Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen
foto: Sirotti
zondag 5 april 2015 om 17:10

Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen

Alexander Kristoff heeft de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor van Katusha was na 264,2 kilometer in een sprintje te snel voor zijn medevluchter Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), die er zo net niet in slaagde om in de voetsporen van Adrie van der Poel (1986) te treden. Terpstra was vorige week in Gent-Wevelgem ook al als tweede geëindigd.

De Belg Greg Van Avermaet (BMC) finishte op zeven seconden en legde daarmee beslag op de derde podiumplaats. Lars Boom (Astana) eindigde als zesde, net achter Peter Sagan (Tinkoff-Saxo, vierde) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal, vijfde)

Groenewegen in de aanval
Voordat de wedstrijd openbrak, was het woord aan een groep vroege vluchters. Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin (AG2R La Mondiale), Ralf Matzka (Bora-Argon 18), Clément Venturini (Cofidis) en Matt Brammeier (MTN-Qhubeka) reden niet lang na het vertrek in Brugge weg samen met Dylan Groenewegen. De Nederlander van Roompot Oranje Peloton had vorig jaar zijn visitekaartje al afgegeven door de Ronde van Vlaanderen bij de beloften te winnen.

Waar veldrijder Venturini al vroeg moest afhaken, reden Lars Ytting Bak (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Androni Giocattoli) juist naar de kopgroep toe. Brammeier had toen de eerste prijs van de dag al op zak. De Ier won na 34 kilometer een tussensprint in Sint-Eloois-Winkel en verdiende daarmee zijn lichaamsgewicht in bier.

Aanrijdingen Sergent en Chavanel
De vluchters pakten een maximale voorsprong van meer dan zes minuten en zagen het peloton, waar de favorieten hun kruit lange tijd droog hielden, daarna stapje voor stapje dichterbij komen.

Sergent viel letterlijk weg uit de kopgroep toen hij hard in aanraking kwam met de neutrale wagen van Shimano. Ook Sébastien Chavanel werd het slachtoffer van een van de neutrale wagens, die achterop de ploegwagen van FDJ knalde, waardoor de Fransman werd geraakt. Chavanel moest net als Sergent de koers verlaten.

PIC528709436

Terpstra kiest hazenpad
Gaudin bleek vooraan over de beste benen te beschikken, maar net na de passage van de Paterberg (op 50 km van de finish) werd de Fransman als laatste overlevende van de kopgroep ingerekend. Lotto Soudal probeerde vervolgens André Greipel naar voren te schuiven als pion voor Jürgen Roelandts, maar de zeer attent koersende Duitser kreeg net als Alexey Lutsenko (Astana) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling) nauwelijks ruimte van het peloton.

Terpstra en Kristoff waren de eerste favorieten die hun kaarten echt op tafel durfden te leggen. De Nederlander en de Noor reden met nog 28 kilometer te gaan net na de klim van de Kruisberg samen weg uit de grote groep, waar LottoNL-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke inmiddels al geen deel meer van uitmaakte.

Kristoff maakt het af
In de wetenschap dat hij met de rappe Kristoff niet naar de streep moest rijden, probeerde Terpstra de Noor op de Oude Kwaremont tevergeefs van zich af te schudden. Ook op de Paterberg, de allerlaatste van negentien hindernissen, gaven de twee elkaar weinig toe. Achter het duo sloegen Van Avermaet en Sagan een kloof met de rest. Boom probeerde dat gat te dichten, maar slaagde daar niet in.

Toen het verschil met Van Avermaet en Sagan was opgelopen tot meer dan twintig seconden, durfde Terpstra een beetje te gaan pokeren en minder op kop te komen. In de laatste kilometer drong hij zijn medevluchter zelfs de kop op, maar Kristoff vertrouwde op zijn sprint en maakte het overtuigend af.

PIC528701744

flag-be Ronde van Vlaanderen 2015 (1.UWT)
Uitslag: Brugge – Oudenaarde (264,2 kilometer)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 6u26min38s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 7s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 17s
5. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 35s
6. flag-nl Lars Boom (Astana) op z.t.
7. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) op 48s
8. flag-be Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
10. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling) z.t.

Uitslag

RIDE Magazine
128 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
5 april 2015 17:10
Chapeau.
5 april 2015 17:10
Netjes gereden, gewoon te sterk.
1. Kristoff
2. Terpstra
3. van Avermaet
4. Sagan
5. Benoot
6. Boom
7. Degenkolb
8. Roelandts
off: Koers Update° was weer mooi om te verzorgen vandaag, ik zoek nog
5 april 2015 17:11
Verdiende zege na een wat mij betreft akelig saaie koers.
5 april 2015 17:11
Ik vind het gewoon eng. Zo goed, die Kristoff. Man toch.

En dat te bedenken dat hij op straat werdt gezet door BMC.
5 april 2015 17:11
Gewoon de sterkste
5 april 2015 17:11
Mooie winnaar, Terpstra goed, maar kon hem er bergop niet afrijden en Stybar zat er te ver achter om eerder te stoppen met kopwerk.

Edit: Benoot sterk zeg, de nieuwe Belgische hoop ?!
5 april 2015 17:11
Vanmarcke pech...? Ik weet het niet..

De sterkste heeft gewonnen? Misschien... Thomas was iniedergeval niet de sterkste.
Terpstra was vooral slim, Stybar kon volgen maar meer niet.

Amusementscore: 7,5/10
5 april 2015 17:12
Ah, Van Avermaet was de sterkste in de koers ;)

Mooie zege van Kristoff, niet gestolen. Goed van Terpstra, er uitgehaald wat hij kon.
5 april 2015 17:12
Saaie koers!

Jammer van Sep. Maakt niet uit als het z'n eigen schuld is dat hij in de 2de groep zat, hij had gewoon géén ondersteuning tot nauwelijks.
Als renner zou ik woedend zijn.
5 april 2015 17:13
Schitterende finale! Terpstra zat er dicht bij, de beste Nederlandse renner van dit moment met heel veel voorsprong. Dit is wel wat anders dan al die zogenaamde ronde rennertjes.
5 april 2015 17:13
Wat een beest die Kristoff, niks aan te doen voor terpstra. Boom is klaar voor volgende zondag
5 april 2015 17:13
Jaja de twee topfavorieten volgens mij haha, jammer dat Terpstra niet gewonnen heeft maar Kristoff was zo ongelofelijk sterk. Van Avermaet 3e ook goed. Lars Boom ook heel sterk gereden, klasse. TLJ wordt opgeheven hahaha?
5 april 2015 17:13
niks aan te doen kristoff gewoon de sterkste van allemaal
5 april 2015 17:14
Prachtig gereden en zeer verdiend gewonnen. Terpstra maakte geen enkele kans in de sprint.
Ben benieuwd naar het verhaal van Vanmarcke. Bijna iedereen gaat er maar vanuit dat hij pech heeft gehad. Maar hij zat constant slecht ggepositioneerd, dus ik denk dat het toch echt aan hemzelf ligt.
5 april 2015 17:14
Lars Boom verwacht ik sowieso volgende week!
5 april 2015 17:14
Het leuke vind ik dat Boom er ook weer bij is
5 april 2015 17:14
Een RVV als MSR: alleen in het laatste uur een aardig kijkspel.
5 april 2015 17:15
De nieuwe Thor is definitief opgestaan, wauw wauw wauw.
5 april 2015 17:15
LottoNL-Jumbo, altijd de laagste prijs garantie.

Jammer dat terpstra niks meer probeerde, want als je wacht tot de laatste 100m hoef je de sprint niet eens meer aan te gaan. Boom verraste mij nog dat hij 6 de werd.
5 april 2015 17:15
Ik sluit me aan bij de woorden van zacht. Had toch veel meer verwacht van deze wedstrijd maar er werd toch vrij laf gekoerst (buiten een aantal mensen om). Vond het opvallend dat Lars Boom zo goed mee kon, normaal ligt de Ronde hem niet zo heel goed. En ik ben erg benieuwd waar Vanmarcke mee kampte want die heeft toch een onzichtbare koers gereden.
5 april 2015 17:15
Schandalig hoe die neutrale wagens tekeer gingen. Die ongelukken overschaduwden deze koers nogal. Goed gereden van Terpstra maar Kristoff is deze week onverslaanbaar.

De zwanenzang van Van Marcke had eigenlijk wel iets moois
5 april 2015 17:15
1. Man man man, helemaal niets aan te doen! Terpstra kon volgens mij niet echt anders, Kristoff leek op de Patersberg ook gewoon de beste.

2. Boom was ook ongelooflijk sterk, die rijdt lek en ipv aan te sluiten knalt ie zo naar Benoot toe.

3. En die Benoot, wow! Wat een kanon gaat dat worden!

4. Afwachten voordat we te harde conclusies trekken, maar Vanmarcke heeft vreselijk gefaald vandaag.

5. Voor Nederland ziet het er geweldig uit kijkend naar Roubaix. Met Boom en en Terpstra in supervorm kan ik niet wachten.

6. Qua amusement was het weer heel erg lang wachten trouwens.. Eigenlijk tot na de Koppenberg.
5 april 2015 17:15
Nummer 1&2 echt met een leeuwenhart gekoerst. De aanval wordt beloond :) En Benoot, werd daar van tevoren niet over gezegd dat dit te zwaar zou zijn?
5 april 2015 17:16
@Purito

Niet jouw gedroomde winnaar vandaag, maar laten we in elk geval vaststellen dat een aantal sprinters (Kristoff en Greipel) vandaag in elk geval niet de kantjes eraf gelopen hebben en makkelijk roem vergaarden. Verder vandaag toch een beetje moeizaam op gang gekomen koers. Ik heb wel vroeger ingezette finales gezien.
5 april 2015 17:16
@LL, waar was Pozatto die 'zo ontzettend sterk' was vandaag? :p
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.