Kristoff troeft Cavendish af in Tour of Qatar
foto: QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
dinsdag 9 februari 2016 om 12:56

Kristoff troeft Cavendish af in Tour of Qatar

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe in de Tour of Qatar gewonnen. De renner van Katusha was in een massasprint Mark Cavendish, gisteren winnaar van de openingsetappe, te snel af. De Belg Roy Jans snelde in de door een grote valpartij ontsierde sprint naar een knappe derde plaats. André Looij (Roompot Oranje Peloton) was de beste Nederlander op plaats acht. Mark Cavendish behoudt de gouden leiderstrui.

Westra en Van Goethem in de aanval
Nederland is hofleverancier in de Tour of Qatar en dat was bij de eerste vlucht van de dag goed te merken. Met Lieuwe Westra en Brian van Goethem bestond de helft van de kopgroep uit Nederlandse renners. Zij kregen het gezelschap van de Belg Preben van Hecke en de Litouwer Gediminas Bagdonas.

De maximale voorsprong van de vier bedroeg twee minuten, maar mede door de stevige tegenwind in de openingsfase hielden ze niet lang stand. Op het moment dat ze werden ingerekend, was het peloton in vier stukken uiteen gevallen. Kristoff zat in het eerste deel, net als onder anderen Moreno Hofland en Greg van Avermaet.

Cavendish dicht kloofje, maar wordt geklopt in sprint
Mark Cavendish was in de tweede groep verzeild geraakt en kreeg even bijna een minuut aan zijn broek. Op het circuit dat in oktober het decor zal vormen van het WK op de weg kwamen de twee voorste groepen echter weer samen. Van Hecke probeerde daarna opnieuw weg te komen en kreeg Gatis Smukulis met zich mee. Zij konden een massasprint, waarin Kristoff zich net wat sterker toonde dan Cavendish, echter niet voorkomen.

De laatste kilometer werd ontregeld door een grote val. Daarbij waren onder anderen Giant Alpecin-renners Søren Kragh Andersen en Zico Waeytens, Bora Argon18-sprinter Sam Bennett en Barry Markus (Roompot Oranje Peloton) betrokken.

flag-qa Tour of Qatar 2016 (2.HC)
Uitslag etappe 2: Qatar University (Doha) – Qatar University (Doha) (135 km)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 3u11m26s
2. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) allen z.t.
3. flag-be Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert)
4. flag-be Greg van Avermaet (BMC)
5. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
6. flag-it Andrea Palini (Skydive Dubai)
7. flag-it Sacha Modolo (Lampre-Merida)
8. flag-nl André Looij (Roompot Oranje Peloton)
9. flag-pl Tomasz Kiendys (CCC Sprandi Polkowice)
10. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha)
Volledige uitslag

Klassement na etappe 2:
1. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) in 6u39m51s
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 5s
3. flag-it Sacha Modolo (Lampre-Merida) op 14s
4. flag-it Andrea Guardini (Astana) op 17s
5. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) op 18s
6. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha) z.t.
7. flag-be Greg van Avermaet (BMC) op 20s
8. flag-fr Arnaud Gerard (Fortuneo-Vital Concept) op 21s
9. flag-no Sven Erik Bystrøm (Katusha) z.t
10. flag-it Manuel Quinziato (BMC) z.t
Volledige stand

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
9 februari 2016 12:57
1. Alexander Kristoff
2. Mark Cavendish
3. Roy Jans
4. Greg van Avermaet
5. EB Hagen
6. Andrea Palini
7. Sacha Modolo
8. André Looij
9. Thomas Klendys
10. Vlacheslav Kuznetsov
9 februari 2016 12:57
Of was het toch Cavendish?
9 februari 2016 12:58
Brown zal die val wel weer veroorzaakt hebben
"Brown is een pure massasprinter en staat wel bekend als een brokkenpiloot binnen het peloton. De Australiër veroorzaakte al menig valpartijen in de finale van een wedstrijd en is dan ook niet erg geliefd bij zijn collega's." stuk uit wikipedia
9 februari 2016 12:58
Vooral indrukwekkend hoe Kristoff Cav nog kon opvangen toen hij er langs wilde.
9 februari 2016 12:59
Wat een knullige fout van de organisatie. Hoe is het toch mogelijk dat zo kort voor de finish nog de mogelijkheid bestaat om een vluchtheuvel/middenberm aan weerszijden te passeren. Dat zal bij het WK toch echt anders moeten.
9 februari 2016 13:01
@Tuubke ja precies dat......valpartij had voorkomen kunnen worden, als die mogelijkheid was afgezet.
9 februari 2016 13:02
Cavendish gaat met het jaar achteruit. Vorig jaar zou hij Kristoff nog vlotjes geremonteerd hebben. Voor een keer zet z'n team hem eens perfect af, beter kon hij eigenlijk niet zitten en dan nog maakt hij het niet af. En dat dan tegen een renner die in een vlakke sprint bijna altijd verslagen zal worden door Greipel, een goede Kittel, Viviani, wellicht ook Gaviria... Cav zit met een probleem. Misschien heeft Etixx hem net op tijd laten vertrekken.
9 februari 2016 13:17
Ik miste vandaag dus wel een geel/zwart/wit treintje vooraan...
9 februari 2016 13:17
@chavanelfan

En dat zeg je nadat hij gisteren wint, en vandaag door zowat de sterkste man van vorig jaar wordt geklopt... hahaha...
9 februari 2016 13:19
Begrijp gewoon niet waarom het niet was afgezet aan de kant van de vluchtheuvel, weg was breed genoeg. Dit soort gevaarlijke situaties kunnen makkelijk worden voorkomen, echt schandalig.
9 februari 2016 13:28
Palini of Modolo veroorzaakte de valpartij, maakte een rare beweging waarna de rest achter hem tegen de grond kwakte. Stuurfout veroorzaakt door iets (middenberm?)
9 februari 2016 13:31
@vinnievidefietsen

Misschien in het vervolg kijken met je ogen open? Ik heb ze namelijk wel gezien.
9 februari 2016 13:36
@ArryLeet

Het is toch grappig hoe opportunisme werkt. Gisteren werd Kristoff al afgeschreven en te dik bevonden en Cavendish als beste sprinter na Kittel gezien, vandaag wordt Cavendish alweer afgeschreven.
9 februari 2016 13:36
Mss is het belangrijker om in het verslag te vermelden dat een Guardini eveneens bij de gevallen renners was dan pakweg Barry Markus en Zico Waeytens. :p
9 februari 2016 13:37
@ Arry1337, zo lachwekkend vind ik het allemaal niet hoor, Kristoff leek me gisteren zeker niet op zijn niveau van vorig jaar, Cavendish zat perfect geplaatst maar raakte er niet over. Bovendien was niet Kristoff, maar Greipel de sterkste vorig jaar
9 februari 2016 13:38
non-believer: ik maak gelijk een afspraak met Pearl voor een nieuwe bril, bedankt voor de tip!!
Maar met zien bedoel ik eigenlijk: in BEELD sprinten voor een top 10 plek , maar kon helaas niet zien wat er nu mis ging in de gele trein, misschien dat jij het mij kan zeggen? Ik zie zo slecht namelijk, dank!
9 februari 2016 13:42
Ze zaten verkeerd bij de valpartij.. Vandaar geen top 10
9 februari 2016 13:50
@vinnievidefietsen : valpartij rond plek 8 van het peloton, van Asbroek en Hofland moesten uitwijken en lieten de sprint verder lopen. Was toch vrij duidelijk in beeld. (helmen vallen goed op)
9 februari 2016 13:55
@vinnievidefietsen

Misschien in het vervolg dan toch maar gewoon hetgeen posten wat je bedoeld, wel zo handig...
Wielrennen en vooral sprinten is geen exacte wetenschap, er kan van alles misgaan/foutlopen.
9 februari 2016 13:58
@non-believer: je hebt gelijk, ik schakelde gewoon te laat in en zag dat dus niet gebeuren. My bad :). Jammer, morgen nieuwe ronden, nieuwe kansen voor Van Emden.
9 februari 2016 14:07
Wk parcours....

Om te janken!
9 februari 2016 14:10
Qua WK parkoers vond ik het wel prima, alleen nog wat doen aan die laatste vluchtheuvel/exacte finishlocatie. Maar de wegen waren breed, verder niet te veel obstakels. Prima WK om de sprinters weer eens een kans te geven.
9 februari 2016 14:13
Het heeft bij Markus in vergelijking met de andere slachtoffers van de valpartij behoorlijk lang geduurd voor hij voorbij de finish was. Hopelijk is de schade te overzien.
9 februari 2016 14:39
@Arry1337
Gisteren maakte hij het inderdaad mooi af. Hij zal hier en daar ook nog wel eens een ritje winnen, maar in de grotere wedstrijden gaat hij tekortschieten. Als Greipel en Kittel op niveau zijn en steeds kunnen meesprinten, gaat hij volgens mij geen Tourritten meer winnen. Dat idee baseer ik niet op het feit dat hij vandaag nipt geklopt wordt. De voorbije seizoenen is het vaak misgelopen. Dat hij geklopt wordt door de beste renner van het voorjaar vind ik trouwens geen reden voor zijn verlies. Kristoff is geen pure rassprinter zoals ook Sagan, Degenkolb en Boonen dat niet zijn. In een sprint als deze zou Cav die mannen altijd moeten verslaan. In Milaan-San Remo bijvoorbeeld is dat een ander verhaal.
9 februari 2016 15:14
@chavanelfan
Ik denk dat je gelijk hebt over het verschil tussen Kristoff en Cav als ware het niet dezelfde soort sprinters zijn (Cav is inderdaad meer een soort rassprinter), maar Kristoff is toch zeker ook een sprinter. Misschien meer een machtsprinter, maar toch nog altijd een sprinter. Daarnaast vergeet je wel heel gemakkelijk dat vorm iets is dat veranderd over het seizoen, en we nu in de eerste voorbereidingsrondjes zitten. Met het noemen van Kristoff als (let op) één van de beste van vorig jaar, niet per sé de beste, bedoel ik te zeggen dat het niet een André Looij of een Roy Jans is die hem hier klopt. De toekomst zal moeten uitwijzen of je gelijk hebt, maar ik heb persoonlijk niet zoveel met dat gespeculeer wat dan als een toekomstig feit wordt gemeld.

@Miguelon Iets beter lezen, ik zeg niet dat Kristoff de beste was. En hierboven leg ik ook beter uit wat je daar verkeerd hebt begrepen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.