vrijdag 31 mei 2024 om 16:00

‘Kulargument van Tour de Tietema-Unibet over afzegging ZLM Tour’

Video Tour de Tietema-Unibet is volgende week niet te zien in de ZLM Tour, de enige Nederlandse etappekoers op profniveau. Wegens sportieve redenen hebben ze hun contract met organisator Libéma Profcycling teruggegeven. Het zwengelde de discussie aan of Nederlandse profteams niet startplicht in Nederlandse profkoersen moeten hebben. Dit onderwerp komt ook terug in de WielerFlits Podcast.

Afgelopen week was TDT-Unibet actief in de Ronde van Noorwegen, waar de Fransman Adrie Maire dertiende werd in het eindklassement. Komende week rijden ze dus geen ZLM Tour van woensdag 5 tot en met zondag 9 juni, maar wél op zaterdag 8 juni Dwars door het Hageland. Een week later zijn ze ook actief in de Oberösterreich Rundfahrt én de Baloise Belgium Tour. Dat terwijl de uitleg is dat ze in de ZLM Tour geen (vol)waardig team op de been kunnen brengen.

Sprinter Davide Bomboi en klassementsrenner Cedrik Bakke Christophersen zijn geblesseerd en daarnaast reed klimmer Kevin Inkelaar nog maar weinig wedstrijden. Die laatste twee hadden in de vlakke ZLM Tour waarschijnlijk sowieso niet gereden. “Je kunt over Dwars door het Hageland nog zeggen dat het een eendagskoers is en dat dit minder energie, verplaatsing en geld kost. Het is ook een 1.Pro-wedstrijd, de ZLM Tour is een 2.1-koers. Kun je allemaal nog iets van zeggen”, begint Youri.

Over de sportieve redenen is onze verslaggever echter duidelijk: “Ik vind het een kulargument. Dat de organisator van Dwars door het Hageland en een week later de Baloise Belgium Tour (Golazo, red.) dezelfde is als de Renewi Tour waar ze net een WorldTour-wildcard voor hebben gekregen, dat zie ik niet los van elkaar.” Maxim valt hem bij. “Daarbij vergeten ze natuurlijk wel hoe belangrijk de ZLM Tour voor ze is geweest vorig jaar. Toen kregen ze als Continental-ploeg een wildcard, ze een rit wonnen en zodoende een groot succes behaalden.”


Beluister hieronder de volledige WielerFlits Podcast

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.