Marianne Vos nieuwe leidster na waaierrit Vuelta, Kristen Faulkner verrast met ritzege
foto: Cor Vos
woensdag 1 mei 2024 om 17:06

Marianne Vos nieuwe leidster na waaierrit Vuelta, Kristen Faulkner verrast met ritzege

Een spectaculaire waaieretappe in de Vuelta voor vrouwen is gewonnen door Kristen Faulkner (EF Education-Cannondale). De Amerikaanse ontsnapte in de finale uit een groep met bijna alle favorieten en soleerde naar de winst. Marianne Vos strandde op de derde plaats, maar nam door bonificatieseconden wel de leiderstrui over van Blanka Vas. De grote verliezers van de dag waren Gaia Realini, Liane Lippert en Maví Garcia, die bijna twee minuten verloren.

Op papier een sprintersrit in La Vuelta Femenina, maar het wil nog weleens waaien in de omgeving van Zaragoza. Opletten geblazen dus, want het kon tussen Molina de Aragón en Zaragoza maar zo een onvervalst waaierspektakel worden. Bij het binnenrijden van Zaragoza lag nog een venijnige heuvel van een paar honderd meter. Zes kilometer is het dan nog naar de finish.

Waaier van 19 kleurt de rit van start tot finish
En of het een waaierspektakel werd. Al vroeg in de etappe brak het peloton in meerdere stukken. Negentien rensters waren na een kleine 30 kilometer bij de pinken toen de wind op de kant ging, inclusief leidster Blanka Kata Vas. Zij had onder meer Demi Vollering, Niamh Fisher-Black, Mischa Bredewold, Marianne Vos, Riejanne Markus, Sophie von Berswordt, Elisa Longo Borghini, Kasia Niewiadoma, Juliette Labous, Erica Magnaldi, Maike van der Duin en Alison Jackson mee in die voorste waaier.

foto: Cor Vos

Even groeide het gat met de eerste achtervolgende groep richting de twee minuten, waar Lidl-Trek, Movistar, FDJ-Suez en Liv AlUla Jayco probeerden hun kopvrouwen terug te brengen. De grootste namen die de slag hadden gemist waren Gaia Realini, Liane Lippert en Maví Garcia. Hun ploeggenotes konden het gat terugbrengen tot een minuut, maar daar bleef het verschil lange tijd hangen.

Op 50 kilometer van de finish brak de veer in de achtervolging. Vooraan werd wel stevig doorgereden, waardoor het verschil groeide tot meer dan anderhalve minuut. Opvallend was dat Vas niet veel later leek te moeten lossen uit de voorste waaier, maar gelukkig voor de draagster van de rode trui kon zij tussen de auto’s terugkeren.

Faulkner verrast met solo, grote verschillen in klassement
Het tempo werd hoog gehouden, waardoor niets een sprint van de kopgroep – waar alleen Elena Cecchini was weggevallen wegens mechanische problemen – meer in de weg stond in Zaragoza. Alhoewel, SD Worx-Protime probeerde het overtal uit te spelen en zo een sprint te ontlopen. Op een korte heuvel op zes kilometer van de meet reed een elitegroepje met onder meer Vos, Vollering, Niewiadoma en Longo Borghini weg, maar zij keken naar elkaar.

foto: Cor Vos

Van die situatie wist Kristen Faulkner te profiteren in de afdaling. Zij sloeg een gat van 15 seconden en begon uiteindelijk met 10 seconden voorsprong aan de laatste kilometer, maar de achtervolging kwam niet goed op gang en zo kon de Amerikaanse voor een nieuwe ritzege zorgen voor EF Education-Cannondale. Tien seconden later won Georgia Baker de sprint om de tweede plaats, voor Marianne Vos en Blanka Vas.

De groep met onder meer Realini, Lippert en Garcia kreeg bijna twee minuten aan de broek aan de streep in Zaragoza. Dat betekent een flinke streep door de rekening voor hun klassementsambities.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.