Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen
foto: Sirotti
zondag 5 april 2015 om 17:10

Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen

Alexander Kristoff heeft de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor van Katusha was na 264,2 kilometer in een sprintje te snel voor zijn medevluchter Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), die er zo net niet in slaagde om in de voetsporen van Adrie van der Poel (1986) te treden. Terpstra was vorige week in Gent-Wevelgem ook al als tweede geëindigd.

De Belg Greg Van Avermaet (BMC) finishte op zeven seconden en legde daarmee beslag op de derde podiumplaats. Lars Boom (Astana) eindigde als zesde, net achter Peter Sagan (Tinkoff-Saxo, vierde) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal, vijfde)

Groenewegen in de aanval
Voordat de wedstrijd openbrak, was het woord aan een groep vroege vluchters. Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin (AG2R La Mondiale), Ralf Matzka (Bora-Argon 18), Clément Venturini (Cofidis) en Matt Brammeier (MTN-Qhubeka) reden niet lang na het vertrek in Brugge weg samen met Dylan Groenewegen. De Nederlander van Roompot Oranje Peloton had vorig jaar zijn visitekaartje al afgegeven door de Ronde van Vlaanderen bij de beloften te winnen.

Waar veldrijder Venturini al vroeg moest afhaken, reden Lars Ytting Bak (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Androni Giocattoli) juist naar de kopgroep toe. Brammeier had toen de eerste prijs van de dag al op zak. De Ier won na 34 kilometer een tussensprint in Sint-Eloois-Winkel en verdiende daarmee zijn lichaamsgewicht in bier.

Aanrijdingen Sergent en Chavanel
De vluchters pakten een maximale voorsprong van meer dan zes minuten en zagen het peloton, waar de favorieten hun kruit lange tijd droog hielden, daarna stapje voor stapje dichterbij komen.

Sergent viel letterlijk weg uit de kopgroep toen hij hard in aanraking kwam met de neutrale wagen van Shimano. Ook Sébastien Chavanel werd het slachtoffer van een van de neutrale wagens, die achterop de ploegwagen van FDJ knalde, waardoor de Fransman werd geraakt. Chavanel moest net als Sergent de koers verlaten.

PIC528709436

Terpstra kiest hazenpad
Gaudin bleek vooraan over de beste benen te beschikken, maar net na de passage van de Paterberg (op 50 km van de finish) werd de Fransman als laatste overlevende van de kopgroep ingerekend. Lotto Soudal probeerde vervolgens André Greipel naar voren te schuiven als pion voor Jürgen Roelandts, maar de zeer attent koersende Duitser kreeg net als Alexey Lutsenko (Astana) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling) nauwelijks ruimte van het peloton.

Terpstra en Kristoff waren de eerste favorieten die hun kaarten echt op tafel durfden te leggen. De Nederlander en de Noor reden met nog 28 kilometer te gaan net na de klim van de Kruisberg samen weg uit de grote groep, waar LottoNL-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke inmiddels al geen deel meer van uitmaakte.

Kristoff maakt het af
In de wetenschap dat hij met de rappe Kristoff niet naar de streep moest rijden, probeerde Terpstra de Noor op de Oude Kwaremont tevergeefs van zich af te schudden. Ook op de Paterberg, de allerlaatste van negentien hindernissen, gaven de twee elkaar weinig toe. Achter het duo sloegen Van Avermaet en Sagan een kloof met de rest. Boom probeerde dat gat te dichten, maar slaagde daar niet in.

Toen het verschil met Van Avermaet en Sagan was opgelopen tot meer dan twintig seconden, durfde Terpstra een beetje te gaan pokeren en minder op kop te komen. In de laatste kilometer drong hij zijn medevluchter zelfs de kop op, maar Kristoff vertrouwde op zijn sprint en maakte het overtuigend af.

PIC528701744

flag-be Ronde van Vlaanderen 2015 (1.UWT)
Uitslag: Brugge – Oudenaarde (264,2 kilometer)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 6u26min38s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 7s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 17s
5. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 35s
6. flag-nl Lars Boom (Astana) op z.t.
7. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) op 48s
8. flag-be Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
10. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling) z.t.

Uitslag

RIDE Magazine
128 Reacties
Sorteer op:
5 april 2015 17:39
@Purito
Dat is wel heel veel eer niet? Volgens mij vond je hem 'echt heel erg sterk', maar dat viel toch ook wel weer mee gezien het feit dat hij in geen enkel groepje dat weg kon komen vertegenwoordigd was en op de Paterberg één van de minsten was... Dan heb ik het nog niet eens over de treurigheid van het zelf opeisen van eer, ook al zou het wel terecht zijn...
5 april 2015 17:40
Wat een heerlijke koers. Eerst genieten van de hele sfeer en toen die finale..
5 april 2015 17:40
Vremd dat niemand reageert als Kristoff meegaat met Terpstra. BMC had daar attenter moeten zijn, geldt ook voor Astana en Sagan.
Daarna wint de sterkste, Niki haalt maximale resultaat.
Verder saaie koers, dankzij het mooie weer en het wattage-rijden van Sky.
Alweer geen klassieker voor Sky en Sagan.
5 april 2015 17:41
Vanmarcke was gewoon te slecht op de Taaienberg. Ok, ik ben altijd van het TLJ verdedigen, maar dit duidt voor mij toch echt op hele slechte begeleiding. Hij rijdt zich in elke wedstrijd leeg, en waar het moet is ie niet goed genoeg. Waar andere renners beter worden (Terpstra, Boom, Sagan etc) wordt hij al minder, of blijft iig op hetzelfde niveau. Spijtig, want dat zal volgende week dan toch ook niet eens beter zijn?
5 april 2015 17:42
Laatste uur toch wel mooie koers hoor. SKY die denkt te controleren maar in feite de koers blokkeert en vervolgens nergens meer is, beetje afbraakrace zo. Hulde aan Kristoff, geweldige Terpstra, en Boom verrast me!

Ondanks chauvinisme en dus gauw geneigd om TLJ te supporteren, vind ik het eigenlijk wel leuk dat de top van de huidige generatie in veel verschillende ploegen rijdt. Iets van hee die blauwe is ook 'n 'ollander....
5 april 2015 17:44
Het begint er steeds somberder uit te zien voor LJ. Die eerste overwinning, waar dan ook, raakt helemaal uit zicht. Bah...
5 april 2015 17:47
Saaie koers met een mooie ontknoping.
Terpstra fantastische gereden, Boom ook, maar kwam wel terug achter de auto........!
Degenkolb wordt ieder jaar sterker, had veel ondersteuning van ploeggenoten.
TLJ is er eigenlijk niet aan te pas gekomen, benieuwd volgende week!
5 april 2015 17:47
@krypton
Quote:
Dat is wel heel veel eer niet? Volgens mij vond je hem 'echt heel erg sterk'


Ik zei dat ook op het moment dat het ook daadwerkelijk zo was.

Quote:
gezien het feit dat hij in geen enkel groepje dat weg kon komen vertegenwoordigd was


Dat is vaak ook een kwestie van gokken.

Quote:
en op de Paterberg één van de minsten was


Uiteindelijk waren er 13 man duidelijk beter dan de rest. Daarvan was Pozzato een van de mindere renners op het eind. Met de ziekte van de afgelopen week, is dat gewoon een prima prestatie. En laat wel degelijk zien dat hij beter is dan de voorbije jaren.

Quote:
Dan heb ik het nog niet eens over de treurigheid van het zelf opeisen van eer, ook al zou het wel terecht zijn


Als hij gewoon goed voor de dag komt vandaag, dan is het inderdaad gegrond om te zeggen dat ik heb goed heb gezien.
5 april 2015 17:47

Kristoff een prachtige, sympathieke winnaar.
Toch een hele leuke finale na een vrij afwachtende wedstrijd, maar het kan niet altijd feest zijn.
Opmerkelijk dat Terpstra doorreed met Kristoff, misschien zelfs een beetje dom. Terpstra heeft toch een te groot risico genomen als je het mij vraagt.
De laatste keer Paterberg was prachtig met Van Avermaet die ik enorm had gegund en ook Sagan die met een behoorlijke aanval naar Greg reed. De laatste keer Paterberg was echt oorlog waar Stybar en Thomas toch moesten passen. Mooi om te zien.

Vanmarcke is een apart verhaal. Het ligt toch echt aan hem zelf. Jezelf goed plaatsen is een belangrijk onderdeel van het wielrennen, de ploegmaats kun je weinig verwijten als die gewoon niet sterk genoeg zijn.
5 april 2015 17:47
LottoJumbo zoals verwacht weer als pelotonvulling, zal het hele seizoen zo zijn. En Boom zoals zo vaak weer dom gereden. Toen Terpstra ging reed hij met zijn handen op het stuur naar boven en dan gaan zitten wachten tot anderen het gat dicht gaan rijden.
5 april 2015 17:48
Na omloop het Nieuwsblad had iedereen het over de grote afgang van Etixx. Boonen was over hoogtepunt, Stannard en Vanmarcke gingen domineren. Nu lijkt het dat deze twee gewoon veel te vroeg gepiekt hadden. Ik had Boonen echt graag bezig gezien vandaag en volgende week, lijkt me dat zijn vorm nog serieus zou gegroeid zijn. Terpstra trouwens weer sterk voorjaar. Helaas telt alleen de overwinning.
5 april 2015 17:52
is vanmarcke te vroeg in vorm geweest ?
verder heb ik TLJ heel weinig vooraan gezien en het lijkt net of het geen team is.....
5 april 2015 17:53
@ knaljaas

Eh, ik zou Stannard voor volgende week niet afschrijven.. Vlaanderen is nooit zijn wedstrijd geweest.

Wat betreft Sky trouwens (en omdat ik van Krypton verplicht de eer van het voorspellen zelf moet opeisen), dat die Rowe een top voorjaar zou gaan rijden zei ik al voor de E3 ;). Volgende week met Stannard en Wiggins erbij (die dan wel moet verbeteren) kunnen ze nog meer controleren.
5 april 2015 17:55
Purito wat ben jij een immens triest figuur sorry dat ik het zeg. Jij hebt in de koers zeker enkel gekeken naar pippo, je te verknokelen over je eigen wijsheid? Narcisme noemen ze zoiets en nee, dat wordt doorgaans niet gezien als een positieve eigenschap.

On topic: wat een fenomeen die Kristoff, pakt hem hier zoals Freire dat ook wel eens deed.
5 april 2015 17:57
Op Sporza trouwens even de herhaling van de Paterberg gezien. Man, die Sagan doet daar even een slalom door een paar man en knalt zo van de rest weg. Jammer dat die zich leeg reed samen met Van Avermaet, maar het lijkt me duidelijk dat die door vele zelfbenoemde "kenners" weer eens volledig onterecht was afgeschreven.
5 april 2015 18:00
@knaljaas
Vroeg in vorm zijn en vasthouden is geen onmogelijke opgaaf, van marcke miste gewoon de inhoud en macht om terug te komen, had helaas ook geen enkele "haas" meer.
5 april 2015 18:02
@mrkennedy85

Dat is een aanname die kant noch wal slaat. Purito mag toch best over pippo hebben. Dat betekend niet dat hij alleen maar daarmee bezig is. Eigenlijk ben jij het trieste figuur hier Door zo op Purito te reageren. Natuurlijk was zijn reactie niet echt slim, maar wat jij nu doet is echt belachelijk.
5 april 2015 18:04
Mooie overwinning van Kristoff, alhoewel ik Katusha de laatste weken wel "Buitenaards" goed vind ;)
5 april 2015 18:05
Wel veel heisa over een renner die niet eens Top 10 gereden heeft.
De quote 'zie je wel dat ik gelijk had' komt wel zeer kinderlijk over, ongeacht of die gegrond is of niet.
5 april 2015 18:09
Ik neem aan dat Purito er hetzelfde in staat als ik, maar het is ook wel een beetje een grapje hoor. Tuurlijk is het lekker om er niet helemaal naast te zitten, we waren tenslotte de enigen die het (tot vermoeiens aan toe ;)) al sinds San Luis over hem hadden, maar je moet het niet té serieus nemen allemaal zeg. Om iemand op basis daarvan dmv een zeer slecht geschreven stukje tekst als triest figuur weg zetten, vind ik dan weer triest.
5 april 2015 18:10
@MrKennedy85
Goede bijdrage zeg, inhoudelijk ook. Ik hoop dat we meer van dit soort leden krijgen in de toekomst.

@Silent Hill
Beter een in iemands ogen kinderlijke reactie geven, dan überhaupt geen substantiële bijdrage leveren aan de site.

Edit: Wat LyndaLid zegt. Wij zijn de twee voorzitters van de Nederlandse Pippo fanclub. Wij moeten die rol dan ook zo goed mogelijk vertolken. Dat twee gefrustreerde leden daar zo overheen vallen, kan ik weinig aan doen.
5 april 2015 18:10
@silent hill

Dat bedoel ik. Kristoff doet hier een sterk staaltje, Niki rijdt weer heel sterk. Maar nee laten we het over Pozzato hebben die zo weinig echt in beeld is geweest dat deze de discussie de enige reminder voor mij is geweest dat hij überhaupt rond reed.
5 april 2015 18:10
Vanmarcke zegt zelf dat hij gefaald heeft. Niet goed genoeg dus helaas..
5 april 2015 18:12
Quote:
Dat bedoel ik. Kristoff doet hier een sterk staaltje, Niki rijdt weer heel sterk. Maar nee laten we het over Pozzato hebben


Nee laten we het in plaats daarvan over de persoon achter de nickname Purito hebben. Ga weg joh.
5 april 2015 18:13
S. Chavanel schijnt ok te zijn, vanavond nog foto's van zijn been maken. Thomas meldt niet de benen van vorige week te hebben gehad.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.