Kristoff spurt naar winst in Deutschland Tour, hoofdrol voor Evenepoel
foto: Cor Vos
vrijdag 30 augustus 2019 om 16:26

Kristoff spurt naar winst in Deutschland Tour, hoofdrol voor Evenepoel

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe van de Deutschland Tour op zijn naam geschreven. In Göttingen klopte hij Sonny Colbrelli in de sprint met een flink uitgedund peloton. Yves Lampaert eindigde op de derde plaats. Kristoff neemt tevens de leiderstrui over van Pascal Ackermann.

Vandaag kreeg het peloton de langste rit van deze Deutschland Tour voor de wielen geschoven. In de eerste kilometers regende het meteen aanvallen, waarbij in eerste instantie 25 renners vooruit reden. Na twintig kilometer klonterde alles evenwel weer samen. In de tussentijd was drievoudig etappewinnaar in de Tour de France Caleb Ewan al achterop geraakt. De Australiër was niet fit en zou de etappe niet uitrijden.

Na 25 kilometer reed nog eens een omvangrijke groep weg met een interessante samenstelling. In deze vlucht waren onder meer winnaar van de openingsrit Pascal Ackermann, Julian Alaphilippe, Emanuel Buchmann, Simon Geschke, Vincenzo Nibali en Jasper Stuyven betrokken. Katusha-Alpecin en Dimension Data probeerden uit alle macht het gat te dichten, maar zij konden niet voorkomen dat de sterke groep vijftig seconden wegreed.

Evenepoel ontbindt zijn duivels
Toch zou de groep niet wegblijven en na tachtig kilometer was het peloton weer compleet. Enige tijd later ontbond Europees kampioen tijdrijden Remco Evenepoel dan zijn duivels. Hoewel er nog 106 kilometer te rijden was tot aan de finish in Göttingen, sloeg de jonge Belg een gaatje dat hij steeds verder uitdiepte. Julien Bernard, Diego Ulissi en Riccardo Zoidl probeerden nog over te steken, maar de vogel was gevlogen.

foto: Cor Vos

In zijn eentje reed Evenepoel vervolgens drie minuten voorsprong bij elkaar. Het peloton zag het gevaar, want de neoprof heeft ook bijvoorbeeld in de Clásica San Sebastián laten zien dat hij niet vies is van een solo. Zelfs oud-Tourwinnaars Geraint Thomas en Vincenzo Nibali bemoeiden zich met de achtervolging, die maar mondjesmaat tot stand kwam. Hoewel Evenepoel aanvankelijk zelfs wat uitliep, begon het tijdsverschil dan toch terug te lopen in de laatste veertig kilometer.

Liefst 97 kilometer voerde Evenepoel deze tweede etappe aan, totdat een uitgedund peloton hem weer opslokte. Terwijl de Belg werd ingerekend, zetten Marc Hirschi en Alexey Lutsenko juist aan en pakten meteen een kleine voorsprong. Maar ook zij zouden niet wegblijven. Uiteindelijk zou de afgeslankte groep sprinten om de winst. Sonny Colbrelli zette de sprint in, maar Alexander Kristoff wachtte geduldig zijn kans af om vervolgens naar de zege te snellen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.