Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel
Foto: Sirotti
dinsdag 29 maart 2016 om 16:50

Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel

Alexander Kristoff (Katusha) heeft de openingsetappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. Hij reed met Alexey Lutsenko en Lieuwe Westra naar de streep en versloeg het Astana-duo in de sprint. Westra was voornamelijk gefocust op het klassement, maar kreeg tot zichtbare ergernis van hemzelf weinig hulp van zijn ploegmaat.

Voorafgaand aan de officiële start werd eerst een minuut stilte gehouden voor Daan Myngheer (22) en Antoine Demoitié (25). Daarna volgde vanaf themapark Plopsaland een neutralisatiezone van zestien kilometer, waar Patrick Bevin (Cannondale) en Yoann Offredo (FDJ) ten val kwamen. Het tweetal verliet vervolgens de wedstrijd.

Waaiervorming
De wind blies fel vandaag en dat zorgde direct vanaf de start voor waaiervorming. Een beperkte groep kwam vervolgens aan bij de eerste tussensprint van de dag en daar liet Tony Martin meteen zijn klassementsambities blijken. De Duitser van Etixx-Quick-Step werd tweede en pakte zodoende twee bonificatieseconden. Danny van Poppel (Sky) won het sprintje, de laatste seconde was voor Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE).

Bij de tweede tussenspurt sprokkelden Van Poppel (drie) en Durbridge (twee) opnieuw bonificatieseconden. Op dat moment zaten zij in een sterke kopgroep van zestien man die in het tweede uur werd gevormd. Het duo had daar gezelschap van Alexander Kristoff, Michael Mørkøv (Katusha), Rick Zabel, Taylor Phinney, Loïc Vliegen, Tom Bohli (BMC), Christian Knees, Luke Rowe (Sky), Alexey Lutsenko, Lieuwe Westra (Astana), Mads Pedersen (Stölting), Maxime Farazijn (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) en Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo).

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Astana; Westra, Lieuwe; Muro Di Grammont;

Westra op de Muur van Geraardsbergen – Foto: Sirotti

De voorsprong van de leiders schommelde lang rond de minuut. Etixx-Quick-Step had de slag gemist en dus moesten zij achtervolgen om de klassementskansen van Martin overeind te houden, maar de Belgische formatie kwam amper dichterbij.

Ergernis bij sterke Westra
Vooraan plaatste Lieuwe Westra een aanval op dertig kilometer van de streep. Op de beklimming van Tenbosse konden alleen Rowe en Kristoff het tempo van de Fries volgen. Even later kwam ook zijn ploegmaat Lutsenko aansluiten. De vier leken samen naar de voet van de Muur van Geraardsbergen te rijden, maar de onfortuinlijke Rowe reed vlak daarvoor lek. De Sky-renner kon daarna niet meer terugkeren. De drie leiders kwamen samen over de top van De Muur. Daarachter nam Tony Martin zelf de kop in het peloton om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Vooraan deed Westra veel kopwerk om met het oog op het klassement een zo groot mogelijke voorsprong te hebben. De Fries werd al twee keer tweede in deze koers en is gebrand om ditmaal de eindzege te pakken. Zijn ploegmaat Lutsenko leek dat echter niet te begrijpen. De Kazach zat voornamelijk in het derde wiel en werkte ondanks vele gebaren van Westra amper mee.

Uiteindelijk plaatste Lutsenko op twee kilometer voor het einde een aanval, maar Kristoff pareerde relatief eenvoudig. Westra nam daarna niet meer de kop, waardoor de voorsprong zakte van ruim één minuut tot 29 seconden op Rowe en Pedersen, en 36 seconden op het peloton, waar Pim Ligthart (Lotto Soudal) de sprint won. Vooraan kwam Kristoff als eerste voor de streep. Westra eindigde als derde en greep daardoor ‘maar’ vier bonificatieseconden.

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Katusha; Kristoff, Alexander; Zottegem;

foto: Sirotti

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2016 16:51
Westra doet net geen goede zaken.
29 maart 2016 16:52
Jammer dat Westra geen ploeggenoot in de kopgroep mee had.......
29 maart 2016 16:52
Klungelen voor gevorderden.
29 maart 2016 16:52
Haha wat was dat dan. Een van de raardere finales dit jaar
29 maart 2016 16:52
Wat een koekenbakker die Lutsenko. Zal je zien dat Westra uiteindelijk tweede wordt op 2 seconden van Martin
29 maart 2016 16:52
Westra had inderdaad gewoon op kop moeten rijden de laatste KM, al is deze voorsprong voldoende. Maar toch, geen schijn van kans tegen die Noorse Beer.

Sterk wel, van Westra en Lutsenko! Kristoff verrast me toch een beetje..
29 maart 2016 16:52
Wat een ergerlijk gedrag van Lutsenko zeg. De rit was toch al verloren dus waarom zet hij zich niet gewoon op kop voor Westra? Wel een mooie rit gezien met een beresterke Westra.
29 maart 2016 16:52
Goede zaken? Dit was een schertsvertoning van Astana, ze hebben gereden zoals nieuwelingen die elkaar het daglicht in de ogen niet gunnen. 25 seconden kwijtgeraakt in 1 km, Lutsenko die de bonusseconden nog voor Westra wegkaapt. Een lachertje, die Kazakkenploeg. Ik zou zo graag een vlieg zijn, om nu eens in die ploegbus te gaan zien.
29 maart 2016 16:52
Zelden 2 renners van dezelfde ploeg zo'n domme finale zien rijden als Lutsenko en Westra. En een dikke 20 seconden laten liggen en geen etappewinst.
29 maart 2016 16:52
Ik denk niet dat ik ooit een dommere tactiek dan dit heb gezien in het wielrennen. Waar was Astana in godsnaam mee bezig? Kunnen ze zoveel tijd pakken voor het eindklassement, laten verspelen ze al die tijd in de laatste twee kilometer.
En dan in de sprint uit het wiel gereden worden door Kristoff, echt heerlijk!
29 maart 2016 16:52
Whahahaha, echt comedy centraal, wat ze daar bij Astana deden.

Ten eerste is die Lutsenko echt een egoïstische pippo. En ten tweede had Westra zich niet zo moeten laten provoceren. Rij de laatste kilometers gewoon op kop, en laat die Kazach en Noor hun eigen soep gaar koken. Dan verlies je geen halve minuut!
29 maart 2016 16:53
Lutsenkofan.. kan jij dit misschien even uitleggen?!
29 maart 2016 16:53
Ik snap Westra hier totaal niet. De etappe boeide hem blijkbaar niet want dan rij je niet met Kristoff naar de finish, maar hij trekt ook niet vol door voor zijn klassement in de laatste kilometers.
29 maart 2016 16:53
Dit is een farce. Een duivels plan van Vino...

Terpstra moet weg bij quick step en Lieuwe moet met Nibali mee.
29 maart 2016 16:53
Wat een dombo, die Lutsenko. Met zo'n ploegmaat heb je geen tegenstanders nodig. Die jongen moet nog leren dat het in het ploegbelang is om Westra zover mogelijk weg te brengen.
29 maart 2016 16:54
Dit was te frustrerend om te kijken, Astana doet hier alles fout wat ze maar fout konden doen. Lutsenko die liever kansloos is voor de sprint, dan dat hij zijn ploeggenoot helpt: kansloos! Westra had de laatste kilometers ook op kop moeten blijven rijden voor de voorsprong toen hij merkte dat zijn ploegmaat niet meehielp óf hij had moeten aanvallen.
29 maart 2016 16:54
Vond Lutsenko altijd een leuke renner. Maar na dit rare gedrag moet ik toch toegeven dat het een erg egoistisch, vervelend mannetje lijkt te zijn. Die kerel moet toch ook kunnen bedenken dat Westra een tijdrit hier zou kunnen pakken. En dus ook de GC.
29 maart 2016 16:54
Zowel Lutsenko als Westra reden onvoorstelbaar dom de laatste tien kilometer.
29 maart 2016 16:54
Tenenkrommend.
Twee Astana's waaronder Lieuwe met een Kristoff naar de streep.
In plaats van de minuut voorsprong te koesteren en de zege 'dan maar aan Kristoff' te laten, gaan die twee nog zitten klootviolen om de eindsprint. Alsof één van hen ook maar een schijn van kans heeft tegen de Noor.
25 seconden verloren met dat gehannes. Gepruts van de bovenste plank.
Met een beetje tijdrit had Lieuwe de Panne op zijn naam kunnen schrijven.
Nu is het maar afwachten.
Ik vraag me af wat de ploegleider van Astana hiervan vindt...
29 maart 2016 16:54
Westra doet natuurlijk wel goede zaken, maar het was schrijnend hoe twee ploegmaats totaal niet samenwerkten. Waarom heeft Westra niet gewoon doorgereden? Hij dacht toch niet dat hij de sprint ging winnen?
29 maart 2016 16:54
Ongelofelijk is dit zeg. Meest amateuristische finale ooit. Westra, snel bij TLJ aansluiten!
29 maart 2016 16:55
@martini..

Uitleggen wellicht niet. Maar Westra reed heel raar in mijn ogen in de laatste 10-15 km. Elke keer zo'n 5km per uur harder dan de anderen. Lutsenko zat wellicht kapot, je zag hem pijn lijden samen met Kristoff in het wiel.

Daarnaast is Lutsenko ook wel kopman waardig, die rijdt misschien wel een betere tijdrit dan onze Lieuwe.
29 maart 2016 16:55
Westra vooral de dommerik van de dag! Die had sowieso het tempo moeten onderhouden! Lutsenko kon een uitval proberen om de rit te winnen en westra moest gwn alles geven in functie van zijn gc. Dat zie niet overeen kwamen bij astana was duidelijk, maar denk dat vooral westra naar zichzelf moet kijken.
29 maart 2016 16:56
hahaha wat een finale. zelden gezien. wat een droeftoeter die Lutsenko.
mocht Westra het klassement alsnog met een paar seconden verspelen, weet hij bij wie hij moet zijn. ;)
29 maart 2016 16:56
Zelden gezien, het schouwspel in deze finale. Westra was veruit de beste man in koers, ik denk dat hij de Muur aan 80% op reed om Kristoff en Lutsenko mee te nemen (wat onze Michel en Sven op sporza overigens niet doorhadden, zij vonden het straf dat Kristoff overleefde, terwijl Westra zich toch duidelijk inhield). Achteraf bekeken had Westra dat beter niet gedaan. Schandalige actie van Lutsenko (en van de Astana-ploegleiding), maar ook wel dom van Westra dat hij zich de laatste vijf kilometer niet gewoon op kop zet voor een ultiem tijdritje. Nee, dan gaat die op het einde nog proberen de spurt te winnen...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.