Kristoff boekt tweede seizoenszege in ouverture Abu Dhabi Tour
foto: LaPresse
woensdag 21 februari 2018 om 14:15

Kristoff boekt tweede seizoenszege in ouverture Abu Dhabi Tour

Alexander Kristoff heeft de openingsetappe in de Abu Dhabi Tour (WT) op zijn naam geschreven. De Europees kampioen van UAE Emirates zegevierde in de massasprint. Andrea Guardini (Bardiani-CSF) en Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) moesten genoegen nemen met de dichtste ereplaatsen. De Noor mag door zijn ritwinst ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Organisatie verliest na vijf kilometer ambassadeur Cavendish
De renners waren nog niet eens officieel in gang geschoten, of de eerste valpartij van de ronde was al een feit. Mark Cavendish kwam hard ten val in de neutrale zone, en zag zich na een vijftal kilometer genoodzaakt om er de brui aan te geven. Zonder de onfortuinlijke Brit – ambassadeur van de Abu Dhabi Tour – sneed het peloton de 189 kilometer lange etappe van en naar Madinat Zaya aan. 

Al vroeg in de rit formeerde zich een sterke kopgroep, bestaande uit Damiano Caruso (BMC), Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Nikolay Trusov (Gazprom-Rusvelo), Charles Planet (Novo Nordisk) en Vincenzo Albanese (Bardiani-CSF). De vluchters fietsten binnen geen tijd een voorgift van ruim vijf minuten bijeen.

Sprintersploegen houden kopgroep binnen schot 
Deze voorsprong bleek te gortig voor het peloton, dat onder aanvoering van de ploegen van André Greipel (Lotto Soudal), Elia Viviani (Quick-Step Floors) en Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) dichterbij wist te komen. Met nog zeventig kilometer te gaan was de achterstand geslonken tot twee minuten.

Vooraan was het Skujiņš die nog voor enige reuring zorgde door op goed vijftig kilometer van de finish voor de aanval te kiezen. De Let slaagde erin om als eerste voorbij te komen aan de tweede tussensprint van de dag, waarop hij zich weer liet afzakken.

Vluchters eraan voor de moeite, Kristoff pareert Ewan 
Met het ingaan van de finale spatte de kopgroep uiteen. Het was Caruso die zijn medevluchters ter plekke liet, maar ook de Italiaan bleek een vogel voor de kat. Hierop volgde een intrigerend gevecht tussen de verschillende sprinttreintjes. Het was LottoNL-Jumbo dat op 3 kilometer van de streep – in dienst van Danny van Poppel – wist over te nemen.

De Nederlandse formatie kon de koppositie echter niet lang vasthouden, waarop een warrige sprintvoorbereiding volgde. Het was uiteindelijk Ewan die als eerste zijn sprint lanceerde, maar de Australiër werd in extremis nog overvleugeld door latere winnaar Kristoff en Guardini. Het is voor de Noor zijn tweede seizoenszege, na winst in de slotrit van de Tour of Oman. Van Poppel werd op plek acht de beste landgenoot.

foto: LaPresse

[pcs-result id=”180635″]

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
21 februari 2018 14:18
TLJ verklootte het aan het einde. Danny rijdt nog een aardige sprint, maar moet van te ver beginnen. Kittel haalt 'ie nog wel in - die heeft duidelijk nog werk aan de winkel!
21 februari 2018 14:18
Mooi voor hem. Kittel nog niet in vorm!
21 februari 2018 14:19
Compacte sprint zeg. Wel een heel ander verhaal dan de recente sprints, niemand steekt er echt bovenuit en velen toch wat ingesloten. Treintje van Poppel met een ander plan morgen?
21 februari 2018 14:19
@LucasR
Het was sowieso een chaotische laatste paar kilometers zonder een team die er echt lijn in kon brengen. Denk wat dat betreft dat dit meer op een touretappe lijkt dan de sprints in Algarve waar er nog echt met een leadout gewerkt kon worden.
21 februari 2018 14:26
Kittel sprintte echt achteruit inderdaad. Opvallend.
21 februari 2018 14:30
@HIV: Ja je hebt gelijk - ik lette eigenlijk vooral op die zwartgele TLJ-mannen. :) Had wel het idee dat Katusha en Quickstep redelijk gegroepeerd bleven.
21 februari 2018 14:34
Kwam vooral door de wind op de kop dat er geen lijn in het peloton zat.
21 februari 2018 14:37
Kittel nog steeds niet goed? Enkele weken terug, meen in Dubai, was het eerst nog technisch maleur en wennen aan het treintje, maar was er ook een sprint waarin hij niet eens over zijn leadout wist te komen.
21 februari 2018 15:14
Van Poppel leek het wiel van Kittel te kiezen. Wrong bet
21 februari 2018 16:16
Sunweb nu enige ploeg zonder overwinning?
21 februari 2018 16:37
@assen
Triest hè?
21 februari 2018 18:50
Echte mannen zitten in de Omloop, met zijn carrure moest hij in Vlaanderen zitten. Als je de RvV ooit gewonnen hebt, zijn er geen excuses om de omloop over te slaan, tenzij hij voelt dat hem dat niet meer gaat lukken.
21 februari 2018 19:06
@assen
Tsja en het is al 21 februari
21 februari 2018 19:15
@maurits1972 @schipperaar
Deze week kan het al anders zijn - ze doen met een zeer sterk team mee in Abu Dhabi.
21 februari 2018 20:03
....en voor zo’n voorspelbare eindsprint moet er meer dan 189km worden gefietst....zaterdag begint het wielerseizoen
21 februari 2018 21:54
Het wielerseizoen is al een tijdje bezig hoor, maar blijkbaar is dat voor jou anders. Hou vol.
22 februari 2018 09:23
Zaterdag begint het! :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.