Kuurne-Brussel-Kuurne presenteert ‘vernieuwde’ editie van 2020
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 11 december 2019 om 09:13

Kuurne-Brussel-Kuurne presenteert ‘vernieuwde’ editie van 2020

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne heeft, een kleine drie maanden voor de start van de Belgische (semi)klassieker, het nieuwe parcours gepresenteerd. De 72e editie van KBK belooft een stuk zwaarder te worden voor de rasspurters, met een passage door de Zwalmstreek en slechts één lokale ronde in Kuurne.

De renners starten in 2020 nog altijd aan de hippodroom van Kuurne, zo bleek tijdens de presentatie in Kortrijk. De laatste jaren eindigde de koers vaak in een veredelde massaspurt, al wist de Luxemburgse kampioen Bob Jungels dit seizoen wel solo aan te komen. “Ik vind dat het tijd is om iets anders te doen”, zo vertelt koersdirecteur Peter Debaveye in een perscommuniqué.

“We hebben onze traditie als sprinterskoers, maar de spurters zullen het volgend jaar een stuk lastiger krijgen.” De eerste (van elf) hellingen zijn traditioneel de Volkegemberg en de Eikenmolen, maar dit jaar ging het nog naar de Onkerzeleberg. “Nu maken we na de Eikenmolen al een keerpunt richting Zottegem. We willen vanwege de veiligheid ditmaal over bredere wegen rijden.”

Nieuwe hellingen, kasseien en finale 
Na de Bossenaarstraat en een passage door Ronse gaat het richting een nieuwe helling: de Mont Saint-Laurent. Via de Vloesberg gaat het vervolgens naar de Kruisberg, waar de renners weer het ‘oude’ parcours opdraaien. De Oude Kwaremont, een van de mogelijke scherprechters, ligt nu op minder dan zestig kilometer van de finish. Dit is in het nadeel van de rappe mannen met winstambities.

De aanwezige sprinters zullen niet alleen de Oude Kwaremont moeten overleven, ook is er een passage door de Zwalmstreek. “Deze streek staat bekend om zijn golvende wegen, waar de wind vrij spel heeft”, aldus Debaveye. De finale belooft ook pittig te worden met een kasseizone in de buurt van het Vossenhol, waarna de renners zullen koersen richting finishplaats Kuurne.

In het verleden werd de koers beslist na twee plaatselijke rondes van goed vijftien kilometer, maar de organisatie heeft nu gekozen voor één lokale omloop. Kuurne-Brussel-Kuurne zal worden verreden op zondag 1 maart, traditioneel de dag na Omloop Het Nieuwsblad. Dit jaar ging de zege dus naar Jungels, voor Owain Doull en Niki Terpstra.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.