Kritiek op aanwezigheid Sebastian Henao in Ronde van de Toekomst
foto: Sirotti
maandag 24 augustus 2015 om 11:45

Kritiek op aanwezigheid Sebastian Henao in Ronde van de Toekomst

In de Ronde van Toekomst is verdeeldheid ontstaan over de aanwezigheid van Sebastian Henao. Volgens enkele bondscoaches hoort de tweedejaars prof van Sky niet thuis in de belangrijke rittenkoers voor aanstormend talent.

De 22-jarige Colombiaan, die al twee keer de Giro d’Italia uitreed, geldt als een van de topfavorieten voor de eindzege. Volgens Morten Bennekou, de Deense beloftenbondscoach, hoort Henao niet meer thuis in de toekomstronde. “Ik ben tegen de deelname van renners uit een WorldTour team in een wedstrijd voor 19 tot 22-jarigen”, zegt Bennekou tegen DirectVelo.

De Deen heeft zijn ongenoegen beschreven in een mail aan de UCI en zijn collega-bondscoaches. “Als renners eenmaal prof zijn, kunnen ze hun eigen leven leiden, op hun niveau met hun kalender. Bovendien helpen ze in de manches van de Nations Cup hun land om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap terwijl ze daar eigenlijk geen recht toe hebben.”

Het standpunt van Bennekou wordt breed gedragen. Onder andere Jean-Pierre Dubois, bondscoach van België, Pierre-Yves Chatelon van de Franse nationale ploeg en de Oostenrijkse trainer Franz Hartl zijn dezelfde mening toebedeeld.

Volgens de huidige reglementen zouden WorldTour-renners Magnus Cor Nielsen, Caleb Ewan (beiden Orica-Greenedge), Tiesj Benoot (LottoSoudal) en Pierre Latour (AG2R La Mondiale) ook startgerechtigd zijn. Maar hun ploegleiders laten weten niet met dat idee te spelen.

Carlos Mario Jaramillo, de ploegleider van het Colombiaanse team, erkent het niveauverschil maar zegt met de beste renners naar de Ronde van Toekomst te zijn gekomen. Wij gebruiken onze beste renners omdat we willen winnen”, aldus Jaramillo.

Volgende maand staan de reglementen van de Nations Cup 2016 op de agenda bij de UCI. Een wijziging van de regels – waardoor WorldTour-renners volgend jaar niet meer welkom zijn in de Ronde van de Toekomst – is mogelijk aangezien een aantal grote federaties zetelen in de desbetreffende commissie.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2015 14:13
Dus als betere renner moet je op de blaren zitten.. 8)7
24 augustus 2015 14:18
Nee, als betere renner heb je alle mogelijkheden om hele mooie WT of andere niet beloften koersen uit te kiezen.
24 augustus 2015 14:22
De Colombianen doen natuurlijk niets fout. Het mag, maar dit had nooit mogen gebeuren. Dat is zeker.
Ik hoop ook dat ze de regels weer aanpassen.
24 augustus 2015 14:39
@Smuckinho

Het verneukeratieve eraan is dat die coaches er tijdens de wedstrijd over beginnen. Dat komt heel naar over. Als je het er niet mee eens bent, regel je het òf vantevoren òf je kaart het achteraf aan met het oog op volgend jaar. Maar je gaat zo'n jongen, die helemaal niets verkeerd doet, niet halverwege de koers lopen vertellen dat als ie wint zijn overwinning helemaal niks voorstelt en het een "gestolen" overwinning is.

Blijkbaar staat dit punt over een maand op de vergaderkalender. Waarom moet je nu dan gaan lopen roeptoeteren dat Henao niet in die wedstrijd thuishoort? In het kader van wedstrijdvervalsing, waar ze allemaal de mond van vol hebben, is een renner zwart maken ook wel wat puntjes waard...

Daarnaast doen die andere WT renners niet mee omdat hun ploeg een ander programma voor ze bepaald. Niet omdat ze de ronde van de toekomst niet op hun palmares willen hebben. Die wilden hier ook best wel starten.
24 augustus 2015 14:53
Op welke regel doel je Smuckinho? En heb je een link?

Want als je erop doelt dat profs mogen starten: in het verleden zijn er wel vaker WorldTour-renners aan het vertrek verschenen. Denk bijvoorbeeld aan Tim Wellens en Louis Vervaeke (oké, weliswaar geen heel seizoen, maar toch). Sinds de invoering van de U23-regel in 2007, wonnen 'profs' Jan Bakelants (2008, Topsport Vlaanderen (PCT)), Johan Esteban Chaves (2010, Café de Colombia (PCT)) en Rubén Fernández (2013, Caja Rural (PCT)) ook.
24 augustus 2015 15:59
@Youri

Nee ik doel niet op profs, maar op WT renners. Het klopt dat Wellens en Vervaeke mee hebben gedaan aan l'Avenir terwijl zij waren verbonden aan een WT team, maar dat komt waarschijnlijk omdat ze of pas vanaf 1/7 in dienst zijn getreden, of stagiaire zijn.

Hieronder kun je de link vinden. Je moet regel 2.14.018 hebben: 'De landenbeker voor wegwielrennen is gereserveerd voor mannen van 19 tot en met 22 jaar, tevens omvattende de renners die deel uitmaken van een UCI World Team. (gewijzigd: 1.01.15)'

http://www.knwu.nl/wp-content/uploads/2015/06/Titel-02-Wegwedstrijden-20151.pdf
24 augustus 2015 16:07
@west

Ik begrijp je punt, maar ik denk dat zij anders beredeneren. Je genereert natuurlijk extra aandacht voor zoiets als je het tijdens de ronde doet, waardoor je nog wat extra druk legt op de UCI om zo'n regel te veranderen. Daarnaast zie ik het niet als een persoonlijke aanval op Henao. 'Zwart maken' is kwaadspreken over iemand, dat gebeurt hier niet. De ploegleiders stellen slechts dat WT renners hier niet mogen rijden en nemen Henao als voorbeeld. Misschien wat lullig, maar meer is het niet.
En trouwens, Henao en zijn ploegleiding hadden dit kunnen weten natuurlijk. Ze reageren niet voor niets met: 'Wij gebruiken onze beste renners omdat we willen winnen'. Het maakt ze helemaal niet uit.
24 augustus 2015 16:46
Oef... Benoot is écht wel een kanjer als het zo zit... 5de in de Ronde van Vlaanderen, tweede in de ronde van België, 8ste in de Eneco, 19de in San Sebastian, 44ste (nu al!!) op cqranking... Daar hebben we het laatste nog niet van gezien!
24 augustus 2015 16:48
@Smuckinho

Het is in mijn ogen goed voor de sport, omdat ik deze wedstrijd, op de wereldkampioenschappen u-23 na, zie als de belangrijkste wedstrijd waarin renners onder de 23 zich speciaal kunnen profileren. In mijn ogen betekent dat, dat de beste renners onder 23 jaar zich hier kunnen laten zien, en laten merken dat ze beter zijn dan generatie genoten.

In mijn ogen boeit het dus helemaal geen reet of een renner WT, PCT, Continental of zelfs nog lager actief is, het gaat erom dat hij onder 23 is. En als de renner dat is dan mag hij hier gewoon deelnemen.
24 augustus 2015 16:55
Lijkt me nogal raar om naast leeftijd nog allerlei vage voorwaarden te verbinden aan deelname in de L'avenir, ik vind het gezeur van de coaches en Henao's goed recht om hier te starten.
24 augustus 2015 16:55
@Skedel,
Het lijkt mij totaal niet onredelijk dat je als betere renner er of voor kiest een niveau lager te blijven rijden en daarmee kans maakt om beloftenkoersen te rijden en te kunnen winnen of (als de optie er is) te kiezen om prof te worden en de daarmee de mogelijkheid te krijgen om profkoersen te rijden.

Als je als jonge renner goed genoeg bent om prof te worden, en je maakt die keuze, dan vind ik het onzin als je alsnog aan wedstrijden voor beloften mee gaat doen.
24 augustus 2015 17:12
Ik vind het vooral raar dat er een verschil is tussen degenen die mogen deelnemen aan WK-23 en deze Toekomstronde. Dat zou gelijk getrokken moeten worden. En voor de rest vind ik dat het vooral moet gaan om de sterkste renner van deze leeftijdsgroep. WT, PCT of wat anders, dat maakt mij niet uit. Misschien dan de leeftijdsgrens op -22 jaar zetten.
24 augustus 2015 21:49
Zielig dat die Henao daar rijdt. In een prof peloton kan hij niet winnnen.
25 augustus 2015 03:32
Persoonlijk vind ik het wel wat hebben als ieder land zijn beste renners onder de 23 op kan stellen. Het is niet voor niets de Ronde van de Toekomst, noem het anders Ronde van het B-garnituur, als je toppers uit wil sluiten, omdat ze al een profcontract hebben. Dat moet je niet willen. De winnaars in deze Ronde moet je later kunnen verwachten bij de wereldtop, niet in een willekeurig CT team of amateur team.

Op het WK ook gewoon profs U23 toestaan, waarom niet?
25 augustus 2015 08:49
Gelukkig heeft er in de tweede etappe geen full-prof gewonnen, meneer de Deense bondscoach.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.