Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen
foto: Sirotti
zondag 5 april 2015 om 17:10

Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen

Alexander Kristoff heeft de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor van Katusha was na 264,2 kilometer in een sprintje te snel voor zijn medevluchter Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), die er zo net niet in slaagde om in de voetsporen van Adrie van der Poel (1986) te treden. Terpstra was vorige week in Gent-Wevelgem ook al als tweede geëindigd.

De Belg Greg Van Avermaet (BMC) finishte op zeven seconden en legde daarmee beslag op de derde podiumplaats. Lars Boom (Astana) eindigde als zesde, net achter Peter Sagan (Tinkoff-Saxo, vierde) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal, vijfde)

Groenewegen in de aanval
Voordat de wedstrijd openbrak, was het woord aan een groep vroege vluchters. Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin (AG2R La Mondiale), Ralf Matzka (Bora-Argon 18), Clément Venturini (Cofidis) en Matt Brammeier (MTN-Qhubeka) reden niet lang na het vertrek in Brugge weg samen met Dylan Groenewegen. De Nederlander van Roompot Oranje Peloton had vorig jaar zijn visitekaartje al afgegeven door de Ronde van Vlaanderen bij de beloften te winnen.

Waar veldrijder Venturini al vroeg moest afhaken, reden Lars Ytting Bak (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Androni Giocattoli) juist naar de kopgroep toe. Brammeier had toen de eerste prijs van de dag al op zak. De Ier won na 34 kilometer een tussensprint in Sint-Eloois-Winkel en verdiende daarmee zijn lichaamsgewicht in bier.

Aanrijdingen Sergent en Chavanel
De vluchters pakten een maximale voorsprong van meer dan zes minuten en zagen het peloton, waar de favorieten hun kruit lange tijd droog hielden, daarna stapje voor stapje dichterbij komen.

Sergent viel letterlijk weg uit de kopgroep toen hij hard in aanraking kwam met de neutrale wagen van Shimano. Ook Sébastien Chavanel werd het slachtoffer van een van de neutrale wagens, die achterop de ploegwagen van FDJ knalde, waardoor de Fransman werd geraakt. Chavanel moest net als Sergent de koers verlaten.

PIC528709436

Terpstra kiest hazenpad
Gaudin bleek vooraan over de beste benen te beschikken, maar net na de passage van de Paterberg (op 50 km van de finish) werd de Fransman als laatste overlevende van de kopgroep ingerekend. Lotto Soudal probeerde vervolgens André Greipel naar voren te schuiven als pion voor Jürgen Roelandts, maar de zeer attent koersende Duitser kreeg net als Alexey Lutsenko (Astana) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling) nauwelijks ruimte van het peloton.

Terpstra en Kristoff waren de eerste favorieten die hun kaarten echt op tafel durfden te leggen. De Nederlander en de Noor reden met nog 28 kilometer te gaan net na de klim van de Kruisberg samen weg uit de grote groep, waar LottoNL-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke inmiddels al geen deel meer van uitmaakte.

Kristoff maakt het af
In de wetenschap dat hij met de rappe Kristoff niet naar de streep moest rijden, probeerde Terpstra de Noor op de Oude Kwaremont tevergeefs van zich af te schudden. Ook op de Paterberg, de allerlaatste van negentien hindernissen, gaven de twee elkaar weinig toe. Achter het duo sloegen Van Avermaet en Sagan een kloof met de rest. Boom probeerde dat gat te dichten, maar slaagde daar niet in.

Toen het verschil met Van Avermaet en Sagan was opgelopen tot meer dan twintig seconden, durfde Terpstra een beetje te gaan pokeren en minder op kop te komen. In de laatste kilometer drong hij zijn medevluchter zelfs de kop op, maar Kristoff vertrouwde op zijn sprint en maakte het overtuigend af.

PIC528701744

flag-be Ronde van Vlaanderen 2015 (1.UWT)
Uitslag: Brugge – Oudenaarde (264,2 kilometer)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 6u26min38s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 7s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 17s
5. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 35s
6. flag-nl Lars Boom (Astana) op z.t.
7. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) op 48s
8. flag-be Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
10. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling) z.t.

Uitslag

RIDE Magazine
128 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
6 april 2015 08:09
Leek de hele tijd dat Sagan zat in te houden.. Maar met Van Avermaet was hij kapot, Indrukwekkend hoe Sagan wegreed op de Paterberg
6 april 2015 08:49
Een mooie finale na een saai koersverloop. Pet af voor Terpstra die er toch maar weer staat en alleen de pech had dat hij Kristoff in zijn wiel mee kreeg. Terpstra rijdt een fantastisch voorseizoen, alleen een overwinning ontbreekt nog. Misschien nog één keer uithalen komende zondag?
TLJ was weer eens niet te zien vandaag. het wordt bijna een blamage. De dappere Groenewegen gaf Roompot tenminste nog enige naamsbekendheid vandaag, waarschijnlijk zaten de geel-zwarten alleen maar de billen van Vanmarcke te aaien toen er meegesprongen moest worden. Vanmarcke was eerlijk toen hij zei dat hij niet kon volgen, maar in de finale zat hij natuurlijk wel weer helemaal alleen. Op zijn schouders werd een enorme druk gelegd door de ploegleiding; zijn reactie achteraf sprak boekdelen: "ik heb gefaald". Nou, nou Sep. Je kwam te kort op het beslissende moment, maar gefaald heb je niet echt voor mij. Je ploeg en je ploegleiding vooral hebben meer gefaald dan jij !
Gisterenochtend om 07:15 uur vertrokken en om 21:15 uur weer thuis.
De gehele dag geen enkel saai moment tijdens de RVV meegemaakt.
Volgend jaar de 100ste. Kijk er nu al naar uit.

De Koers is van ons, en een Proximus klapstoeltje zit best aangenaam.
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.