dinsdag 15 augustus 2017 om 17:48

‘Kwalijk dat niet iedereen meeprofiteert van Giro-start Israël’

Marc de Maar vindt het kwalijk dat enkel de organisatie profiteert van de aanstaande Giro d’Italia-start in Israël. Dat vertelde de wielrenner in WielerFlits Live. “Het is jammer dat niet iedereen daarvan meeprofiteert. Dat is nooit anders geweest door gebrek aan eensgezindheid in het peloton. Dat vind ik kwalijk”, zegt hij.

“Wat betreft internationalisering van de mooiste sport ter wereld is het een goede zaak”, voegt De Maar daar aan toe. Ook het aspect veiligheid kwam ter sprake. “Israël staat vooral te boek als gevaarlijk land, oorlog en terrorisme”, zegt de wielrenner annex mountainbiker.

Volgens journalist Frits Barend ligt de kwestie rond veiligheid en angst voor aanslagen anders. “Israël is het land dat daar het meest op voorbereid en ingesteld is”, geeft hij aan. “Zij zullen ervoor zorgen dat het zo veilig mogelijk kan verlopen, maar net als bij de Tour de France in Parijs zal Israël ook veel veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Het is nergens meer veilig.”

Vorig jaar werd het Israel Cycling Academy al opgericht, met onder anderen de Nederlander Dennis van Winden in dienst. Het tekent de fietscultuur in het land volgens Barend, die vanwege zijn joodse achtergrond vaak op familiebezoek is in Israël. “Het is een heel fietsvriendelijk land. Veel Israëliërs willen gaan fietsen omdat met de auto bijna niets meer te bereiken is in de grote steden. Voor het land is het een geweldig evenement”, aldus Barend.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
15 augustus 2017 20:38
Ik zal met veel plezier naar de Giro-start in Israel kijken. Als geschiedenis-freak lijkt het me heel boeiend om die oude Bijbelse plekken langs te zien schuiven.
15 augustus 2017 20:39
@il cavaliere, wat een trieste onnozele reactie. Ieder heeft zijn mening. Of het nu gaat om wielrennen, geloof of bepaalde zaken in het leven. Laat iemand in zijn waarde of reageer met fatsoen en onderbouwing.

Ontopic: een grote ronde is gericht op geld en commercie is de grondlegger daarvan in het wielrennen. De bobo's kunnen hun zakken vullen. Wat betref de geloofskwestie in een land tja, niet elk land heeft een vrijheids van meningsuiting als nederland en gelooft in meerdere culturen op 1 stuk grond om samen te leven. Hoe erg het ook is. Macht is kracht.
15 augustus 2017 20:53
Is wf op zoek naar zoveel mogelijk reacties? Dit politieke beladen onderwerp hebben we inmiddels toch wel gehad.
15 augustus 2017 20:56
'Ik hoop wel dat dat model uit die Jeruzalem-Tel Aviv-Two cities, one break-reclame een grote rol krijgt'

Leek me een Roemeense. Zou ook wel een land om puur vanwege de historische verwantschap een te starten en ze hebben in Ploiesti oliebronnen toffer dan die van de theedoekkoppen. dus doekoe is er wel ergens.
15 augustus 2017 21:06
Ik snap in de deze kwestie de verschillende typen tegenstanders beter dan de (veel minder, check die poll maar) pro-hoek. Israel is een schimmige staat met vuile handen (minimaal 5 vd 10 vingers) maar door slim lobby'en en goede bakken poen kunnen ze via de giro nu een fraaie openlijke beurt maken, helemaal los van 'maar de Palestijnen die ...' staat dit.

Vorige x de schrijver Amos Oz aangeraden, ik vind 'Vals im Bashir' ook iets dat iedereen eens gezien moet hebben. Schitterende film.
15 augustus 2017 21:07
Ik ben eens in Israel geweest en helaas niet in de gelegenheid gekomen om te fietsen.
Het is er een prachtig land voor, ik vind jammer dat er veel forumleden zich alles laten wijsmaken door politieke correcte media.
Bijna alle media zijn anti Israel en veel mensen geloven de nieuwsgaring hier omtrent.
Verder kijken en lezen is er niet bij, jammer.
15 augustus 2017 21:11
Maar Jovic, dat jij er geweest bent en het er mooi is, wat verandert dat aan het verleden, heden en de toekomst van Israel ? In mijn optiek zijn Erdogan en Netanyahu excact hetzelfde prototype machtswellustige schoft bijvoorbeeld, daar verandert geen fraaie rivierbedding of glad asfalt ene moer aan.
15 augustus 2017 21:26
@ RV
Erdogan is bezig met een toneelstuk waar hij zelf het einde al van weet. Die mislukte staatsgreep was daar een onderdeel van. Als alles mee zit voor hem heeft hij het straks in zijn eentje voor het zeggen in Turkije(een dictatuur dus).
Netanyahu is bezig om het land zo veilig mogelijk te houden en wordt voor elke fout in Israël verantwoordelijk gehouden. Verder Moet hij Irans dreigingen (die in mijn ogen ook gevaarlijk zijn voor Europa) goed in de gaten houden.
Verder heeft is Israël een goddienst vrijheid en willen de Moslim arabieren/Palestijnen dit stoppen er een Islamland van maken. Ik zal niet graag in zijn schoenen staan. Hij moet steeds maar zich verantwoorden voor allles. (ik kan nog wel even door gaan maar dat wordt te lang)
Dus die vergelijking is belachelijk.(al lijkt mij Netenyahu niet zo'n aardig iemand).
15 augustus 2017 21:39
Wie profiteert waar precies niet van mee? Ik vind het kwalijk dat niet iedereen overal van meeprofiteert.

En voor wat betreft de praatjes van Frits Barend over Israël als voorbeeld van veiligheidsbeleid: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/staat-van-paraatheid.html
15 augustus 2017 21:45
Romans Vainsteins, m.i. laat jij je teveel door valse sentimenten leiden.
Erdogan en Netanyahu moet je niet met elkaar vergelijken.
Turkije word door niemand bedreigd, Israel is omringd met vijanden.
Alleen door een sterk leger wat veel geld kost (30% van de jaarlijkse begroting) houd hen op afstand. De toestand daar en bv Nederland gaat daarmee volledig mank.
Het is een mooi land maar ook een complex land.
Ik zou er niet willen wonen de mensen maken mij een erg nerveuze indruk heel anders dan hier, overigens zijn de meeste inwoners Judea en Samaria niet zielig (voor 1967 Jordaans gebied). Een 2 staten oplossing na de Oslo akkoorden zijn met de daar opvolgende Intifada aan stukken gegooid met alle gevolgen vandien
Grote bedrijven zoals Motorola zijn toen vertrokken En Arafat en aanhang werden schatrijk.
Over schoften gesproken hoe verder ik geloof niet dat het ooit goed komt daar.
Ik mensen uit TransJordanie (Oost-Jerusalem oa) aardige mensen dat wel, maar als een kind huilt de vraag stellen" Wat hebben de Joden je nu aangedaan, lijkt mij dit moeilijk zo niet onmogelijk.
15 augustus 2017 21:49
deze discussie komt me inderdaad vagelijk bekend voor... Maar het blijft opmerkelijk hoe Israel-supporters er in slagen om alle feiten die ze niet helemaal uitkomen (voor een niet-complete lijst zie eerdere discussies of b.v. een ander Joods geluid) afdoen met dooddoeners als 'ja, maar de Palestijnen' of als 'politiek-correct'. Over gehersenspoeld gesproken...
15 augustus 2017 21:57
Mijn kijk op de zaak is dat Israël een politiek geschenk is van de Verenigde Naties aan de Joden in 1947/1948.
Ik zou iedereen wel is willen horen als Rutte morgen zegt dat de buurman nu de helft van je huiskamer mag bezitten.
Joden en Moslims hebben daar op dat stukje grond altijd goed kunnen samenleven , maar de VN heeft daar een zaadje geplant waar we nu allen de vruchten van plukken.
15 augustus 2017 22:07
Die link die geeft over een ander joods geluid is Missie onmogelijk. Hoe kun je jij vrede sluiten met iemand die jou vreselijk haat en je wil doden. Verder zijn de palestijnen inderdaad heel erg zielig :dat ze zulke afschuwlijke leiders hebben. Hulp van het buitenland gaat naar terroristen of naar een dure vakantie naar Qatar. De bevolking krijgt raketten in hun eigen tuin. Bommen,mijnen en raketten worden opgeslagen in moskee, school en ziekenhuizen. Dat gebeurt er dus in Gaza. Hoe zou jij dat vinden als dat in Nederland gebeurt en in jou tuin. Zolang zei zielig gevonden worden en alle schuld naar de joden gaat en die als ratten verleken worden(deden de nazis ook WO2). Mag jij mij uitleggen dat het alleen maar komt omdat daar joden wonen en de joodse gewoonte die de media niet kan waardeerden.
15 augustus 2017 22:27
Los van het politieke discours waar we hier toch niet gaan uitkomen is vooral de houding van de WT ploegen frappant, een kleine organisator (Turkije) durven ze wel te boycotten, voor de grotere doen ze het dun in de broek...
15 augustus 2017 22:33
Zouden Coppi of Bartali zijn gegaan?
15 augustus 2017 22:38
Ik vergelijk de situaties, het verleden en afkomst niet maar het type persoonlijkheid dat de scepter zwaait en het land (in beide gevallen) kapot maakt.
15 augustus 2017 23:27
Israël gaat de laatste jaren steeds meer de Turkse en Russische kamt op als het om het behandelen van journalisten en andersdenkenden dan de regering gaat. En met onderdrukking van andere geluiden kun je dat toch geen vrij westers democratisch land meer noemen.
16 augustus 2017 00:44
Grote Smurf doet niet mee aan de discussie, maar is blij om te lezen dat sommigen hier goed inzien hoe de kwestie in elkaar zit ... en waarom het zeer discutabel is om in Israël te gaan fietsen.
16 augustus 2017 06:56
" Israel is een schimmige staat met vuile handen (minimaal 5 vd 10 vingers) maar door slim lobby’en en goede bakken poen kunnen ze via de giro nu een fraaie openlijke beurt maken"


"Israël gaat de laatste jaren steeds meer de Turkse en Russische kamt op als het om het behandelen van journalisten en andersdenkenden dan de regering gaat. En met onderdrukking van andere geluiden kun je dat toch geen vrij westers democratisch land meer noemen."

Dat. En neem daarbij in ogenschouw: die bakken poen worden dus verdiend met internationale wapenhandel. En dan vooral wapens en 'veiligheidsproducten' voor asymmetrische oorlogsvoering (ofwel geweld tegen burgers). Check om daar meer over te leren behalve de eerder voorgestelde aflevering van brandpunt bijvoorbeeld eens de docu 'The Lab' (2013).
16 augustus 2017 08:00
Tsjonge wat weten wij Nederlanders het weer beter. We kiezen zelfs een kant pro Israël of pro palastina. Met mijn Nederlandse afkomst kan ik maar moeilijk een genunanceerd beeld schetsen over de situatie.. media, auteurs en zelfs documentaire makers tonen waar zij belang bij hebben. Waar altijd kanttekeningen bij zijn te plaatsen.
Een oproep aan allen om ons vooral te richten op de lokalere problemen.. de wereld ga je echt niet redden met boycots of roepen dat jij de waarheid weet..
16 augustus 2017 08:49
"Het is jammer dat niet iedereen meeprofiteerd"

Weet iemand hoe de organisatie van de Giro er financieel voorstaat? Bulken zij van het geld, of hebben ze het al jaren moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen?
16 augustus 2017 09:02
Ach, het is nooit goed als er grote sportevenementen buiten de EU grenzen worden gehouden:
China - Mensenrechten
Zuid-Afrika - Armoede
Rusland - Putin
Brazilië - Criminaliteit/ Armoede
Qatar - Mensenrechten/Arbeidsomstandigheden

Men moet kennelijk altijd wat te zeuren hebben. Zelfde dus voor deze Girostart, hoop gezever en uiteindelijk zit iedereen in mei weer braaf voor zijn tv'tje.
16 augustus 2017 09:07
Edit redactie: Dergelijk commentaar mag je voor je houden.
16 augustus 2017 09:17
kelderbelg - 16 augustus 2017 om 09:07
"Antisemitisme", eindelijk. Nu nog W.O.2 er bij halen en je retoriek is compleet...!
16 augustus 2017 09:19
'Altijd lekker wanneer men antisemitisme als ‘kritiek op Israël kan verpakken'

Specificeer eens want nu is het een sissende losse flodder

Om te reageren moet je ingelogd zijn.