Kroon: “Tinkov vindt dat hij alles kan doen en zeggen wat hij wil”
foto: Marcel Koch
donderdag 26 maart 2015 om 18:48

Kroon: “Tinkov vindt dat hij alles kan doen en zeggen wat hij wil”

Karsten Kroon heeft bij Sporza gereageerd op de soap die bij zijn oude ploeg Tinkoff-Saxo gaande is. De oud-prof vindt het geen verrassing dat eigenaar Oleg Tinkov de manager, Bjarne Riis, geschorst heeft. “Tinkov denkt dat het er op ‘planeet Oleg’ zo aan toe gaat”, vertelt Kroon.

“Ik dacht dat het al eerder gebeurd zou zijn”
Kroon heeft in zijn lange carrière zeven jaar onder de vleugels van Riis gekoerst. In zijn laatste jaar zag hij de rijke Tinkov binnenkomen, toen hij eind 2013 de Saxo-ploeg overnam met zijn Tinkoff Bank. Ook in de eerste jaren waren er al ruzies tussen de Deen en de Rus. “Ik dacht dat het al eerder gebeurd zou zijn. Toen Tinkov nog co-sponsor van de ploeg was, waren er al botsingen met Riis”, zegt Kroon. “Bjarne heeft een sterk karakter en houdt van zijn sport en ploeg. Oleg is een Russische zakenman met veel geld, die vindt dat hij alles kan doen en zeggen wat hij wil.”

Deze clash zag de Tourritwinnaar al aankomen. “Dan kon je denken dat op een gegeven moment Tinkov niet tevreden zou zijn, Bjarne daar mee zou confronteren en dat hij daar niet mee gediend zou zijn. Het lijkt mij een heel vreemde situatie. Ik denk dat het in de Russische zakenwereld zo werkt: je betaalt veel geld en verwacht resultaten. Als die er niet zijn, is er een probleem.”

“Dit is sport”
Toch denkt Kroon dat Tinkov te vroeg oordeelt: “Maar dit is sport. Soms zit het mee, soms niet. Pas na het voorjaar moet je een wielerploeg beoordelen. Na een aantal weken moet je niet in paniek schieten. Dat slaat nergens op, maar Oleg ziet het anders.”

“Ik denk dat we Riis niet meer terug zullen zien”
“Zolang hij (Oleg) betaalt, zal hij een ploeg hebben. Maar: hoe lang heeft hij er zelf nog plezier aan? Deze ploeg is voor hem een speeltje, al is daar niets mis mee. In de sportwereld werkt het zo. Je hebt veel extreem rijke mensen die niet weten wat ze met hun geld moeten doen als je al 5 huizen, 2 vliegtuigen en 12 auto’s hebt. Dan heb je een ander statussymbool nodig en dat is tegenwoordig een sportploeg. Dat wordt geaccepteerd.”

De toekomst van Bjarne Riis ziet zijn oude pupil niet rooskleurig in. “Ik weet het echt niet, maar ik denk toch dat we hem niet meer terugzien bij Tinkoff-Saxo.”

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
26 maart 2015 18:54
dus toch de prestaties.
26 maart 2015 19:03
Karsten Kroon heeft dit aan zien komen blijkbaar. Tinkov zou zich eens wat meer op de achtergrond moeten blijven. Hij zou eens een voorbeeld moeten nemen aan Marc Coucke. Dat gedrag van Tinkov alsook Vino wordt gewoonweg niet gepruimd in de westerse wereld.
26 maart 2015 19:04
Die kan een carrière als ploegleider bij Tinkoff wel vergeten.
Hoewel ik het begrijp vind ik het wel jammer dat hij hier vorig jaar niet al mee gekomen is, toen hij nog in dienst reed en één van de klankborden van het team was.
26 maart 2015 19:20
Een grote engnek dus die Tinkov. Bizar dat dit zomaar kan, maar goed we zien nu bij ADO en Vitesse dat het in elke sport gebeurd overigens. Ondanks dat Riis in het verleden dingen heeft gedaan die niet mochten (zoals iedereen in die jaren), gun ik hem dit absoluut niet. Riis komt op mij, zoals Kroon onderschrijft, als een liefhebber en een gepassioneerd mens over. De docu over Riis bij Sporza onlangs heeft op mij diepe indruk gemaakt. Zijn worsteling met zichzelf en toch passie voor de ploeg waren schitterend om te zien.

Helaas bepaald het geld wat er gebeurd. Een gek als Tinkov mag van mij zo snel mogelijk uit de sport verdwijnen. Niemand durft hem tegen te spreken (Zie de reactie van Majka gisteren, die ik echt heel slap vond). Gelukkig heeft Kroon deze reactie gegeven die hem enorm te prijzen valt.

Ben ook wel benieuwd naar reacties van renners als Contador, Basso en Anker Sorensen die al jaren met Riis samenwerken en nu deze gek binnen de ploeg zien komen en als een dictator alles overnemen.

Ook het idee van alle grote rondes in combinatie met geld. Ik denk dat het fysiek niet mogelijk is om alle rondes voor een top klasssement te rijden zonder dat je daar naar doping moet grijpen. De gang van zaken rondom Riis geeft ook al een gevoel van presteren en anders doei. Ook al ontkent Tinkov dat uiteraard weer.
26 maart 2015 19:20
@Livestrong Coucke houdt dan wel zelf zijn mond, maar heeft een blaatschaap als ploegmanager aangesteld. Ik weet niet wat erger is.
26 maart 2015 19:23
Quote:
“Maar dit is sport. Soms zit het mee, soms niet. Pas na het voorjaar moet je een wielerploeg beoordelen. Na een aantal weken moet je niet in paniek schieten. Dat slaat nergens op"

Dus dat.
26 maart 2015 19:31
en wat doet Kroon op dit moment rentenieren met z'n verdiende Tinkov geld ?
26 maart 2015 19:37
@steo
Dus, omdat iemand jou salaris heeft betaald om te wielrennen (of een andere prestatie te leveren), mag je daarna nooit meer kritiek hebben. Lijkt me een heel gevaarlijke opvatting.
26 maart 2015 19:44
Persoonlijk had ik eerder verwacht dat Kroon vroeg of laat "iets" zou gaan doen bij de ploeg Riis maar dat lijkt nu allemaal niet meer mogelijk lijkt me
26 maart 2015 19:56
Als ik 15miljoen in een ploeg stop zou ik ook graag prestaties zien. Als je ploeg niet goed presteert mag je daar als baas heus wat aan veranderen.
Ik ben maar blij dat die tinkov er is, beetje vreemd maar wel vreemd genoeg om geld in de sport te stoppen
26 maart 2015 19:59
steven de jongh en tristan hoffman zullen oleg t. intussen ook wel kennen
26 maart 2015 20:18
Heeft iemand misschien voor mij de titel van de docu over Riis? Die op Sportza was? Heb hem helaas gemist.

OT.
Wel knap van Kroon dat hij dit zo verteld, persoonlijk denk ik dat vanuit de ploeg hier ook zo word over gedacht. Alleen durven ze niets te zeggen
26 maart 2015 20:20
Tinkov denkt gewoon dat hij het beste team ter wereld heeft. Hij is strontjaloers op Sky en de mannen van Levefre.
De prestaties van Tinkov Saxo zijn natuurlijk ook niet fantastisch. Misschien had Bjarne wel gewoon een beetje te grote mond. Uiteindelijk heeft hij zelf gekozen voor de samenwerking en steeds verdere inmenging van Tinkov. Zijn gedrag is niet nieuw.
26 maart 2015 20:20
Kroon is toch weg bij Tinkoff? Dat maakt het wel makkelijker he.
26 maart 2015 20:22
Die muur was zo gek nog niet....
26 maart 2015 20:30
@MME
Titel Riis Reset
doc waarin Bjarne héél openhartig is en best wel met momenten emotioneel. Ja dat verwacht je niet van Riis
26 maart 2015 20:30
@Linusgerdemann
Ik ken het alleen uit voetbal en de Amerikaanse sporten. Er is ook wel wat aan te doen, in Duitsland mag iemand bijvoorbeeld niet meer dan 50% van een club bezitten.
26 maart 2015 20:58
Ik heb die Reset docu gemist en vind nergens een download. Iemand een hint mss ?
26 maart 2015 21:50
@ Steo
Bedankt voor de titel.

@ Ikbenprocycling
Ik heb zelf een link gevonden op internet, even goed zoeken op de titel
26 maart 2015 22:19
Wat een verassing.
26 maart 2015 22:27
Dit is over het algemeen een goed site om van alles te downloaden:
http://cyclingtorrents.nl
Interviews, complete koersen, documentaires etc. Je moet je wel even registreren volgens mij.
26 maart 2015 23:10
Als het grote doel van je ronderenner is om de Giro en Tour te winnen, dan mag je nog nie verwachten dat hij van in de maand maart alles wint, nee dan is het beter dat hij nu wat minder is dan wanneer de piek enkel op de tour ligt.
Net voor de eerste klassieker neem je je klassieke kopman zijn brein we.
Vreemd dat het over de prestaties zou gaan..
26 maart 2015 23:14
Op Cyclingnews stond best een mooi en uitgebalanceerd artikel over deze soap.

Ik zie hierboven veel sympathieke reacties jegens Riis en weinig sympathie voor Tinkov. Op basis van het Cyclingnews artikel zie ik toch ook andere kanten:
- Tinkov is echt wel een gepassioneerd wielerliefhebber. Hij fietst ook niet voor niks zelf al die etappes na.
- Riis lijkt zich met de jaren steeds minder te interesseren voor de sport en stapt steeds minder vaak prominent als ploegleider (ipv teammanager) naar voren en zit ook steeds minder vaak echt (actief) in de auto.
- Bovenstaande is ook de reden dat Schleck x2 en Cancellara zich enkele jaren geleden hebben afgesplitst van Riis ondanks de goede relatie die er daarvoor was.
- Riis houdt zich blijkbaar erg druk bezig met sponsorwerving voor zijn eigen fonds (een soort 'fiets met Riis actie' waar rijke liefhebbers aan mee kunnen doen en dat gaat ten koste van de tijd die hij in de ploeg steekt.
27 maart 2015 00:34
waar er 2 vechten, hebben er 2 schuld.
maar als een van de beide partijen een Rus is, dan heeft de andere partij 100% zeker minder veel schuld.
27 maart 2015 09:58
@Titaantje, goed dat je dat zegt, Tinkov is naar mijn idee ook gewoon een echte wielerfan, maar natuurlijk praat dat het niet goed dat je zomaar een ploegleider ontslaat die dat hele team eigenlijk heeft opgebouwd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.