Krists Neilands rondt solo succesvol af in GP de Wallonie
foto: Cor Vos
woensdag 18 september 2019 om 17:12

Krists Neilands rondt solo succesvol af in GP de Wallonie

Krists Neilands heeft de GP de Wallonie op zijn naam geschreven. Aan de voet van de slotklim naar de Citadel van Namen had de Let een kleine voorsprong op de eerste achtervolgers, maar hij wist alle sterke mannen af te houden.

In de GP de Wallonie stond Jasper Stuyven als titelverdediger aan de start. De Belg moest deze week vernemen dat hij niet bij de laatste drie namen was van de Belgische WK-selectie. In deze semiklassieker keerde hij terug in koers na het Canadese tweeluik. Het peloton reed van Blegny naar de lastige Citadel van Namen over bijna 210 kilometer. Onderweg ging het op en af met beklimmingen van de Côte d’Ermeton, de Côte de Lustin en de Tienne aux Pierres in de finale.

Vijf vroege vluchters
Onder zonnige omstandigheden werd vanmiddag het startsein gegeven voor de GP de Wallonie. Nico Denz, Alexander Evans en Tom Wirtgen zijn de eerste renners die erin slagen een gaatje te slaan en zij zagen even later Baptiste Planckaert en Julien Van den Brande aansluiten. Lange tijd schommelt hun voorsprong tussen de twee en drie minuten, maar halfkoers zorgt een plaspauze ervoor dat de vijf vluchters verder kunnen wegrijden.

Trek-Segafredo en Lotto Soudal nemen in de tweede koershelft het voortouw in het peloton en dat heeft gevolgen voor de kopgroep. Hun voorsprong loopt spoedig terug en in de laatste vijftien kilometer zijn met Denz en Planckaert de laatste vluchters ingerekend. Laurens Huys en Sylvain Moniquet zijn de volgende aanvallers en ook favorieten als Jasper De Buyst en Jasper Stuyven roeren zich. Huys en Moniquet zijn snel weer teruggepakt, maar het spel was op de wagen.

Krists Neilands, die namens Letland over anderhalve week aan het vertrek staat van het WK, vond het niet snel genoeg gaan en zette in de laatste tien kilometer aan. In zijn eentje reed hij een fraaie voorsprong bijeen, maar met de Citadel van Namen stond hem nog een stevige klim te wachten. Met een kleine marge begon hij aan de slotklim, terwijl achter hem de jacht volop losbarstte. De Let van Israel Cycling Academy weigerde echter te barsten.

Neilands houdt stand
In de achtergrond waagde Adam de Vos de overstap, maar de Canadese renner van Rally UHC bleef hangen. Alle inspanningen van de achtervolgers ten spijt, want Neilands hield stand. Voor Jasper Stuyven restte de tweede plaats, Jasper De Buyst werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.