te sprinten, nadat zijn landgenoot Thalmann was opgeslokt door de achtervolgende groep. Mäder – die volgend seizoen zal uitkomen voor Dimension Data – bleef na een machtsspurt Guillaume Boivin en Lorenzo Rota voor.

Nog drie etappes te gaan 
De Tour of Hainan gaat morgen verder met een relatief vlakke etappe naar Sanya. De Chinese rittenkoers eindigt woensdag met een 181,9 kilometer lange rit naar Danzhou. Kreder heeft in het klassement nu een voorsprong van zeven seconden op Mäder, terwijl Boivin als nummer drie volgt op elf tellen.

Dinsdag staat er nog een etappe op het programma met aankomst op de steile slotklim (6,8 km aan 8,9%) naar Changjiang.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Scott Sunderland 28 oktober 2018 om 09:34

Knap van Raymond Kreder zeg ! Dit zijn wedstrijden die bij hem passen. Weet er iemand of deze ploeg doorgaat volgend jaar ? Behalve Kreder hebben ze ook Marc de Maar in dienst.

0
Grobbel 28 oktober 2018 om 10:00

Zal voor Kreder vooral opletten worden nog in de achtste rit, want het profiel op PCS doet vermoeden dat de rit eindigt op een klimmetje.
(er staan alleen geen hoogteverschillen bij, dus geen idee of het een serieuze klim is of een veredeld viaduct).

0
lodjan 28 oktober 2018 om 10:21

7 km aan 9%, dat gaat ie niet redden.

0
Jandepandaman 28 oktober 2018 om 10:41

Bijzonder dat ze dit dan de koninginnenrit noemen lijkt me

0
lodjan 28 oktober 2018 om 10:50

Vandaag waren er 4 klimmen, in de achtste rit maar één.

0
Grobbel 28 oktober 2018 om 12:09

Hij gaat er zo te zien zelf ook van uit dat etappe 8 er te veel aan gaat worden.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/zieke-soete-niet-in-ruddervoorde-van-der-breggen-stapt-in-huwelijksbootje/

0
Poeksel 28 oktober 2018 om 10:06

Ook de puntentrui stevig in handen. De eerste etappe achtste en daarna alle etappes in de top vijf!

0
Brabander 28 oktober 2018 om 11:32

Leuk voor hem. En zowaar eens geen massasprint.
Dacht dat ze onderhand wel klaar zouden zijn daar. Maar zie nu dat ze nog tot woensdag rijden. Flinke ronde dan

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone